Suomalaisen mäkihypyn kultaiset vuodet näkyvät vielä veteraanikisoissa. Tammikuun lopulla Suomen joukkueen kahdeksantoista veteraanihyppääjää toivat Vikersundista mukanaan 11 maailmanmestaruutta. Yksi heistä oli Sami Kesti.
– Isäkin nauroi, että ei siinä sitten mennyt kuin kolmekymmentä vuotta treenatessa, ennen kuin maailmanmestaruus lohkesi, vuonna 1983 hyppäämisen aloittanut Kesti naurahtaa.

Varsinais-Suomea kohahdutti torstaina uutinen, että Uudessakaupungissa autoja rakentava Valmet Automotive avaa Saloon, entisen Nokian vanhoihin tiloihin, akkutehtaan.

Viikon kuvissa myös koskelainen, sikalaa pitävä nuoripari ja kyröläiset Jasu ja Marko Nieminen pyörälenkillä.

VIIKON KUVAT on yhdeksän sanomalehden yhteinen juttusarja, joka esittelee kohokohtia viikon uutiskuvista ja puheenaiheista. Katso kuvat ja lue tarinat kuvien takaa.

 

OIKEAT VARUSTEET. Sopivilla varusteilla pyöräillä voi ympäri vuoden, niin teillä kuin metsässäkin. Hyvä lenkkiseura on kuitenkin tarpeen. Jasu ja Marko Nieminen lenkillä Kyrössä. Niemisten varsinainen yhteinen harrastus on uinti, mutta pyörälenkeillekin isä ja poika lähtevät silloin tällöin yhdessä. Kuva: Asko Virtanen, Auranmaan Viikkolehti.

NUORENA SIKAYRITTÄJÄKSI. Kaksi kuukautta sitten koskelaiset Ilkka ja Johanna Mäkitalo allekirjoittivat viimeiset paperit, joilla virallistettiin 24-vuotiaan avioparin työ ja tulevaisuus. He sitoutuivat ottamaan vetovastuun Ilkka Mäkitalon vanhempien 110 emakon sikalasta Kosken kunnassa. – Päätös ei kauhistuta meitä lainkaan, sillä olemme toistemme tukena. Olemme molemmat kasvaneet sikatiloilla ja uskomme tietävämme, mihin ryhdymme, pariskunta sanoo. Suomen sikayrittäjät ry:n toiminnanjohtaja Ari Berg sanoo, että on harvinaista, että maatalouteen tulee alle kolmikymppisiä yrittäjiä. Kuva: Jori Liimatainen, Turun Sanomat.

 

 

TÄNNE SE TULEE. Valmet Automotiven akkutehdas sijoittuu osittain Cencorp Automation Oy:n nykyisiin tiloihin Merikaareen. Cencorp siirtyy uuden toimijan tieltä pois. Yhtiö etsi sopivia tiloja myös Euroopasta, muun muassa Saksasta ja Unkarista, mutta valitsi Salon. Luvassa on yli kolmesataa työpaikkaa kokoonpanosta työnjohtoon. Kuva: Kirsi-Maarit Venetpalo, Salon Seudun Sanomat.

 

VIELÄ SIIVET KANTAVAT. Sami Kesti (vas.) ja Marko Jokiniemi ovat tuoreita mäkihypyn veteraanikisojen maailmanmestareita. Paimion Urheilijoiden hyppääjät, halikkolainen Jokiniemi ja piikkiöläinen Kesti nappasivat K45-mäestä omissa sarjoissaan kultaa ja Jokiniemi vielä K65-mäestä pronssia. Jokiniemellä on MM-mitaleita yhteensä jo kahdeksan, Kesti oli nyt ensimmäistä kertaa matkassa mukana. Kuva: Ari-Matti Ruuska, Turun Sanomat.

 

VISUAALINEN ILOITTELU LOGOMOSSA. Omakotitalon kokoinen lava, 14 570 metriä kaapelia ja 567 valaisinta. Sitä on luvassa, kun Logomossa ratkotaan lauantaina mikä kappale valitaan Suomen edustuskappaleeksi Euroviisuihin. UMK-tapahtumassa kuullaan kolme Daruden eli Ville Virtasen luomaa kappaletta, joiden lauluosuuksista vastaa Sebastian Rejman. Suorassa lähetyksessä lavalla nähdään kolme erilaista showta. Kuhunkin esitykseen on luotu oma visuaalinen maailmansa. Kuva: Jane Iltanen, Turun Sanomat.

