Auranmaan kunnissa työttömyys pienessä nousussa – Katso myös maakunnan muut kunnat, joissa suunta on sama

0
Valmet Automotiven autotehtaan lomautukset heijastavat koko Varsinais-Suomen työttömyyslukuihin. Uudessakaupungissa oli marraskuussa maakunnan korkein työttömyysaste, kun se tähän asti on ollut koko vuoden Turussa. Arkistokuva autotehtaalta on viime vuoden marraskuulta: Jori Liimatainen.

Työttömyys on pienessä nousussa valtaosassa Auranmaan kuntia. Koskella, Marttilassa, Oripäässä ja Pöytyällä työttömien määrä oli marraskuussa rahtusen isompi kuin vuosi sitten. Aurassa työttömien määrä on laskenut muutamalla henkilöllä.

Korkein työttömyysaste on Marttilassa ja Oripäässä, 7,3. Pienin oli Aurassa, 5,1.

Aurassa myös avoimien työpaikkojen määrä on nousussa, mutta esimerkiksi Pöytyällä laskussa.

 

Myös muualla Varsinais-Suomessa pitkään jatkunut ja poikkeuksellisen hyvä kehitys työttömyysluvuissa näyttää hidastuneen marraskuussa. Viime marraskuun luvuista tämän vuoden lukuihin on nähtävissä vielä pientä parannusta, mutta kova vauhti on hyytynyt.

Jarrutus perustuu suurelta osin Vakka-Suomen ja Uudenkaupungin tilanteen muutoksiin. Autotehtaan lomautuksista uutisoitiin ensimmäisen kerran jo elokuussa.

Valmet Automotiven tehtaan määräaikaisesti lomautetut henkilöt näkyvät työttöminä marraskuun tilastoissa.

Työmarkkina-analyytikko Juha Pusila Varsinais-Suomen Ely-keskuksesta sanoo, että Varsinais-Suomen synkkyys hälvenee, jos autotehtaan lomautukset puhdistetaan pois tilastoista.

– Hyvä vire on jatkunut edelleen marraskuussa, jos tilastoista otetaan autotehtaan lomautukset pois. Tilastoissa ei ole merkkiä suuresta suhdannekäänteestä, mutta hyvä työllisyyskehitys on pikku hiljaa hidastumassa, kuvailee Pusila.

Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli marraskuun lopussa 18 500 työtöntä työnhakijaa, joista lomautettuna oli 1 800, kertoo perjantaina julkaistu Työllisyyskatsaus. Työttömien määrä kasvoi marraskuun aikana 800 henkilöllä lomautettujen määrän tuplaantuessa.

Viime vuoden marraskuusta työttömien määrä väheni 500 henkilöllä. Määrä väheni kolmella prosentilla, kun koko maassa työttömyys aleni hitaampaa tahtia.

Lomautettujen määrä oli Varsinais-Suomessa tuplasti suurempi kuin vuotta aiemmin.

Työllisyyskatsauksen luvut ovat Varsinais-Suomen Ely-keskuksen kokoamia.

Varsinais-Suomessa työttömyys väheni neljässä seutukunnassa ja kasvoi Vakka-Suomessa vuotta aiemmasta. Alin työttömyysaste oli Turunmaalla 5,4 prosenttia. Manner-Suomessa vain Vaasan naapuriseuduilla (Pietarsaaren seutu ja Suupohjan rannikkoseutu) työttömyys oli tätä alemmalla tasolla. Myös Loimaan seutu oli koko maan TOP10:ssä.

Nuorten työttömyys väheni vuoden takaiseen verrattuna Turunmaan saaristossa ja Turun seudulla (11 prosenttia). Vakka-Suomessa, Salon ja Loimaan seuduilla alle 25-vuotiaiden työttömien määrä kasvoi.

Pitkäaikaistyöttömyys alenee yhä ripeästi alueen seutukunnissa. Eniten pitkäaikaistyöttömien määrä on vähentynyt vuoden takaisesta Turunmaan, Turun ja Salon seuduilla, joissa alenema on ollut yli 20 prosenttia.

Vakka-Suomessa pitkäaikaistyöttömyyden aleneminen on pysähtynyt.

Työttömien lukumäärä on marraskuussa noussut viime vuodesta viidessätoista varsinaissuomalaisessa kunnassa: Kemiönsaaressa, Koskella, Laitilassa, Liedossa, Marttilassa, Mynämäessä, Oripäässä, Paimiossa, Pyhärannassa, Pöytyällä, Sauvossa, Somerolla, Taivassalossa, Uudessakaupungissa ja Vehmaalla.

Lukumäärät ovat hyvin pieniä muissa kunnissa paitsi Uudessakaupungissa ja Laitilassa. Uudessakaupungissa oli työttömänä yli 500 henkilöä enemmän kuin vuosi sitten. Myös Laitilassa luku on lähes sata.

Työttömyys kasvoi maakunnassa yleisesti 35–44-vuotiaiden ikäryhmässä.

Maakunnan pienin työttömyysaste oli marraskuussa Ruskolla, 3,3 prosenttia. Korkein se oli nyt Uudessakaupungissa, 12,6 prosenttia. Turun työttömyysprosentti oli 10,2. Vain Turussa ja Uudessakaupungissa työttömyysaste oli yli 10:n.

Avoimien työpaikkojen määrässä on pieni lasku sekä viime marraskuun että tämän vuoden lokakuun lukuihin.

Marraskuun viimeisenä päivänä oli avoimia työpaikkoja tarjolla alueen työ- ja elinkeinotoimistossa 3 900 kappaletta eli 4 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten.

Kaikkiaan työpaikkoja oli avoinna marraskuun aikana 8 800 kappaletta, joista 4 900 oli uusia, marraskuun aikana avautuneita työpaikkoja. Uusien työpaikkojen määrä on 600 pienempi kuin vuosi sitten.

Vuotta aiempaan verrattuna työvoiman kysyntä oli marraskuussa vilkkaampaa monilla aloilla. Erityisasiantuntijoiden kysyntä on kasvanut eli korkeasti koulutettuja osaajia tarvitaan. Myös rakentamisessa kysyntä oli edelleen vireätä. Lisäksi siivouksessa, logistiikka-alan, sosiaali- ja terveysalan, majoitus- ja ravitsemusalan sekä monissa muissa palvelualan ja teollisuuden tehtävissä oli työtä tarjolla enemmän kuin vuotta aiemmin.

Kolmen viime kuukauden aikana uusia työpaikkoja on avautunut 16 300 kappaletta eli 1 600 (11 prosenttia) enemmän kuin vuotta aiemmin.

Marraskuun lopussa aktivointiasteeseen laskettavien palveluiden piirissä oli 10 700 henkilöä, mikä on 3 prosenttia vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Marraskuun aikana palveluissa olleiden määrä kasvoi 290 hengellä (3 prosentilla). Aktivointiaste oli Varsinais-Suomessa marraskuun lopussa 36,5 prosenttia eli sama kuin vuotta aikaisemmin. Kaikkiaan palveluissa oli 4,7 prosenttia työvoimasta.

Laajan työttömyyden eli työttömien työnhakijoiden ja palveluissa olleiden yhteismäärä oli marraskuun lopussa 29 200, mikä on 3 prosenttia vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Joulukuussa työttömien määrä yleensä kasvaa. Työllisyyskatsauksen asiantuntijat arvioivat, että näin tapahtuu tänäkin vuonna.