Huolehdi käsihygieniasta – Jos epäilet koronatartuntaa, ota yhteys terveyskeskukseen puhelimitse

0
Vuotava nenä ja aivastelu eivät kuulu koronan tyypillisiin oireisiin, vaan niitä voivat olla yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut ja päänsärky. Jos epäilee sairastuneensa koronaan, kannattaa miettiä, onko ollut tekemisissä koronavirusta potevan kanssa tai mahdollisesti matkustellut vastikään epidemia-alueella. Kuva: AVL:n arkisto

AURANMAA. Koronavirukseen suhtaudutaan Auranmaan terveyspalveluissa ainakin toistaiseksi rauhallisesti. Pöytyän kansanterveystyön kuntayhtymään johtava lääkäri Pirjo Hiltunen kertoo, että terveyskeskuksella on THL:n ja sairaanhoitopiirin suosituksen mukainen varautumissuunnitelma sekä sisäinen toimintaohjeistus virusta ajatellen. Ohjeistus asiakkaille löytyy osoitteesta www.poytyanterveyskeskus.fi/ajankohtaista/fysioterapia-tiedottaa-2/.

Härkätien terveyspalveluiden ja Liedon kunnan sivuilta ohjeistus on heti aloitus- ja etusivulla.

–Kuntalaisille ohjeistus on THL:n ohjeistuksen mukaisesti noudattaa huolellista käsihygieniaa pesemällä kädet vedellä ja saippualla, myös alkoholipohjaisia käsihuuhteita voi käyttää, Hiltunen opastaa ja kehottaa yskimään kertakäyttöisiin nenäliinoihin tai hihaan pisaroinnin välttämiseksi.

–Mikäli kuntalainen epäilee itsellään tartuntaa kuumeen, hengitystieoireiden ja altistumistietojen perusteella, hänen tulee olla puhelinyhteydessä terveyskeskukseen. Yleistä neuvontaa saa valtakunnallisesta neuvontapuhelimesta numerosta 0295535535.

Härkätien terveyspalvelut neuvoo ottamaan puhelimitse yhteyttä omalle terveysasemalle, jos on ollut epidemia-alueella tai lähikontaktissa varmistetun tartuntatapauksen kanssa ja epäilee itsellä koronavirusta.

–Uusi koronavirus aiheuttaa äkillisen hengitystieinfektion. Tyypillisiä oireita voivat olla yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut ja päänsärky, Härkätien nettisivuilla kerrotaan.

–Hoitohenkilökunta ja lääkäri arvioivat puhelimessa tilanteen ja antavat jatkohoito-ohjeen. Sairastuneille tehdään aina tartunnanjäljitys eli jos diagnoosi varmistuu, sairastuneen altistamiin henkilöihin ollaan yhteydessä terveydenhuollosta.

Koronavirukseen ei ole rokotetta eikä viruslääkettä, vaan hoito on oireenmukaista. Ajantasaista tietoa koronaviruksesta ja epidemia-alueista löytää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta. Ohjeita ja neuvontaa saa ympäri vuorokauden myös Tyks Akuutin puhelinneuvonnasta numerosta 02 313 8800.

 

Juttua on muokattu 9.3., joilloin lisättiin linkki Pöytyän terveyskeskuksen nettisivuille.