Susheja voi tehdä suomalaiseen tapaan – kunhan ei ole hätähousu

0
Sushien tärkeimpänä raaka-aineena on riisi, jonka lisukkeena käytetään esimerkiksi kalaa, äyriäisiä tai kasviksia. Suupalan kokoisia susheja dipataan soijakastikkeeseen ja usein mausteena käytetään myös tulista wasabitahnaa.

PÖYTYÄ/Yläne. Japanilaisen keittiön peruselementit koostuvat yksinkertaisuudesta, kauneudesta – ja tietenkin riisistä. Näistä elementeistä lähtee myös sushin tekeminen. Keihäskosken Marttojen sushi-kurssia vetämässä ollut Lounais-Suomen Marttojen kotitalouden asiantuntija Pia Niemonen paljastaa yllättäen, että sushien tekemisessä työläintä on riisin keittäminen.

–Siihen tarvitaan ehdottomasti pinnoitettu kattila ja riisiä ei saa koskaan sekoittaa, sillä se tuhoaa riisin hyvän maun, hän opasti kurssilaisia.

Riisiksi kelpaa hyvin kaupan puuroriisi, josta saadaan paineltua tahmeaa massaa. Kun riisi on saatu onnistuneesti keitettyä, se maustetaan riisiviinietikalla, suolalla ja sokerilla. Sen jälkeen alkaa viimeinen vaihe, joka ei aivan kaikille narukäsille sovi.

–Löyhyttelijän pitää olla vahvaranteinen, sillä riisi löyhytellään laakeassa astiassa huoneenlämpöiseksi, Niemonen neuvoi.

Riisinvalmistuksen jälkeen alkoikin sitten itse näpertäminen, joka ei Niemosen mukaan sovi suurpiirteiselle tai hätähousulle, sillä japanilaisen keittiön idea on juuri pikkutarkoissa yksityiskohdissa.

Niemonen korosti myös, että susheja voi tehdä monenlaisilla täytteillä.

–Me valmistamme susheja hyvin suomalaiseen tapaan tänään, hän sanoi kurssilaisille ja tarjosi aineksiksi muun muassa broilerisuikaleita, pororouhetta, keitettyä porkkanaa, paprikaa, graavilohta ja omenaa.

 

Sushi-riisi eli sumeshi

4 dl puuroriisiä
6 dl vettä
0,5 dl riisiviinietikkaa
2 rkl sokeria
1 tl suolaa
1) Huuhtele riisiä, kunnes vesi on kirkasta. Valuta hyvin. Mittaa riisit ja kylmä vesi kattilaan. Kun vesi alkaa kiehua, pienennä lämpöä ja laita kansi päälle. Anna riisin poreilla 15 minuuttia (kantta ei saisi avata kypsentämisen aikana). Nosta tämän jälkeen kattila levyltä, ja anna riisin vetäytyä vielä 10 minuuttia.
2) Mittaa sushiriisietikan ainekset kattilaan ja kiehauta niin, että sokeri ja suola sulaa etikkaan.
3) Nostele riisi laakeaan kulhoon tai vadille ja kääntele sitä varovasti puulastalla. Pirskottele samalla etikkaa pikkuhiljaa riisin joukkoon. Kääntele riisiä, älä sekoita. Perinteeseen kuuluu, että riisiä samalla löyhytellään viuhkalla, jotta se jäähtyisi nopeammin ja siihen muodostuisi kiiltoa. Sushiriisi on valmista käyttöön kädenlämpöisenä.

 

Helpot kala-nigirit

0,5 annosta sumeshi-riisiä
150 g graavia lohta viipaleina tai graavia siikaa
1) Kokoa sushit: kostuta kädet vedellä tai viinietikalla. Aseta siihen ruokalusikallinen huoneenlämpöistä sumeshi-riisiä. Muotoile soikeaksi palloksi.
2) Leikkaa päälle ohut, suorakaiteen muotoinen pala kalaa. Koristele mädillä tai wasabilla.
3) Tarjoa lisänä vähäsuolaista soijakastiketta, johon susheja dipataan kevyesti.

 

Lohi-sashimit

(4 annosta)
400 g tuoretta lohifileetä (tai tuoretta tonnikalaa)
1 dl punaista balsamietikkaa
2 tl hunajaa
suolaa
mustapippuria
0,5 nippu kevätsipulia tai 100 g purjoa
12 kirsikkatomaattia
tummaa soijakastiketta
wasabitahnaa
säilöttyä inkivääriä
1) Huuhdo lohifileet hyvin, pyyhi ne kuivaksi ja leikkaa suorakulmioiksi.
2) Valmista marinadi etikasta, hunajasta, suolasta ja pippurista. Laita fileet marinadiin noin 40 minuutiksi.
3) Tällä välin puhdista ja huuhdo kevätsipulit (tai purjo) ja viipaloi ne renkaiksi. Huuhdo ja halkaise tomaatit.
4) Ota kalafileet marinadista ja aseta tarjoiluastiaan. Koristele marinadilla, kevätsipulilla, tomaatinpuolikkailla, soijakastikkeella, wasabilla ja inkiväärillä.

 

Lue lisää 01.11.2019 lehdestä