Viikon kuvissa avautuu näkymä kansainväliseen arktisen rannikkovartioston yhteisharjoitukseen, jossa turma-aluksen ihmiset vinssattiin turvaan helikopteriin. Kuvissa myös näkymä äänestyspaikalle, jalkapallokentälle, jääkiekkokaukaloon ja peltikattotehtaalle.

TURUN TELAKKA valmistautuu suureen tuotannon kasvun hyppäykseen vuonna 2022, kun Turussa tehdään yhtä aikaa suuria risteilijöitä kahdelle varustamolle. Telakalla ei ole koskaan aikaisemmin ollut yhtä paljon tuotantoa.
Terästuotantoa uudistetaan jopa 100 miljoonalla eurolla. Kun uudet tuotantolinjat ovat valmiina, kasvaa tuotantovolyymi vähintään kaksinkertaiseksi, kertoo toimitusjohtaja Jan Meyer.
Meyer Turku pelkää kiinalaisten vakoilevan telakan uudistuksia jopa lehtikuvista. Siksi levyhallin uusista linjoista saa ottaa vain kuvia, joista tekniset yksityiskohdat on rajattu pois.

VIIKON KUVAT on yhdeksän sanomalehden yhteinen juttusarja, joka esittelee kohokohtia viikon uutiskuvista ja puheenaiheista. Katso kuvat ja lue tarinat kuvien takaa.

 

MUNASTA ON MONEKSI. Tarvasjoen Martat kokoontuivat maanantaina testailemaan, mihin kaikkeen kananmuna taipuu. Lopputuloksena oli suolaista ja makeaa syötävää, kasvonaamioita, koristeita ja kuorimurskaa puutarhaan. Tuula Saari levitti hellävaroen kananmunakasvonaamioita Pirjo Inkeroisen kasvoille. Lesitiiniä sisältävän keltuaisen sanotaan olevan hyvä ryppyjä vastaan ja valkuaisen taas oiva apu rasvaisen ihon kuorintaan. Hiuksillekin kananmuna tekee hyvää. Kuva: Tuomas Honkasalo, Auranmaan Viikkolehti.

 

ARKTINEN HARJOITUSALUE. Norjan rannikkovartioston NH-90 -kuljetushelikopteri vinssaa ihmisiä turvaan haverikkoalus Fennicalta. Arktisen rannikkovartiostofoorumin kahdeksan jäsenmaan eli Suomen, Ruotsin, Norjan, Tanskan, Islannin, Venäjän, Kanadan ja Yhdysvaltojen yhdessä suunnittelemassa ja järjestämässä Polaris 2019 -yhteistoimintaharjoituksessa oli mukana kaikkiaan seitsemän isompaa laivaa, neljä helikopteria ja kaksi lentokonetta. Kuva: Asko Tanhuanpää, Uudenkaupungin Sanomat.

 

ISOJA INVESTOINTEJA. Turun telakan investoinneista suurta huomiota ovat saaneet Piikkiön hyttitehdas ja suuri Goliath-nosturi. Teräshalleihin on kuitenkin kaikessa hiljaisuudessa tehty vielä paljon suurempia investointeja, terästuotantoa uudistetaan jopa 100 miljoonalla eurolla. Kun uudet tuotantolinjat valmistuvat, tuotantovolyymi kasvaa vähintään kaksinkertaiseksi. Jani Laine (vas.) ja Jan Meyer keskustelevat uuden profiilinkatkaisulinjaston valmistumisesta. Kuva: Riitta Salmi, Turun Sanomat.

 

TÄSSÄ TULEE MAAILMAN NOPEIN. Loimaan Vesihovin ulkoallas on alastarolaisen Jessi Isomaan vakituinen treenipaikka. Hän nappasi juuri kaksi maailmanennätystä Petroskoin talviuintikisoissa, alle 15-vuotiaiden 25 metrin perhosuinnin ja 25 metrin vapaauinnin. Kuva:Sampsa Hakala, Loimaan Lehti.

 

EHDOTTOMASTI ÄÄNESTÄMÄÄN. Eduskuntavaalien ennakkoäänestys alkoi keskiviikkona. Ensimmäisenä päivänä äänensä kävivät antamassa muun muassa salolaiset Ida-Maria Juhola (vas.) ja Jenna Lindberg, joiden mielestä äänestäminen on ehdoton juttu. Kuva: Kirsi-Maarit Venetpalo, Salon Seudun Sanomat.

