Koululaisten reput täyttyvät kierrätyskirjoista

0
Elisenvaaran yhtenäiskoulun kahdeksasluokkalaiset Adalmiina Viherlaakso ja Jesse Mäki ovat saaneet englannin kirjansa kierrätettyinä ja englannin työkirjat uusina. Kierrätyskirjan kunnossa ei ole valittamista.

AURANMAA. Auranmaan koululaisista tulee kierrättäjiä jo heti koulu-uran alussa, sillä useimmissa alueen kouluissa suurin osa oppikirjoista kiertää oppilaalta toiselle.
Enimmillään kirjoista käytetään vähintään kahteen kertaan noin 80 prosenttia ja vähimmilläänkin noin puolet. Yläluokilla kaikki paitsi tehtäväkirjat saattavat olla käytössä useamman vuoden ajan.

Kierrätyksen taustalle eivät ole pelkästään taloussyyt, vaan oppilaille halutaan sen avulla opettaa myös vastuullisuutta ympäristöstä.

Aapisella on vielä erityisasemaa, sillä perinteisesti ensimmäisen luokan oppilaat ovat saaneet sen omakseen. Tästä tavasta pidetään vieläkin kiinni Koskella, Marttilassa, Pöytyällä, Oripäässä ja Loimaalla. Sen sijaan Aurassa ja Liedossa aapisetkin kierrätetään. Liedossa tähän siirryttiin vasta viime lukuvuonna.

Se, että kirjoja voidaan käyttää useamman vuoden ajan, säästää materiaalikuluissa melkoisesti.

Esimerkiksi Auran koulun rehtori Ville Kouki arvioi, että nykyiset noin 50 000 euron vuotuiset kirjakustannukset vähintäänkin nelinkertaistuisivat, jos oppilaat saisivat kaikki kirjansa uutena.

 

Lue lisää 10.09.2019 lehdestä