KOSKI. Vuodesta 1903 aina 1980-luvun alkupuolelle toiminut Kosken Tl Osuusmeijeri toi leivän pöytään usealle juuston, voin ja maidon valmistajalle. Meijeri niitti mainetta maakunnassa ja koko Suomessa, mistä kertovat lukuisat sen voittamat palkinnot. 1960-luvulla maamieskoulua käynyt Taisto Lehti muistaa, kuinka koskelainen karja mainittiin oppikirjoissa aina kymmenen tuottoisimman joukossa.
–Siihen aikaan oli harvinaista, jos lehmä tuotti 10 000 kiloa maitoa vuodessa. Nykyään se on lähes minimivaatimus, Lehti toteaa.
Koskelaisseuran Matin Aittaan pystyttämä “Joppia ja juustoa” -näyttely paljastaa koskelaisen meijeriteollisuuden ja suomalaisen maidontuotannon salat. Näyttelystä löytyy esineitä harvinaisista laitteista perinteisiin maitolaitureita koristaneisiin maitotonkkiin.
–Niitä meijeriauto keräsi aamulla. Iltapäivällä auto toi joppia takaisin, jota juotettiin vasikoille ja muillekin eläimille. Meillä kotona keitettiin jopa puurot siihen, Taisto Lehti muistelee.
Meijeriaiheinen “Joppia ja juustoa” -näyttely avoinna kesäsunnuntaisin klo 12–15 Kosken Myllyrannan Matin Aitassa.