PÖYTYÄ. Auranmaan Viikkolehden Naputus-palstalla on arvosteltu useaan otteeseen Pöytyän kunnan luottamushenkilöilleen ja virkamiehilleen järjestämää opintomatkaa Kuusamoon. Matkaa on pidetty Pöytyän nykyisessä taloustilanteessa turhana. Matkan arvonlisättömät kustannukset ovat osallistujien omavastuuosuuden vähentämisen jälkeen yhteensä 7 600 euroa.

Pöytyän kunnanjohtaja Anu Helin perustelee matkaa sillä, että se antaa Pöytyän luottamushenkilöille ja viranhaltijoille mahdollisuuden tutustua moniin ainutlaatuisiin toimintamalleihin kunnallisten palveluiden järjestämisessä.

Alunperin huhtikuun alkuun sovitulle, mutta nyt koronaviruksen vuoksi myöhemmin järjestettävälle matkalle on lähdössä yhteensä 13 luottamushenkilöä ja kahdeksan henkilöstön edustajaa. Jokainen osallistuja maksaa matkasta 150 euron omarahoitusosuuden.

Kuusamon hallinto- ja talousjohtajana vuosina 2013–2016 työskennellyt Helin kertoo Kuusamon kaupunginjohtaja Jouko Mannisen suunnitelleen vierailleen täysipainoisen ja hyvin tiiviin matkaohjelman. Koska matkan ensimmäinen ja viimeinen päivä kuluvat matkustamiseen, kahden jäljelle jäävän päivän aikana tutustumisvierailuja on kumpanakin täyden työpäivän verran.

Vierailun pääteemat ovat elinkeinoelämä varsinkin matkailun näkökulmasta sekä kasvatus- ja sivistyspalvelut ja Kuusamon sote-ratkaisut.

–Tutustumme moniin ainutlaatuisiin toimintamalleihin, Helin vakuuttaa.

Kuusamokin koulurakentaa

Vierailun ensimmäisenä Kuusamon-päivänä pöytyäläisten on tarkoitus tutustua Kuusamon ja Taivalkosken yhteisen elinkeinoyhtiö Naturpolikseen, kaupungin ulkoistettuun tietohallintoon sekä kouluverkkoon ja koulurakentamiseen.

Kuusamossakin on menossa kouluverkkorakenteen muutos ja siihen liittyen koulurakentamista. Kuusamon kansalaisopistolla ja lukiolla on myös paljon yhteistyötä ammattikorkeakoulun ja ammattiopiston kanssa.

Samana päivänä tutustutaan myös Kuusamon sote-ratkaisuihin.

–Kuusamossa on juuri valmistumassa uusi terveyskeskus ja meille esitellään myös kaupungin yhteistyötä Coronarian kanssa, Helin kertoo.

Vieraat tutustuvat myös kaupungin sote-henkilöstön kehittäjäkoulutukseen.
Päivän päätteeksi pöytyäläisille esitellään useasta erillisestä yhteisöstä koottuun nuoriso- ja luontomatkailukeskus Oivanki.

Toisen vierailupäivän aamupäivällä vieraiden suunnitellaan tutustuvan Kuusamon matkailukeskuksen toimintaan. Iltapäivällä ohjelmassa on osuuskuntamuotoisen Energia- ja vesiosuuskunta Evon Rukan jätevedenpuhdistamon esittelykierros.

–Pöytyän kannalta tämän vierailun tarkoituksena on lähinnä esitellä erilaisia tapoja järjestää kunnalta edellytettyjä palveluita, Helin kertoo.

Koulutus valmentaa muutosjohtamiseen

Pöytyän viranhaltijoita ja luottamushenkilöitä koulutetaan tiiviisti myös omalla paikkakunnalla. Pöytyällä on juuri alkanut kaksivuotinen, useista erilaisista koulutuskokonaisuuksista koostuva muutosjohtajuuteen keskittyvä valmennusohjelma.

Sen aloitti Suomen koripallojoukkueen historialliseen menestykseen nostanut valmentaja Henrik Dettmann luennoimalla viime viikolla aiheesta ”Tulevaisuuden kotipesän lähettiläsjoukkue”. 1500 euron (alv 0) luennon tavoitteena oli yhteishengen kohottaminen.

Kunnanjohtaja Anu Helin kertoo koulutuskokonaisuuteen kuuluvan muun muassa Turun ammattikorkeakoulun järjestämät työpajat luottamushenkilöstölle ja esimiehille sekä erilaista verkkokoulutusta.

 

KOMMENTTI

Kuusamon-matkaa on arvosteltu turhana rahanmenona, kun kunnan pitäisi säästää. Näyttää kuitenkin siltä, että omat säästö- ja toimintaideat ovat Pöytyällä harvassa. Jos matka tuottaa uusia käyttökelpoisia ideoita, se on hintansa arvoinen.
Päivi Perkiö