Noin 70 prosenttia varhaisperunasta kasvatetaan Varsinais-Suomessa. Huippukokki Jyrki Sukulan mukaan, se mitä saariston mullissa nyt kasvaa, on parasta maailmassa. Hän kaipaa kunnon markkinointistrategian laatimista varhaisperunalle.
Lounaiskolkilla uutta perunaa juhlistetaan jo monin eri tavoin. Turussa järjestetään kesäkuussa Neitsytperunafestivaalit varhaisperunoiden kunniaksi. Uudessakaupungissa taas on Uuden perunan karnevaalit ja Rymättylän Röölän rannassa Silli ja uussi peruni -tapahtuma.

TSHERNOBYLIN nelosreaktorissa tapahtui räjähdys 26. huhtikuuta 1986. Sergei Bulgakov oli silloin 28-vuotias perheenisä ja asui Pärnussa Virossa, joka oli vielä osa Neuvostoliittoa.
Eräänä aamuna toukokuun alussa Bulgakov oli menossa työvuoroon villatehtaalle kotikaupungissaan. Bulgakov ei kuitenkaan päässyt töihin, vaan hänet komennettiin bussiin, joka ajoi rautatieasemalle. Sinne koottiin iso joukko virolaisia.
Junassa alkoi kiertää huhu, että määränpää olisi Tshernobyl.

Bulgakov ja muu joukko komennettiin puhdistustöihin. Myöhemmin hän muutti Suomeen ja Kaarinaan, mutta ei juurikaan puhunut erikoisesta työkomennuksestaan.
Sergei Bulgakovin poika Kristian Bulgakov sanoo vähän järkyttyneensä, kun kuuli vasta vähän aikaa sitten mitä isä on kokenut.
– Olen ylpeä omasta isästäni. Hän on omalla tavallaan sankari.

 

VIIKON KUVAT on yhdeksän sanomalehden yhteinen juttusarja, joka esittelee kohokohtia viikon uutiskuvista ja puheenaiheista. Katso kuvat ja lue tarinat.

 

TSHERNONYLIN SIIVOOJA. Nuori perheenisä Sergei Bulgakov oli yksi sadoistatuhansista neuvostokansalaisista, jotka komennettiin puhdistustöihin Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen. – Ajattelin, etten enää koskaan näkisi omaa perhettäni ja lapsiani, Bulgakov sanoo. Hän vaikeni kokemuksistaan yli 30 vuotta. Kaarinalaisen Bulgakovin lapsille selvisi vasta vähän aikaa sitten, että heidän isänsä osallistui puhdistustöihin. Sergei Bulgakov sanoo, että Tshernobylin puhdistustöihin osallistuneet vaikenivat kokemuksistaan. Noin puolitoista vuotta tapahtumien jälkeen Bulgakov sai mitalin. Kuva: Ari-Matti Ruuska, Turun Sanomat.

 

ISÄ JA POIKA KOHTASIVAT. Kooikerhondje-isä Nano tapasi poikansa Decon ensimmäistä kertaa Riihikosken urheilukentällä viime viikonloppuna järjestetyssä koiranäyttelyssä. Koirat heittäytyivät heti halaukseen – tai ainakin riehakkaaseen leikkiin. Riihikosken metsästysyhdistyksen ja Lounais-Suomen ajokoirayhdistyksen järjestämässä koiranäyttelyssä nähtiin muitakin iloisia jälleennäkemisiä. Kuva: Tuomas Honkasalo, Auranmaan Viikkolehti.

 

EDUSTUSTEHTÄVISSÄ. Perinteinen partioparaati toi sunnuntaina Turkuun tuhansia marssijoita. Paraatissa edustetaan partiota ja pyritään olemaan parhaita. Lippukunnat kilpailevat esimerkiksi siitä, kenellä on hauskin tai lennokkain partiohuuto. Myös osallistumisprosentti ja marssimisen ryhdikkyys arvioidaan. Kuva: Jori Liimatainen, Turun Sanomat.

 

SALON PESTUUMARKKINAT. Valmet Automotiven Salon akkutehtaalle haetaan nyt akunrakentajia. Tehdas työllistää kaikkiaan noin 300 henkilöä. Akkutehtaan tuotannon työpaikat tulivat jakoon viikko sitten. Keskiviikkona Valmet Automotive aloitti pestuumarkkinoiden sarjan. Näitä tilaisuuksia on toukokuussa kaikkiaan kahdeksan, mutta jokainen on jo lähes loppuun varattu. Merja Barry (vas.), Ulla Valjakka, Sonya Mileva keskustelevat ensimmäisessä Pestuumarkkinat-tilaisuudessa Baronan HR koordinaattori Jemina Lindbergin kanssa. Kuva: Minna Määttänen, Salon Seudun Sanomat.

