Elisenvaaran näyttely esittelee elämää Maapohjan aikaan

0
Maapohjan viimeinen toimitusjohtaja Lasse Haapala esittelee maalausta Maapohjan ensimmäisestä myymälästä, Kyrössä sijainneesta päämyymälästä, jossa Maapohjan kaupallinen toiminta alkoi 7.2.1919.

PÖYTYÄ/Kyrö. Elisenvaaran Kurkisalin aulassa avautunut näyttely esittelee osuuskauppa Maapohjan asemaa vahvana paikallisen vaikuttajana, joka oli paljon enemmän kuin vain alueensa suurin työnantaja.

Esillä on valokuvia, esineitä, lehti-ilmoituksia, muistoja – kaikkea mikä liittyi aikansa ikonisen työnantajan toimintaan.

–Esineitä on varmasti satoja. Esineistöä tuli niin paljon, että lopulta jouduimme karsimaan, sanoo kulttuurisihteeri Taina Myllynen.

Osuuskauppa Maapohjan tarina kesti 65 vuotta. Aluksi piti perustaa vain viljakauppa, mutta tuloksena oli osuusliike, mistä sai lähes mitä tahansa. Vuonna 1919 toimintansa Kyrössä aloittanut liike tuli tiensä päähän vuonna 1984, kun se fuusioitiin ensin Osuuskauppa Loimimaahan ja vuoden päästä Turun Osuuskauppaan.

Näyttelyssä on runsaasti erilaista Maapohjaan liittyvää mielenkiintoista esineistöä.

Maapohja kattoi aika tarkkaan koko Auranmaan alueen. Alussa mukana oli myös Lieto, mutta se myytiin 1930-luvun ahdingossa turkulaisille.

–Kun Yläne tuli mukaan vuonna 1972, töissä oli 220 ihmistä. Maapohja oli alueensa suurin työnantaja. Kahdeksan pitäjän alueella toimi 25 myymälää ja 15 muuta osastoa eli yhteensä 40 laskutuspistettä, joista jokaisella oli oma hoitajansa, kertoo Maapohjan viimeiseksi toimitusjohtajaksi jäänyt Lasse Haapala.

Maapohja-näyttely esillä Elisenvaaran Kurkisalin aulassa tammikuun loppuun saakka.

 

Lue lisää 17.12.2019 lehdestä