 

KARJALAISUUDESTA JA SUURESTA KAIHOSTA. Turkulainen nukketaiteilija Timo Väntsi toi paperiteatterin Somerolle. Hän esitti Kysymyksiä Karjalasta -tarinan pienen karjalaispojan silmin. Esityksessä vuorottelevat muistikuvat ja historialliset tapahtumat. Kuva: Tarja Kauppinen, Somero-lehti.

 

”KUNPA SAISIMME ASUA YHDESSÄ MAHDOLLISIMMAN PITKÄÄN” Sisko Leino on ollut miehensä Kaukon omaishoitajana joulukuun alusta alkaen. Hän odottaa taksimatkapäätöstä, jotta heidän ei tarvitsisi käydä jalan kaupassa. Pariskunta kertoo pelaavansa ajan kuluksi marjapussia pelikorteilla. Leinot ovat olleet yhdessä lähes 70 vuotta. Kuva: Sari Holappa, Loimaan Lehti.

 

HURJA VUOSI. Sydänlihastulehduksesta toipunut Lauri Korpikoski myöntää palaavansa TPS:n riveihin viimeisellä hetkellä, sillä Liigan pudotuspelit ovat jo nurkan takana. Korpikoski nähdään jäällä ensi viikolla. Sydänlihastulehdus aiheutti sen, että Korpikoski joutui lepäämään koko loppuvuoden. Kuva: Jane Iltanen, Turun Sanomat.

 

SALOLAINEN SÄHKÖAUTO. Salcompin tuotekehitysjohtaja Juha Raussi rakensi vanhasta Chevrolet Astrosta E-Astro -sähköauton, joka ei jää jalkoihin ja jonka toimintasäde on parin sadan kilometrin luokkaa. Suurin työ oli akustojen rakentamisessa. Raussi tympääntyi Teslan pitkään jonotusaikaan ja kännykkälatureita vuosia suunnitellut insinööri päätti rakentaa oman sähköauton. Kuva: Kirsi-Maarit Venetpalo, Salon Seudun Sanomat.

 

TÖITÄ ON, MUTTA YHÄ USEAMMIN PÄTKISSÄ. Janette Sirkiä ja Bison Matadi mittasivat verenpaineen Kati Kankaanpäältä Ammattiopisto Liviassa. Opiskelijat kokevat, että hoito- ja hoiva-alalla on töitä, mutta usein pätkätöitä. Kevään yhteishaku lukioihin ja ammatilliseen koulutukseen on käynnissä. Kuva: Jan Sundman, Kaarina-Lehti.

 

”OLEN ERITTÄIN HARVINAINEN TAPAUS”. – Oletko sinä nyt siinä hyvin, tarkistaa lähihoitaja Linda Pykilä, ennen kuin painaa Annikki Karjalaisen sängystä vessaan kuljettavan kattonosturin käyntiin. Viisikymppinen Karjalainen sairastaa erittäin harvinaista lihassairautta, myastenia graviksen ja hypokaleemisen periodisen paralyysin yhdistelmää. – Edes neurologini ei tiedä yhtään vastaavaa tapausta Suomesta, toteaa turkulainen Karjalainen. Kuva: Jari Laurikko, Turun Sanomat.

 

 

VIIMEINEN KERTA VAIKKA VÄKISIN. Turkulaisella Simo Rivalalla on takanaan 49 täysmatkaa eli 90 kilometrin suoritusta Pirkan Hiihdossa. Tänä vuonna maaliin saapuessaan hän saa täyteen 50 suoritusta eli hänestä tulee Pirkan Hiihdon hiihtokuningas. – Sen jälkeen en hiihtoon enää osallistu. Jos en nyt pääse läpi, väkisin menen sitten vielä kerran, hän vakuuttaa. Kuvassa hänellä on rinnassaan numero 170. – Kun on hiihtänyt 25 kertaa Pirkan Hiihdon, saa oman numeron ja tulee tapahtuman kunniahiihtäjäksi. Kuva:Jori Liimatainen, Turun Sanomat.

 

POLKIEN PARIISIIN. Piikkiöläinen Veli-Matti Aalto lähti mukaan Team Rynkeby – God Morgonin hyväntekeväisyyspyöräilyyn, jolla kerätään rahaa syöpälasten hyväksi. Kesäkuussa alkava kymmenpäiväinen matka vaatii paljon treeniä. Maantie polttaa jo Aaltoa, mutta talvella on tyydyttävä polkemaan vaikka keskellä olohuonetta. Kuva: Ina Virtanen, Kunnallislehti.

