Itsenäisyyspäivän juhlinta huipentui jälleen Tasavallan presidentin juhlavastaanottoon Linnassa. Kello 19 alkanut vieraiden kättely alkoi veteraanien tervehtimisellä. Erikoisin asia tämän vuoden juhlassa oli, että maan poliittista johtoa juhlassa ei edustanut hallitus, vaan suuren kohun saattelemana tällä viikolla toimintansa aloittanut toimitusministeristö.

Tänä vuonna vastaanotolle oli kutsuttu noin 1  700 vierasta eri puolilta Suomea. Mukana oli runsaasti vieraita myös eri puolilta Varsinais-Suomea.

Vastaanoton kuvatuimmiksi sankareiksi nousivat urheilutähdet, jotka toivat Suomelle kuluneena vuonna jääkiekon MM-kultaa ja kisapaikan EM-jalkapallon lopputurnaukseen – ja iskostivat mieliin myös uuden isänmaallisen Oi Suomi on -laulun.

Kutsuvieraina oli tieto-teeman mukaisesti esimerkiksi tutkijoita, tietokirjailijoita, journalisteja, kasvatuksen ammattilaisia sekä viranomaisia ja asiantuntijoita.

Pöydän antimissa oli kotimaisia luomutuotteita sekä kalaa ja riistaa. Makeissa tuotteissa käytetään esimerkiksi Naantalista Kultarannan pensasmustikoita ja muita kotimaisia marjoja.

Presidentinlinna koristeltiin itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla sinivalkoisin kukin.

Siivousalan yrittäjä Saana Tyni saapui Linnaan suunnittelija Paula Malleuksen laatimassa takissa, joka on ommeltu käytetyistä mopeista. Mopit on tehty alunperin Salossa. Saman suunnittelijan käsialaa on myös Tynin ruusupuku. Se on tehty kierrätetystä hääpuvusta ja koristeet vanhoista siivousliinoista.

 

Loimaalainen sotainvalidi Kauko Aaltonen ja hänen saattajansa Juha Aaltonen.
Laitilalainen sotaveteraani Lauri Lamppu tervehtii presidenttiä. Mukana Risto Nikkonen.
Rouva Jenni Haukio käytti tänä vuonna hänelle itsenäisyyspäivän vastaanotolle vuonna 2015 suunniteltua pukua. Se on fuksianpunaista Shantung-silkkiä ja käsin helmikirjailtua pitsiä. Puvun on suunnitellut muotoilija Sari Nordström ja ommellut mallimestari Karina Vainio. Pukua on uudistettu tälle vuodelle yhteistyössä sunnittelijoiden kanssa. Presidenttipari tapasi mediaa ennen kättelyä.

 

Matti Ruohonen ja vaimo Anne Ruohonen. Anne Ruohonen pukeutuu asuun, joka on tehty hänelle 15 vuotta sitten Linnan juhliin. Pukua on uudistettu pitsiyläosalla. Matin ja Tepon 50-vuotistaiteilijajuhlat huipentuvat juuri Viimeiseen kiertueeseen ja duolla on kaksi keikkaa viikonloppuna Turussa. Äärimmäisenä vasemmalla MM-jääkiekkoilija, turkulaistaustainen Mikko Lehtonen.

 

Teppo Ruohonen ja vaimo Varpu Ruohonen. Vaimon puvun on suunitellut turkulainen Saara Kuusjärvi. Pukutilaus tehtiin jo viisi vuotta sitten, kun Kuusjärvi vieraili Varpu Ruohosen koululuokassa Kaarinassa. Taustalla kättelemässä turkulaistaustainen MM-kultakiekkoilija Mikko Lehtonen. Lehtonen pelaa KHL:ää Jokereiden riveissä.

 

Ensimmäisenä presidenttiparia tervehti myös tänä vuonna kenraali Jaakko Valtanen. Valtanen median piirittämänä ennen kättelyä. Hän toimi Puolustusvoimien komentajana vuosina 1983-1990. Valtanen on viimeinen Puolustusvoimien komentajista, joka on osallistunut sotatoimiin.

 

Akatemiaprofessori Johanna Ivaska ja Mallu Myolssonin suunnittelema iltapuku. Ivaska on molekulaarisen solubiologian professori.

 

Satu Rasila ja Kimmo Rasila. Satu Rasila on Turun kaupunginteatterin dramaturgi. Hän sai tällä viikolla Turun teatterisäätiön elämäntyöpalkinnon. Puoliso on näyttelijä. Satu Rasilan puvun on suunnitellut kaupunginteatterin pukusuunnitteluja Tuomas Lampinen.

 

Kansanedustaja Li Andersson (vas.).

 

Eeva-Maria Soikkanen ja avopuoliso Eero Antila. Soikkanen on Turun yliopiston tapahtumakoordinaattori ja hän on vetänyt Lasten yliopistoa ja ollut mukana Jenni Haukion nimittämän lasten tiedekasvatukseen liittyvässä työryhmässä. Soikkanen vauvan marraskuun lopussa, mutta pääsi juhlimaan Linnaan. Vastasyntynyt pikkumies oli Soikkasen äidin ja siskon hoivissa läheisessä hotellissa.
Sari ja Mika Tättilä. Mika Tättilä on raisiolainen ylikonstaapeli. Hän on uransa aikana osallistunut useisiin tehtäviin, joissa on ollut läsnä valtionjohtoa ja valtiovieraita. Itsenäisyyspäivän juhlallisuuksiin mies oli sonnustautunut perinteisen juhlavalla tavalla.

 

Turkulainen lääketieteen professori Juhani Knuuti puolustaa äänekkäästi oikeaa tietoa ja haluaa selättää terveysalan huuhaan. Mukana Linnassa oli puoliso Satu Tuittila. – Meidän tieteentekijöiden ja asiantuntijoiden pitäisi osallistua entistä enemmän yhteiskunnalliseen keskusteluun myös verkossa. Olisi tärkeää, että lääkäritkin tulisivat keskustelemaan tavallisen kansan kanssa ja perustelisivat asioita, jotka aiemmin on voitu kuitata auktoriteetilla, Knuuti peräänkuulutti.

 

Kuurojen liiton puheenjohtaja Jaana Aaltonen opettaa Turussa kuuroja lapsia. Linnassa mukana puoliso Juha-Matti Aaltonen ja viittomakielen tulkki Susanna Söderlund. Viisitoista vuotta sitten tilanne oli toisinpäin, kun Jaana Aaltonen toimi tuolloin kutsun saaneen miehensä seuralaisena.

 

Sandra Bergqvist ja avopuoliso Thomas Isaksson. Bergqvist on Rkp:n uusi kansanedustaja Nauvosta. Hän toimii myös saaristoasiain neuvottelukunnan uutena puheenjohtaja. – Enää ei ole mitään jännitettävää, kun Thomas ei astunut mekon päälle kättelyjonossakaan, Bergqvist nauroi kättelyn jälkeen.

 

Linnassa Turun Sanomien lehtikuvaaja Riitta Salmi ja toimittaja Jonna Lankinen.