Yksi Suomen vähistä vuohitiloista löytyy Pöytyältä

0
Julia Puisto on kasvattanut vuohikatrastaan hankkimalla eläimiä eri tiloilta Laitilasta, Jalasjärveltä ja Kurikasta, josta ostettiin myös lypsyasema.

PÖYTYÄ/Kumilansuo. Kurjensuon vuohitilaa emännöivän Julia Puiston mielestä vuohi on helppo eläin, kunhan hoitajan huumorintaju vain kestää vuohen jekut ja temmellykset.

–Ei tässä kyllä tosikko pärjäisi. Vuohien kanssa pitää olla huumoria. Ne ovat niin kekseliäitä ja temperamenttisia eläimiä. Uteliaita, työntävät päänsä joka paikkaan ja kiipeilevät mielellään, Puisto naureskelee.

Hänen vuohenpitonsa alkoi 20:sta lemmikkivuohesta. Nyt maatilalla on 158 päätä, joista 30 lypsävää. Kokonaismäärää on tulevina vuosina tarkoitus kasvattaa 300 eläimeen. Tuolloin lypsyssä olisi 200 kuttua.

Vuohi lypsetään kaksi kertaa päivässä siinä kuin lehmäkin, mutta kahdesta utareesta heruvat maitomäärät ovat luonnollisesti paljon pienempiä: kerralla maitoa tulee tavallisesti puolesta litrasta kahteen litraan. Neljä litraa on jo huipputuotos.

–Vuohenmaito sopii myös niille, jotka ovat lehmänmaidolle allergisia, kuten itsekin olen.

 

Lue lisää 11.10.2019 lehdestä