 

PAIMION TALENTTIVÄLITTÄMÖ. Paimion Hakan valmennuspäällikkö Rodrigo (vas.) virittelee seuran edustusjoukkueesta brasilialaista talenttivälittämöä. Torstaina alkaneessa Kolmosessa joukkuetta edustavat pelintekijä Murillo (2. vas.), toppari Igor Leonardo ja hyökkääjä Pedro Lucas. – Tuomme vain sen tasoisia pelaajia tänne, joilla on edellytyksiä pelata heti Ykkösen tai Veikkausliigan seuroissa. Tavoite on tietysti auttaa nuoria eteenpäin ja toivoa, että Suomesta matka jatkuisi Eurooppaan vielä isommille kentille, Rodrigo miettii. Jos pelaaja lähtee eteenpäin, joukkuetta pyörittävä yritys haluaa jonkinlainen prosenttiosuuden mahdollisesta jatkomyynnistä. Kuva: Jan Sundman, Salon Seudun Sanomat.

 

TÄRKEÄ PAIKKA. Someron Svenssonilla ovet ovat auki kuutena päivänä viikossa ja vanha talo toimii niin kohtauspaikkana kuin avun antajana. Ilman vapaaehtoisia ei paikkaa olisi. Vapaaehtoiset kiertävät muun muassa joka aamu hakemassa Someron kaupoista myymättä jäänyttä ruokaa, joka jaetaan Svenssonilla tarvitsijoille. Veikko Sirén (vas.), Pekka Simola ja Esko Johansson käyvät Svenssonilla kuusi kertaa viikossa syömässä hyvää kotiruokaa ja tapaamassa muita. Kuva: Minna Määttänen, Salon Seudun Sanomat.

 

SATSAUKSENA OMA HYVINVOINTI. Turkulainen Toni Stening kaartaa pyörällä tuulta vastaan. Pyörä on sähköpyörä, ja takana on jo joka-aamuinen kahdeksan kilometriä. – Aurajoen ranta on aina hieno kelissä kuin kelissä, ja töihin kun tulee, on hyvin hereillä, hän sanoo. Sähköpyöräilyyn Stening innostui nelisen vuotta sitten, eikä enää vaihtaisi pois. – Ajaminen on kevyempää ja on aina perillä ajoissa. Kuva: Jane Iltanen, Turun Sanomat.

 

AUTOMUISTO. Ensimmäinen oma auto on mieleenpainuva asia. Somerolaisen Manu Kärjellä se oli Kupla, jonka hän hankki vuonna 1973. Vanhan valokuvan viereen on merkitty auton hintakin, 13 480 markkaa. Kuva on Forssa–Hämeenlinna-väliltä keväällä 1973. Etualalla neiti Hanna-Liisa Penttilä eli Kärjen nykyinen vaimo. Kuva: Manu Kärki, Somero-lehti.

 

VARSINAIS-SUOMI VETÄÄ TÖIHIN. Fysioterapeutti Tuuli Tammisto palasi juurilleen Turkuun, kun kiinnostava työ löytyi Uudestakaupungista. Tammisto ehti asua eri puolilla Suomea. Varsinais-Suomi kaipaa kipeästi työn perässä muuttajia muualta Suomesta. Maakunnan nousukausi jatkuu edelleen, ja avoinna oleviin työpaikkoihin tarvitaan tekijöitä myös muualta Suomesta, sillä maakunnan omasta väestä ei löydy osaajia kaikkiin töihin. Koulutus ja ikä ovat tekijöitä, jotka vaikuttavat suomalaisten muuttohalukkuuteen. Kuva: Marttiina Sairanen, Turun Sanomat.

 

KOLME HARRASTUSTA SAMASSA. Lasten ja nuorten triathlonharrastus kerää hitaasti innostuneita. Turun Urheiluliiton nuorten valmentaja Hilla Läärä näyttää mallia ja Rebecka Backholm (vas.), Elsa Viikari ja Kaapo Merenluoto (etualalla) ottavat mallia. 10–18-vuotiaat triathlonistit uivat 100–200 metriä, pyöräilevät noin viisi kilometriä ja juoksevat 1–3 kilometriä. Kuva: Ari-Matti Ruuska, Turun Sanomat.

 

NOSTALGINEN KENGURU. Kolmevuotias Stella Stenroos hyppäsi kengurun selkään laitilalaisessa ruokakaupassa. Kenguru on ilahduttanut lapsia Laitilassa vuodesta 1970-luvulta lähtien. Alunperin laite oli tivolissa. – Säästöpankki tämän aikoinaan hankki Laitilaan. Pankin nimet ovat vaihdelleet, mitäs kaikkea niitä onkaan ollut Meritaa ja Nordeaa, mutta kenguru on pysynyt, kertoo kauppias Raimo Saarinen. Kengurun kyljessä lukee Elkuva Helsinki. Kuva: Iida Kauppi, Laitilan Sanomat.