 

JÄNNITYS ILMASSA VIIMEISEEN MINUUTTIIN ASTI. Ottelun voittoheitto on ilmassa ottelun viimeisellä sekunnilla ja pari minuuttia sen jälkeen tanssitaan Salon Vilppaan voittotansseja. Näin on käynyt nyt kaksi kertaa Korisliigan välieräsarjassa Vilppaan ja Kouvolan Kouvojen välillä. Viime minuuteille asti jännittävien otteluiden viides välierä pelataan perjantaina kello 18.30 Salohallissa. Ottelun voittaja saa finaalipaikan katkolle äitienpäiväksi Kouvolaan. Kuvassa Juho Nenosen tuuletus maanantain ottelusta. Kuva: Kirsi-Maarit Venetpalo, Salon Seudun Sanomat.

 

OMAN MAAN MANSIKKA KAIPAA ULKOMAALAISTA VOIMAA. Ilman ukrainalaista työvoimaa marjatilojen marjat jäisivät poimimatta, sanoo sauvolaisen Mikkolan marjatilan Heli Mikkola. Mikkolan mukaan muutamasta suomalaisesta nuoresta ei tilalla juuri ole apua, kun työvoimaa tarvitaan yli sata ja usean kuukauden ajaksi. Osa työntekijöistä tekee kesäsesonkia pidempää rupeamaa. Nadia Tsviakh ja Oleksandr Voloshyn kuuluvat Mikkolan tilan vakiokalustoon. Kuva: Mikko Perttunen, Kunnallislehti.

 

KUNTOA USAN VUORILTA. Someron Esan Linnea Harala haki kuntoa tulevaan kauteen USA:n vuorilta, Arizonan Flagstaffista. Haralan päämatka on 3 000 esteet, joissa hän sijoittui vuosi sitten viidenneksi Kalevan Kisoissa. Yli 2 000 metrin korkeudessa Harala juoksi 825 kilometriä kahden kuukauden leirillä. Kuva: Meri Vilen, Somero-lehti.

 

NAURUA, HIKEÄ JA ÄRINÄÄ. Vanhat heinäseipäät toimivat maaleina, kuormalava kelkkana ja traktorin rengas lekan kohteena. Suokankaan pihalla Raatalassa reilun kymmenen naisen porukka huhkii naurun saattelemana treeneissä, joita vetää personal trainer Pia Matikainen omalla pihallaan. Sari Hellsten vetää rengasta kuormalavassa. Kuva: Kirsi-Maarit Venetpalo, Salon Seudun Sanomat.

 

LUONNON KAUNISTA. Ekohoitola Norahin yrittäjä Noora Härmä kuuluu Ekokosmetologiyhdistykseen, joka antaa tarkat rajat siihen, mitä tuotteita Härmä voi hoidoissaan käyttää. Luonnonkosmetiikka on trendikästä, toisilla syyt sen käyttöön löytyvät omasta itsestä, toiset taas ajattelevat asiaa ympäristön kannalta. Ihoden hoitolassa järjestetään myös iltoja, joissa valmistetaan itse kosmetiikkaa esimerkiksi ruokakaapin aineksista. Kuva: Hanna Hyttinen, Laitilan Sanomat.

 

SAARISTON MAKEA KULTA. Varhaisperunan kasvattaminen on kuin jännitysnäytelmä. Pari vuotta sitten halla uhkasi viedä sadon Saaristen tilalla. Tämänkin vapun alla hallaa torjuttiin sadetuksella. Tänä vuonna ensimmäiset avomaan perunat kypsyvät touko-kesäkuun taitteessa. Eero Saarisen varhaisperunat kasvavat Rymättylän Aaslan saaressa. Saariset ovat viljelleet varhaisperunaa saaristossa jo 45 vuotta. Kuva: Eero Saarikoski, Turun Sanomat.

 

NORSSIA KYYTIIN. Kustavilainen ammattikalastaja Jouni Nieminen on kehitellyt kuoreenpyyntikalustoa jo toistakymmentä vuotta. Nosturikäyttöinen haavi kauhoo vettä räpsiviä eväkkäitä syliinsä kuorerysästä, joka makaa miltei kokonaan piilossa merenpinnan alla. Kuoretta eli norssia pystyy kalastamaan keväällä vain parin-kolmen viikon ajan, kun se nousee kudulle. Tuo aika on kullanarvoinen niin Niemiselle kuin apumies Tuomo Sinkkosellekin , joka valmistautuu vapauttamaan haavillisen hopeakylkiä kalastusaluksen laariin. Kuva: Jonna Lankinen, Turun Sanomat.

