Marttila valoi Marttilan tuottajiin uskoa: viljelijää tarvitaan jatkossakin

0
Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton puheenjohtajaa Juha Marttila vieraili lauantaina MTK-Marttilan satavuotisjuhlissa. Pöytäseurana olivat MTK-Marttilan puheenjohtaja Olli-Pekka Aalto ja MTK Varsinais-Suomen toiminnanjohtaja Paavo Myllymäki.

MARTTILA. MTK-Marttila juhli 100-vuotissyntymäpäiviään lauantaina. Lähes satapäinen juhlakansa sai juhlapuhujan suoraan keskusliitosta: MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila valoi viljelijöihin uskoa ja muistutti, että ilmastohaasteissa viljelijä on nähtävä ratkaisijana, eikä syyllisenä.

Suomalaisia viljelijöitä sapettaa parhaillaan vastakkainasettelun kulttuuri, jossa maataloudesta on tehty ilmastonmuutoksen syntipukki. Marttila näkisi maa- ja metsätalouden mieluummin luonnonkatastrofien ratkaisijana, mutta isot siirrot edellyttäisivät myös niille osoitettuja resursseja.

–Ilmasto- ja vesistöystävällisempi viljely olisi helpompaa, jos lompakko olisi paksumpi, Marttila totesi.

Maataloustuottajat katsovat rohkeasti tulevaisuuteen. Ammattikunnan tulevaisuudessa siintää haasteita, mutta myös mahdollisuuksia. Se, mikä on varmaa, on ihmisten tarve saada ruokaa jatkossakin.

–On ennustettu, että vuonna 2050 maapallolla on kyettävä ruokkimaan 10 miljardia ihmistä. Ruoan kulutus tulee kasvamaan hurjasti, mutta samaan aikaan hyviä maanviljelyalueita tuhoutuu. Vilja-aittojen kuivuminen on valtava haaste kaikille. Oikea ratkaisu ei ole se, että viljelyä aletaan ajaa alas, Marttila muistutti.
Katriina Reijonen

 

Lue lisää 19.11.2019 lehdestä