Hintavertailu: Maakunnan kallein mansikka myydään Kyrössä

0
Mansikan pääsatokausi on käsillä ja myyntipisteillä on viiden kilon mansikkalaatikoita säilöntää varten. Mansikanmyyjät kuten Ritva Kärkäinen kehottavatkin aloittamaan pakastustyöt. Kuva: Sari Holappa.

Mansikkalitran saa tällä hetkellä edullisimmin Laitilasta ja Uudenkaupungin torilta. Laitilan eri myyntipaikoissa mansikkalitra maksoi keskiviikkona keskimäärin 4,33 euroa. Uudenkaupungin torilla marjaa sai keskimäärin 4,5 euron litrahintaan. Uudenkaupungin hinta on tiistailta.

Varsinais-Suomen kallein marja myydään tällä hetkellä Kyrön torilla, jossa mansikkalitra maksoi keskimäärin kuusi euroa.

AVL selvitti yhteistyössä TS-Yhtymän muiden lehtien kanssa mansikan hinnat yhdeksällä paikkakunnalla Varsinais-Suomessa. Torien tai ulkomyyntipaikkojen hinnoista laskettiin paikkakuntakohtaiset keskimääräiset hinnat.

 

HALVIN mansikkarasia maksoi Kyrössä 5 euroa litra. Kalleimmat rasiat olivat luomumansikkaa ja hinta oli 7 euroa.

Vertailun vuoksi voi mainita, että Turun torilla myytiin keskiviikkona paimiolaista mansikkaa kolmen euron hintaan.

– Kolmella eurolla saa Sonata-lajikkeen pientä marjaa. Tämä pelto yllätti meidät valmiilla ja runsaalla sadolla juhannuksena ja nyt myymme marjaa edullisesti, kerrotaan paimiolaisen Paavuoren tilan tiskiltä Turussa.

Mansikan pääsatokausi on käsillä ja myyntipisteillä on viiden kilon mansikkalaatikoita säilöntää varten. Mansikanmyyjät kehottavatkin aloittamaan pakastustyöt.

– Nyt on alkanut tulla pakastemarjaa, se tuli tänä vuonna pikkusen aikaisemmin, toteaa Ypäjältä Kyrön torille vihanneksia myymään tullut Ritva Kärkäinen.

– Pakastaminen alkaa viikon tai kahden sisällä, tietää Nuolioja Ky:n vihanneskojussa myymässä ollut Iina Mäkelä.

 

HERNEIDEN hinnat vaihtelevat yllättävän paljon eri paikkakunnilla. Salossa ja Laitilassa herneen litrahinta on kolme euroa, mutta Kaarinan torin myyntipisteillä litrasta joutui keskiviikkona maksamaan keskimäärin viisi euroa.

Kyrössä herneen hinnassa ei ollut keskiviikkona vaihtelua. Hinta oli neljä euroa.

 

VARHAISPERUNAN Annabelle-lajike on suomalaisten uusi suosikki.

– Annabelle on kaikkein suosituin ja se on syrjäyttänyt jo Siiklin suosiossa, sanoo Ritva Kärkäinen.

Hintavertailussa litroittain myytävä peruna on edullisinta Somerolla, jossa Jussi-merkkistä perunaa sai tiistaina 2,50 euron litrahintaan. Samaan hintaan perunaa saa myös Uudestakaupungista.

Vertailun korkein perunahinta on Turun torilla, jossa tosin hintakirjo on erittäin laaja. Kallein peruna maksaa Turussa seitsemän euroa litra ja halvin neljä euroa litra.

Litroittain myytävässä perunassa Kyrön tori oli keskihinnaltaan maakunnan toiseksi kallein. Peruna maksoi keskimäärin neljä euroa litra. Halvimmalla sai Jussi-lajiketta, 3 euroa litra, mutta Siiklistä piti maksaa 5 euroa.

Toreilla ja myyntipisteissä perunaa myydään litroina ja kiloina.

Näin hintavertailu tehtiin

  • Kotimaisen mansikan, herneen ja perunan hinnat on kerätty Kaarinasta, Kyröstä, Laitilasta, Loimaalta, Paimiosta, Salosta, Somerolta, Turusta ja Uudestakaupungista.
  • Hinnat on poimittu keskiviikkona paikallisilla toreilla esillä olleista hintatiedoista. Uudenkaupungin hinnat ovat tiistailta.
  • Jos torihintoja ei ole ollut saatavissa, paikalliset hinnat ovat markettien edessä olevista ulkomyyntipaikoista.
  • Hinnat on peruslitrahintoja, eikä niissä ole huomioitu paljousalennuksia.
  • Mansikan, herneen ja perunan hinnoista on laskettu paikkakohtainen keskiarvo. Näitä keskiarvohintoja on verrattu keskenään.
  • Perunaa myydään litroina ja kiloina. Määreitä ei ole muunnettu, vaan litra- ja kilohinnat on merkitty erikseen.
  • Tietoja ovat keränneet yhteistyössä Auranmaan Viikkolehti, Kaarina-Lehti, Kunnallislehti, Laitilan Sanomat, Loimaan Lehti, Salon Seudun Sanomat, Somero-lehti, Turun Sanomat ja Uudenkaupungin Sanomat.