Auran seurakunnan liitos Lietoon voi tapahtua jo ensi vuoden alusta

0
Auran seurakunnan kirkosta tulee ehkä jo ensi vuonna Liedon seurakunnan Auran kirkkoalueen kirkko. Kuva: Jorma Kaarto

AURA, LIETO. Auran seurakunnan liittämistä Lietoon selvitelleen ohjausryhmän vetäjä ja selvitysmies, rovasti Pertti Ruotsalo on jättänyt Turun Tuomiokapitulille selvityksensä liitoksesta. Hän esittää, että liitos toteutettaisiin jo ensi vuoden alusta.

Turun Tuomiokapituli käsitteli asiaa keskiviikkona ja päätti lähettää selvityksen Auran ja Liedon kirkkovaltuustolle lausuntojen antamista varten.

Lausunnot piispa Kaarlo Kallialan marraskuussa tekemästä yhdistymisaloitteesta, selvitysmiehen esityksestä ja aiesopimusluonnoksesta on annettava 24.4.2020 mennessä.

Tuomiokapituli käsittelee asiaa 15.5. ja kirkkohallituksen tulee päättää siitä viimeistään kesäkuussa 2020, jotta liitos voisi toteutua ensi vuoden alussa. Laajentuneen seurakunnan nimi olisi Liedon seurakunta ja Auran nykyinen seurakunta muodostaisi siinä Auran kirkkoalueen. Auran seurakunnan nykyinen henkilöstö siirrettäisiin Liedon seurakunnan palvelukseen.

Talous, jäsenet ja työntekijät

Selvitysmies Pertti Ruotsalo perustelee kantaansa nopeasta liitoksesta niin seurakuntien taloudella ja rakentamistarpeilla kuin jäsenmäärän kehityksellä ja työtekijätilanteellakin.

–Sekä Liedon että Auran kirkon remontti on alkamassa. On parempi, että asiat saadaan nyt yhteiseen hoidantaan sen sijaan, että odotettaisiin vielä kaksi vuotta ja molemmat seurakunnat hoitaisivat asioita tahoillaan, hän toteaa.

Nopea yhdistyminen saattaisi kummatkin remontit hallinnollisesti saman katon alle.

–Liedossa remontin suunnittelu on jo pitkällä, mutta Aurassa se on vasta alkuvaiheessa. Voidaan ajatella että Liedossa jo hankittua osaamista voitaisiin käyttää hyödyksi myös Aurassa, Ruotsalo arvioi.

Hän kertoi havainneensa varsinkin Liedon seurakunnan työntekijöiden ajattelevan, ettei liitoksen lykkäämisellä voiteta mitään.

Auran osalta tilanne on Ruotsalon mielestä varsin yksiselitteinen.

Menestyksellisen toiminnan kannalta seurakunnan talouden, työntekijämäärän ja kiinteistötilanteen pitäisi olla tasapainossa. Aurassa näin ei ole, koska kirkon ja myös seurakuntatalon remontti nielevät rahaa eikä seurakunnassa ole sellaista henkilöstöä, josta luopumalla rahaa voitaisiin säästää.