Muualla kierrettiin nuuttipukkeina, mutta Koskella putisteltiin – ja putistellaan vieläkin

0
Kosken Työväentalolla naisten tanssia odottava penkkirivistö oli sekoitus kasarihevibändin tukkatyyliä, luostaristyleä ja kurtisaanihenkeä yhdistettynä maatalon emännän essuun. Silja Reiman oli pukeutunut nunnan pukuun, sillä hänen mielestään vapaamieliset nykynunnat voivat tanssiakin.

KOSKI. Hyvä Tuomas joulun tuopi, paha Nuutti pois sen viepi, todetaan vanhassa suomalaisessa kansanviisaudessa. Putistelusta ei sananparressa puhuta mitään, mutta Koskella sananparsi on saanut hieman omaleimaisemman termin.

–Minä kävin ainakin pienenä tyttönä ja nuorena aikuisenakin putistamassa enkä nuuttipukkeilemassa. Samasta puuhasta oli kuitenkin kysymys, naurahti Koskelaisseuran puheenjohtaja Piika Vainio.

Joulun jälkeen jouluruuasta haluttiin jo eroon, ettei ruoka pilaantuisi, ja liikaa käynyt sahtikin kelpasi nuuttipukeille, jotka kiersivät lähitaloja tunnistamattomiksi sonnustautuneina.

–Nuuttipukit söivät ruuan pois ja se oli sellaista hauskaa leikittelyä sekä tunnistusleikkiä. Oikeasti piti oikein pohtia, että kenestä nyt on oikein kysymys, kun naamiopukeiset hahmot koputtelivat porstuassa, Vainio kertoi.

Putisteluperinteen hengessä on Koskella jo muutamana vuonna järjestetty puttitanssit yhteistyössä Koskelaisseuran ja Työväentalon kannatusyhdistyksen kanssa. Viime perjantaina Työväentalon ovista kuljettiin sisään monenkirjavissa asuissa ja usein naama verhottuna hyvinkin salaperäisesti. Paikalle oli saapunut muun muassa nunna, poliisi, herttua ja kurtisaani.
Tuomas Honkasalo

Lue lisää 14.01.2020 lehdestä