 

KATTOALA KAIPAA AMMATTILAISIA. Saumattuja peltikattoja tekevässä Someron Peltipinnassa on jouduttu turvautumaan viimeisten vuosien aikana säännöllisesti vuokratyövoiman käyttöön. Töitä riittää, mutta kattoalalla ei ole ammattilaisia vapaana. Vaativiin kohteisiin erikoistunut yritys hakee tiukasta työvoimatilanteesta huolimatta selvää kasvua. Toimitusjohtaja Janne Nurmi palkkasi alkuvuodesta ensi kertaa markkinointiin oman ammattilaisen eli Jaana Vallirannan. Kuva: Toni Hiekkala, Salon Seudun Sanomat.

 

SUURI PETTYMYS. HPK:n Otto Paajasen jatkoaikamaali päätti Turun Palloseuran pudotuspelit perjantain kuolemanottelussa. Jani Forsström (kuvassa) ja muut TPS-pelaajat joutuivat pettymään. Turkulaisten toivo oli ehtinyt jo viritä, kun kauden superlupaus Kaapo Kakko tasoitti kolmannen erän lopussa. Ottelu saattoi olla Kakolle viimeinen TPS:n paidassa ainakin hyvin pitkään aikaan, sillä nuorten MM-kisoissakin loistanutta nuorukaista odotellaan jo innokkaasti dollarijäille. Kuva: Ari-Matti Ruuska, Turun Sanomat.

 

PURKUTYÖT PUHUTTAVAT. Sauvon vanhan koulun purkutyöt puhuttavat oppilaita ja heidän vanhempiaan. Purkutyömaalta on lyhyt matka koulun pihalle. Vanhemmat ovat huolissaan, leviääkö purkutöiden yhteydessä ympäristöön haitallisia aineita, kuten homeitiöitä. Purkutöitä tekevä yritys koittaa estää pölyn leviämistä vesisuihkulla ja vesitykillä. Kuva: Taina Tukia, Kunnallislehti.

 

KUPLIVA MUSIIKKIKENTTÄ. Berat Cimiliä (vas.), Pete Santosia ja Cedric Duahia yhdistävät musiikki ja Varissuo. Jokainen kolmikosta asuu Varissuolla ja tekee musiikkia hip hop-, r’n’b- ja pop-elementtejä hyödyntäen: Santos ja Duah sooloartisteina, Cimili veljensä Blerimin kanssa Boyat-duossa. Kolmikon mukaan Varissuon musiikkikenttä kuplii. Kuva: Eero Saarikoski, Turun Sanomat.

 

KAARINAAN RAKENNETAAN. Turun alueen vetovoima houkuttelee asuntosijoittajia myös Kaarinaan: – Näkisin niin, että Kaarina on hyvä paikka vuokranantajan näkökulmasta, ja nyt kaupunkiin tulee tänä ja ensi vuonna oikeastaan hämmästyttävän paljon uustuotantoa useilta eri rakennusliikkeiltä, Suomen vuokranantajien Varsinais-Suomen aluepäällikkö Susanna Rantakare kertoo. Merkittävin tekijä sijoitusasunnon hankinnassa on sijainti. Muun muassa yhteyksien pitää olla kunnossa, ja se toimii Kaarinassa. Kuva: Mikko Perttunen, Kaarina-Lehti.

 

SANAT ILMASTOAHDISTUKSELLE. Henna Lainisen vieressä olevalle pöydälle syntynyt asetelma on kurssilaisten yhteisestä harjoituksesta, jossa ilmastonmuutokseen liittyvät surut on koottu yhteen. Henna Laininen tekee Kuvataideakatemiaan tohtorin opinnäytetyötä ja tutkii sitä, miten kestävän elämäntavan opettelua voi tukea luovan kirjoittamisen menetelmin. Laininen opastaa, miten ympäristöepätoivosta voi päästä eteenpäin. Kuva: Jori Liimatainen, Turun Sanomat.

 

Viikon kuvat -sarjassa mukana olevat lehdet:
Auranmaan Viikkolehti, Kaarina-lehti, Kunnallislehti, Laitilan Sanomat, Loimaan lehti, Paikallislehti Somero, Salon Seudun Sanomat, Turun Sanomat ja Uudenkaupungin Sanomat.