Auran diabetesryhmä tarjoaa vertaistukea – Paljon puhetta lääkkeistä ja jaloista

0
-Diabeetikon pitäisi syödä kohtuudella ja terveellisesti.

AURA. Auranvanhustentaloyhdistyksen kerhohuoneella Mikonpolulla on vuoden verran kokoontunut vertaistukiryhmä kakkostyypin diabetesta sairastaville. Ryhmä kokoontuu neljä kertaa keväällä ja syksyllä, joka kuukauden viimeinen maanantai. Tälle keväälle on vielä tulossa kaksi kokoontumista.

Ryhmä on Nuorisoseuran organisoima, mutta paikalle voi tulla kuka vaan kiinnostunut. Ryhmän yhdyshenkilö on Anja Isotalo, joka on sairastanut kakkostyypin diabetesta viitisentoista vuotta.

–Ryhmään tulee porukkaa yleensä kymmenkunta henkeä. Vaihdetaan kokemuksia lääkkeistä, jalkahoidoista, ruokavalioista, liikunnasta, kaikesta mikä vaikuttaa diabeetikon elämään, Isotalo kertoo.

–Itselläni ryhmä on auttanut paljon esimerkiksi makean kaipuuseen. Saan ryhmästä tukea sen hillintään. Keskustelu ryhmässä on huumoripitoista, vaikka aihe onkin vakava, Isotalo sanoo.

Kokonainen ihminen

Kakkostyypin diabeteksen hoidossa elintavoilla on suuri merkitys. Säännöllinen ja terveellinen ruokailu neljän tunnin välein, liikunta ja hyvä uni ovat kaiken perusta. Myös turhaa murehtimista olisi hyvä välttää.

–Ihminen on kokonaisuus. Jos on paha mieli, tulee helposti syötyä vaikkapa suklaata. Mieliala vaikuttaa jo sinällään, sillä ihminen on kokonaisuus. Mitä stressittömämpää elämää pystyy elämään, sitä parempi diabeteksen kannalta, Isotalo kertoo.

Verensokeria kannattaa myös seurata säännöllisesti. Isotalo mittaa sokerinsa vähintään kerran viikossa, vaikka yleensä tilanteen tuntee muutenkin.

–Jos on huono päivä, sen kyllä tuntee. On kärttyinen ja väsynyt.

Painolla on suuri merkitys diabeteksen hallinnassa.

–Olen pärjännyt taudin kanssa välillä paremmin, välillä huonommin. Kun sain painoa pudotettua, sen huomasi heti, Isotalo kertoo.

Yksinkertaista, ei helppoa

Vaikka diabeteksen vaatimat elintavat ovat periaatteessa yksinkertaisia, ei niiden noudattaminen ole aina helppoa.

–Esimerkiksi säännöllinen syöminen lautasmallin mukaan vaatii suunnittelua. Itselleni makeasta kieltäytyminen on joskus vaikeaa. Makeaa saa kyllä syödä, mutta vain kohtuudella, Isotalo muistuttaa.

Kakkostyypin diabetes on hyvin yleinen sairaus. Apua ja tietoa on saatavilla paljon.

–Ruokavalion suunnittelussa käytän itse ”Pohjolan ruokavalio” -kirjaa. Diabetesliiton sivuilla on paljon tietoa, sitä hakevalle, Isotalo vinkkaa.

 

FAKTA

* Terveelliset elintavat ovat diabeteksen hoidon perusta.
* Ruokavaliossa pitää kiinnittää huomiota rasvan määrään ja laatuun sekä kuitujen riittävään saantiin.
* Liikunta, painonhallinta ja tupakoimattomuus ovat olennainen osa hoitoa.
* Lääkkeettömän hoidon lisäksi tarvitaan usein lääkkeitä. Veren rasvoihin vaikuttavia lääkkeitä on paljon, ja niistä valitaan yksilöllisesti sopivin ja tehokkain.
* Kun hoito on diabetesdiagnoosin jälkeen saatu kohdalleen, elämänlaatu yleensä paranee: olo virkistyy ja mieliala kohenee.
* Diabetes periytyy. Riski sairastua tyypin 2 diabetekseen on 40 prosenttia, jos toisella vanhemmista on sairaus. Riski on 70 prosenttia, jos molemmilla vanhemmilla on.
* Tyypin 2 eli aikuistyypin diabeetikoita on Suomessa tiedossa noin 350 000. Lisäksi noin 100 000 sairastaa diabetesta tietämättään.
Lähde: Diabetesliitto