Poliisi varoittaa huijariostajista – Katso esimerkkikuva väärennetystä tiliotteesta

0
Kuva: Poliisi.

Poliisi varoittaa huijaustapauksista, joissa ostajat näyttävät myyjälle väärennetyn kuitin tai tiliotteen todisteeksi maksutapahtumasta. Helsingin poliisin tietoon on tullut syksyn aikana samantyyppisiä huijaustapauksia, joissa tavarat ovat vaihtaneet omistajaa Tori.fi-verkkosivuston kautta. Näissä tapauksissa huijarit ovat esittäneet myyjälle väärennetyn kuitin tai tiliotteen, joka on tehty pankin demosivustolla.

Tyypillisesti huijariostaja on poliisin mukaan ottanut yhteyttä henkilöihin, jotka myyvät esimerkiksi puhelimia ja tietokoneita. Huijari tarjoutuu ostamaan tuotteen ja sopii tapaamisen myyjän kanssa.
Huijari lähettää myyjälle etukäteen kuvan maksukuitista tai näyttää myyntitilanteessa puhelimestaan tiliotteen tai kuitin tilisiirrosta. Maksun saajaksi on laitettu myyjän nimi. Ainakin yhdessä tapauksessa myyjä on saanut itse kirjoittaa tilitietonsa ”ostajan verkkopankkiin”.
– Huijauksia on tehtailtu ainakin S-pankin ja Ålandsbankenin harjoitussivuilla. Tiliotteessa näkyy epäuskottavia nimiä kuten Maija Meikäläinen, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Hannu Kortelainen Helsingin poliisilaitokselta poliisin tiedotteessa.

Poliisi kehottaa myyjiä olemaan tarkkana maksujen kanssa. Kannattaa aina tarkistaa omasta verkkopankista tai paperisesta tiliotteesta, että rahat ovat oikeasti saapuneet perille.
Toinen vaihtoehto on tutkia huolellisesti ostajan esittämä kuitti tai tiliote. Huomiota on syytä kiinnittää päivämääriin ja henkilöiden sekä yritysten nimiin.