 

MUODONMUUTOS. Itäharjun teollisuusalueen iäkkäät tehdas- ja varastorakennukset saattavat vaihtua tulevaisuudessa uudisrakennuksiin. Turku kaavailee noin 90 hehtaarin kokoiselle alueelle asuin- ja toimitilarakennuksia osana laajaa tiedepuistohanketta. Kokonaisuuden hahmotellaan valmistuvan vuoteen 2050 mennessä. Teollisuusalueella toimii tällä hetkellä noin sata yrittäjää. Yksi heistä on Markku Moberg , Itäharjun grillikioskin omistaja. Moberg toivoo, että 50-vuotias grillikioski saisi jatkaa tulevaisuudessa nykyisellä paikalla. Muu muutos on tervetullutta. Kuva: Tatu Lertola, Turun Sanomat.

 

VIHAPUHEEN MAAILMA. Laitilan kulttuurin tuki ry tuottaa jo neljännen Kalevala-aiheisen näytelmänsä. Se saa ensi-iltansa ensi syksynä. Miekoilla on tärkeä rooli koston teemoja esille tuovassa Kullervon kirot -näytelmässä. Käsikirjoittajana toimii Marko Laihinen (vas.), videojaksojen käytännön toteuksista vastaa Olli Jalkanen (oik.) ja videon ohjaa Lauri Löytökoski. Laihisen mukaan Kullervon hahmo on nykyisessä vihapuheen maailmassa erittäin ajankohtainen. Kuva: Eija-Eskola Buri, Laitilan Sanomat.

 

HOHOTUS, hihitys ja hekottelu on hyväksi kaikille. Naurun terveysvaikutuksista on tehty useitakin tutkimuksia. Niiden lopputuloksena voidaan todeta, että kunnon naurua voi verrata jopa pieneen urheilusuoritukseen. Nauru virkistää verenkiertoa, edistää ruoansulatusta ja hapettaa verta. Naurun aikana lihakset myös rentoutuvat kahdessa vaiheessa. – Me nauretaan aina, itsellemme ja muille, serkukset ja parhaat kaverukset Suvi Lahdenranta (vas.) ja Jenna Virtanen kikattavat. Kuva: Jane Iltanen, Turun Sanomat.

 

LUISTELUN RIEMUA. Riemukkaita luisteluesityksiä ja innostusta on tiedossa lauantaina Uudenkaupungin jäähallilla järjestettävissä taitoluistelukisoissa. Vanhimmat luistelijat ovat syntyneet vuonna 2009 ja nuorimmat 2013. Osa UJK Taitoluistelijoiden nuorista kilpailijoista asettui kuvaan kisa-asuissaan. Kuva: Päivi Sappinen, Uudenkaupungin Sanomat.

 

NUORI TEKIJÄ. Taavi Oramo johti ensimmäistä kertaa Turun filharmonista orkesteria. Oramo luo kansainvälistä kapellimestariuraa, mutta samalla hänelle on tärkeää säilyttää kosketus vapaan kentän tekemiseen. Oramon tekeminen ei rajoitu orkesterien johtamiseen. Hän on esiintynyt myös klarinetistina, laulajana sekä tehnyt elektronista musiikkia Tölöläb-projektissaan. Oma lukunsa on Oramon kunnostautuminen musiikkitapahtumien tuottajana. Kuva: Riitta Salmi, Turun Sanomat.

 

MUSIIKKI INNOSTAA EDELLEEN. Yli 45 vuoden uran musiikin parissa tehnyt Ami Aspelund innostuu musiikista edelleen. Hän laulaa, näyttelee, opettaa laulua, kirjoittaa tekstejä ja heittäytyy mielellään uusiin työprojekteihin. Suomea Euroviisuissakin edustanut Aspelund nähdään Salon Teatterin Myrskyluodon Maijassa Vanhan Maijan roolissa Vuohensaaren kesäteatterissa ensi kesänä. Kuva: Minna Määttänen, Salon Seudun Sanomat.

 

Viikon kuvat -sarjassa mukana olevat lehdet:

  • Auranmaan Viikkolehti, Kaarina-lehti, Kunnallislehti, Laitilan Sanomat, Loimaan lehti, Paikallislehti Somero, Salon Seudun Sanomat, Turun Sanomat ja Uudenkaupungin Sanomat.