 

TÖKKÄÄ SIEMEN MULTAAN JA ODOTA, MITÄ TULEE. Kaupan hedelmä- ja vihannesosaston antimista voi kasvattaa halpoja ja hauskoja huonekasveja. Avokadon, inkiväärin tai kurkuman voi yrittää kasvattaa itse. Livian puutarha-alan opiskelijat Wiivi Koskela ja Riikka Lamminpää tekevät kasvikokeiluja kotona ja koulussa. Kurkuman juuresta kasvoi yllättäen kaunis huonekasvi. Kuva: Kaisu Hautamäki, Kaarina-Lehti.

 

KAVIORETKI KESKUSTAAN. Jos Turun keskustassa näkee kaksi hevosta, kyse ei välttämättä ole mistään tapahtumasta eikä harvinaisesta poikkeuksesta. Todennäköisesti hevoset ovat Netta ja Brutus, joiden omistajat Elise Raiski (vas.) ja Saija Laakso tuovat ratsunsa usein kaupungin keskustaan. Laakso ja Raiski myös ikuistavat vierailut eri puolilla kaupunkia valokuviin, jotka he julkaisevat yhteisellä Instagram-tilillään. Tuomiokirkon edustalla Brutusta ja Nettaa pysähtyi kuvaamaan niin lapsiperhe kuin ohikulkeva turistikin. Kuva: Lennart Holmberg, Turun Sanomat.

 

RATA SÄHKÖISTYY. Turku-Uusikaupunki-junaradan sähköistystöiden aikana yritetään säilyttää mahdollisimman paljon Uudenkaupungin Kaupunginlahden vanhaa koivupuustoa. On kuitenkin mahdollista, että sähköistykseen liittyvät tolpat tulevat junaradan ja Rantakadun väliin. Ensi viikolla ratatöitä tehdään kolmella sillalla, joissa rataa alennetaan. Ratatöiden pitäisi valmistua vuonna 2021. Kuva: Katja Kaartinen, Uudenkaupungin Sanomat.

 

MITALIT MIELESSÄ MAASTOON. Kun maastojuoksun Suomen mestaruuksista juostaan sunnuntaina Janakkalassa, starttiviivalla nähdään yli 40 mustakeltaiseen edustusasuun pukeutunutta urheilijaa. Turun Urheiluliitto on ennakkoilmoittautumisten perusteella yksi kisan suurista. Kisaan lähtevät muiden muassa 16-vuotiaat Heljä-Viivi Unkila ja Tuure Haapanen, jotka kumpikin hakevat mitalia 17-vuotiaiden sarjassa. Unkila ja Haapanen käyvät aamuisin Kerttulin urheilulukion harjoituksissa. Kuva: Riitta Salmi, Turun Sanomat.

 

LIIKU KOULULAINEN, LIIKU. Bette Hemming on hippa, joka juoksee kiinni muita luokkatovereita. Oppilaat viihtyvät Pääskyvuoren koulun pihametsässä ja liikkuvat samalla luonnossa. Turku aikoo jatkaa lasten ja nuorten liikkumisen kehittämistä myös tämän kevään jälkeen. Kaupunki on ollut mukana kolmevuotisessa Liikkuva koulu -hankkeessa, jonka aikana ala- ja yläkoululaisten liikkumiseen on satsattu 2,2 miljoonaa euroa. Hanke päättyy tänä keväänä, mutta rohkaisevat tulokset ovat saaneet kaupungin jatkamaan toimintamallin kehittämistä. Turku on satsannut sekä oppi- että välituntien toiminnallisuuden lisäämiseen. Kuva: Ari-Matti Ruuska, Turun Sanomat.

 

PALUUMUUTTAJA. Kaarinan Pojat sai mieluisan paluumuuttajan, kun Niklas Blomqvist (keskellä) palasi KaaPoon täksi kaudeksi. Hän debytoi edustusjoukkueessa viime lauantaina FC Honka/Akatemiaa vastaan. KaaPo pelaa Kakkosen B-lohkoa. TPS:ssä pelannut Blomqvist ei halunnut lähteä enää mukaan TPS:n nousuprojektiin Ykkösestä takaisin Veikkausliigaan, joten vanha seura sai palaajan. Kuva: Jan Sundman, Kaarina-Lehti.

 

 

Viikon kuvat -sarjassa mukana olevat lehdet:

  • Auranmaan Viikkolehti, Kaarina-lehti, Kunnallislehti, Laitilan Sanomat, Loimaan lehti, Paikallislehti Somero, Salon Seudun Sanomat, Turun Sanomat ja Uudenkaupungin Sanomat.