Kyrötekniikalta päänavaus Venäjälle

0
Biolämpölaitosta lastattiin keskiviikkona rekan kyytiin. Kyrötekniikan valmistama laitos matkaa Kyröstä Vuosaaren, Pietarin ja Moskovan kautta Tamboviin.

PÖYTYÄ/Kyrö. Kyrötekniikka Oy:ssä on tehty merkittävä päänavaus Venäjälle. Vuosi sitten yrityksessä hierottiin kaupat biolämpölaitoksesta venäläisen JSC Izberdeevsky elevatorin kanssa. Viime viikolla yrityksestä lähti laitoksen ensimmäinen kuljetus kohti Tambovia. Laitos tulee tuottamaan viljanlajittelujätteistä lämmintä vettä ison maatilan lämmitykseen. Kauppa on Kyröntekniikka Oy:lle ensimmäinen merkittävä ulkomaankauppa. Se syntyi yrityksen väelle suureksi yllätykseksi ensimmäisissä yhteisissä neuvotteluissa.

–Ostajat olivat käyneet tutustumassa laitokseen meidän asiakkaalla Suomen Viljava Oy:llä Korialla. He olivat tutkineet asiaa laajasti ja todenneet, ettei vastaavia laitoksia ole tarjolla, tuotannosta vastaava Juha Toriseva kertoo kaupanteon taustoista.

Yritys on tehnyt Tamboviin lähtenyttä laitosta vastaavia laitoksia kotimaan markkinoille yli 200. Matkaan lähteneen laitoksen erikoisuus on, että myös sen kattila on Kyrötekniikan omaa tuotantoa.

–Tämä on meille uutta, että teemme tämän kokoluokan kattiloita, Toriseva kertoo.

Lämpölaitos on myös testattu ja koeajettu Kyrössä. Lämpölaitosten valmistus vaatii kuitenkin oman työn lisäksi oman alansa asiantuntevaa alihankintaa. Venäjälle lähteneen laitoksen automatiikasta huolehti loimaalainen ja putkitöistä Huittisista kotoisin oleva yhteistyökumppani. Sähkötöistä vastasi Kyrön Sähkö Oy.

–Tämä on tällaista verkostotyötä, kaupanteossa mukana ollut Jyrki Rintanen toteaa.

Myös laitosten lastaaminen ja kuljetus vaatii yhteistyökumppaneita. Ylileveinä, -pitkinä ja -korkeina lämpölaitokset vaativat erikoiskuljetuksen.

Laitoksen asennustöihin Venäjälle ja ylösajoa valvomaan lähtee toimitusjohtaja Juha Eskolan lisäksi muutama muukin yrityksen työntekijä. Vielä ei ole tarkalleen tiedossa, milloin laitos saadaan käynnistettyä. Kuljetuksen oletetaan olevan perillä kahden viikon päästä siitä, kun se ensi tiistaina lähtee Vuosaaren satamasta ensin ro-ro-aluksella kohti Pietaria ja sieltä Moskovaan maatullattavaksi. Moskovasta lämpölaitos matkaa vielä 460 kilometriä kaakkoon kohti Tambovia.

–Lämpökeskukset räätälöidään aina asiakkaalle. Tämän suunnittelussa meni pari kuukautta ja tekemisessä puoli vuotta, Toriseva kertoo.

–Kaupan arvo on kolmasosa meidän vuoden liikevaihdosta, Eskola puolestaan paljastaa.

Hitsareita haussa

Yrityksellä on tällä hetkellä runsaasti töitä. Työn alla on parhaillaan kaksi Pohjanmaalle isoille puutarhoille lähtevää lämpölaitosta.

–Tilanne on muuttunut oikeastaan tämän vuoden puolella. Meillä on tällä hetkellä paras tilauskanta koskaan, Toriseva toteaa.

Hyvä työtilanne näkyy myös työvoimatarpeena. Akuutti tarve on vähintään kahdelle kokeneelle hitsarille, sillä korona säikäytti kaksi liettualaishitsaria takaisin kotimaahansa. Muutoin korona ei vielä ole yrityksessä näkynyt.

–Kattilamme ovat painelaitteita, joten suotavaa olisi vankka hitsauskokemus. Kuten alalla sanotaan ”luokat pitäisi olla ajettuna”. Rakennehitsareitakin tarvitsemme, Toriseva sanoo.

Kesätöitäkin Toriseva rohkaisee yrityksestä hakemaan, vaikka koronan vuoksi ei varmaa kesätyötä uskallakaan luvata.