Khronoksen talo alkaa rapistua hitaasti, mutta varmasti

0
Yläkerran rikkinäinen ikkuna pitää huolen siitä, että vesi sataa sisälle. Punamulta on sitkeää sorttia, mutta sekin antaa ajan oloon periksi.

PÖYTYÄ/Ordenoja. –Me ollaan ihan pihalla todellisuudesta. Aika moni tutkija ajattelee, että syy siihen, miksi emme ymmärrä enempää todellisuudesta on juuri siinä, että emme kerta kaikkiaan tajua mitä aika on. Tämä projekti on kiinnostava, koska siinä yritetään tehdä aika todelliseksi.

Näin toteaa tähtitieteen emeritusprofessori Esko Valtaoja Lönnströmin taidemuseon videohaastattelussa Pöytyän Ordenojalla sijaitsevasta Khronoksen talosta.

Khronoshan on antiikin mytologiassa ajan, kuoleman ja uuden elämän jumala. Khronoksen talon takaa löytyy taiteilijaryhmä IC-98 eli turkulaiset kuvataiteilijat Visa Suonpää ja Patrik Söderlund sekä raumalainen Lönnströmin taidemuseo.

Teoksen idea on, että Khronoksen talo on ihmisiltä kielletty alue, jota hallitsee puhdas aika. Taloa ympäröi aita, jossa ei ole porttia. Tarkoitus on tutkia, mitä tapahtuu, kun aika asuu talossaan ainakin tuhat vuotta.

Aika on nyt asunut entisessä Päivölän talossa kolme vuotta. Mitä on tapahtunut? Päällisin puolin ei paljoakaan. Talo on edelleen pystyssä. Katolla on vähän enemmän sammalta, pihalla varmaan vähän enemmän kasveja, talossa ja muissa rakennuksissa ehkä vähän enemmän eläimiä.

Punamulta alkaa hiljalleen rapistua seinistä ja yläkerran rikkoutunut ikkuna pitää huolen siitä, että vesi pääsee sisälle vaikka katto ei vuotaisikaan.

Pitää tosin muistaa, että ennen muuttoaan Päivölään Khronos asui siellä vähintäänkin alivuokralaisena, sillä talo oli pitkään tyhjillään ennen kuin siitä tuli taideteos marraskuussa 2016.

Khronoksen talo vuonna 2016, kun aika muutti tilalle asumaan.

 

Khronoksen talo vuonna 2017.

 

Khronoksen talo vuonna 2018.

 

Khronoksen talo 29.11.2019

 

 

 

Lue lisää 05.12.2019 lehdestä