Tuuli nostatti tulvat maille ja mannuille

0
Vedenpaljous täytti rautatien alikulun Yhdystiellä Aurassa. Kuva: Jorma Peltoniemi.

AURANMAA. Tuuli-myrskyn mukanaan tuomat voimakkaat sateet sunnuntain vastaisena yönä nostivat jo ennestään piripinnassa olleet Auranmaan vesistöt tulvakorkeuksiin.
Vedet nousivat paikoin pelloille ja kulkuväylille, mutta rakennuksille ei tiettävästi aiheutunut isoja vahinkoja. Aurassa tulvi rautatien alikulun kohdalla Yhdystiellä varhain sunnuntaiaamusta alkaen.

Oripään Peräsuon pellolla oli melkein soutukelit. Kuva: Mikko Nurmi.

Oripään Peräsuolla peittyi puolestaan noin 20 hehtaaria viljelysmaata veden alle. Yläneellä Elijärvi lainehti Taipaleentielle. Tarvasjoella luontopolun pitkospuut olivat veden alla samoin kuin Yläneenjoen suiston luontopolulla.

Myös Aurajoessa ja Paimionjoessa vettä virtasi sunnuntaina enemmän kuin aikoihin. Tarvasjoen vedenpinta oli viimeksi ollut samoissa korkeuksissa 19. joulukuuta.

Aurassa Hypöistenkosken luontopolulle ei sunnuntaina ollut asiaa ilman venettä. Kuva: Jorma Peltoniemi
Jokivesi ympäröi vankat puut Yläneenjoen suistossa.

Varsinais-Suomen ely-keskuksen johtava vesitalousasiantuntija Juha-Pekka Triipponen kertoo, että viikonvaihteen tietämissä maakunnassa satoi 30-40 millimetriä Suurimmat saderyöpyt, ennustettuakin kovemmat, osuivat Loimijoen latvoille ja Salon seudulle.

–Helmikuun kolmen kovan sadejakson aikana on Varsinais-Suomessa satanut reilu sata milliä. Se on kaksi ja puoli kertaa enemmän kuin koko helmikuun keskimääräinen sademäärä 40 milliä. Nyt tilanne näyttää onneksi olevan rauhoittumaan päin, Triipponen toteaa.

Valasrannan matkailuvaunualueella oli talvisen autiota ja tyhjää, mutta tavallista vetisempää pelastustietä myöten.

Pyhäjärven vedenkorkeus oli maanantaiaamuna kymmenen senttiä yli säännöstelyn ylärajan. Järviveden juoksutusta tulvivaan Eurajokeen on jouduttu rajoittamaan 13 kuutioon sekunnissa. Ääriään myöten täynnä oleva Pyhäjärvi tuottaa harmia Pehkurannan mökkiasutukselle järven Yläneen puoleisessa päässä (AVL 24.1.).

Järveen virtaa enemmän vettä kuin sitä kyetään juoksuttamaan pois.

–Pyhäjärven vedenpinta on korkeammalla kuin moneen kymmeneen vuoteen. Tilanteen tasoittumisessa menee jonkin verran aikaa, vaikka uusia sateita ei lähipäiviksi olekaan luvassa ja ennusteet povaavat yöpakkasia. Virtaamat säilyvät silti suurina.

Yläneen Elijärvi lainehti Taipaleentielle sunnuntaina.