Maan ensimmäinen hirrestä tehty liikuntakeskus nousee Auraan

0
Annukka ja Marco Netterberg pyörittävät jo huhtikuussa Suomen ensimmäistä hirsirakenteista kuntosalia.

AURA. Auran Sunsalin asiakkaat ovat pitkin syksyä ja talvea seuranneet kuntosalia vastapäätä nousevan uuden liikuntakeskuksen edistymistä. Mediset Hoivarakentajien painumattomasta lamellihirrestä rakentama, 560 neliömetrin kokoinen liikuntakeskus valmistuu pääsiäiseksi. Tuolloin se on maan ensimmäinen hirrestä rakennettu liikuntakeskus.

Sunsalin yrittäjäpariskunta Marco ja Annukka Netterberg ovat erittäin innostuneita siitä, että heille tarjoutui mahdollisuus muuttaa hirsirakenteisiin tiloihin.

Marco Netterberg kertoi miettineensä myös liikuntakeskustilojen rakentamista toisaalle Auraan siinä vaiheessa kun varmistui, että koko Masku Kodin rakennus tullaan remontoimaan yhtenäiseksi liiketilaksi.

Kuitenkin heti kun yritykselle tarjottiin mahdollisuutta siirtyä pihan toiseen laitaan rakennettavaan hirsikiinteistöön, vastausta ei tarvinnut miettiä.

–Olemme äärettömän kiitollisia tästä Hoivarakentajien tarjoamasta mahdollisuudesta ja heidän kaikissa vaiheissa osoittamastaan hyvästä yhteistyöhalusta, Marco Netterberg kertoo.

Hirsirakenteen erityiseksi eduksi hän toteaa tilojen hengittävyyden, sillä hirsirakenne tasaa rakennuksen kosteutta.

Hoivarakentajien hallituksen puheenjohtaja Juha Marttala lisää hirsirakenteen etuihin myös aistiystävällisyyden eli hyvän, kaikumattoman akustiikan, miellyttävän tunnun ja silmää miellyttävän ulkoasun.

–Tämän lisäksi hirsirakenne on suoranainen hiilipankki, Marttala muistuttaa.

Maalämpö paalutuksesta

Liikuntakeskus lämpiää talvella maalämmön ja viilenee kesällä maaviileän avulla. Sen keräystekniikka on uusinta uutta, sillä tarvittavan lämmön kerääjänä on rakennuksen paalutus.

Hoivarakentajilla tekniikka on käytössä myös toisessa, parhaillaan rakennettavassa hirsipäiväkodissa. Tämän lisäksi Suomessa on jo muutamia rakennuksia, joissa tekniikka on jo käytössä.

Rakennuksen hiilijalanjälkeä pienentää myös led-valaistus. Säädettävä valaistus on tietysti myös huomattava viihtyvyystekijä.

Netterbergit ovat varautuneet siihen, että pääsiäiseksi valmistuviin tiloihin muutetaan yhdessä viikossa. Muutto on tarkoitus toteuttaa niin, että kuntosalin toimintaan tulee mahdollisimman pieni katkos.