Hernekeitto yllätti iloisesti

0
Ari Lehti käväisi Kuokantalolla hakemaan Jari Auramolta omaan kattilaan annokset hernekeittoa.

MARTTILA. Ravintoloiden niin kuin monen muunkin yrityksen tilanne on koronakriisin oloissa tukala. Myös monenlaisia uusia toimintamuotoja kuten kotiinkuljetuspalveluita ja yhteistyötä paikallisten taksiyrittäjien kanssa on syntynyt.

Marttilan Kuokantalon yrittäjäpariskunta Jari ja Tarja Auramo lähtivät miettimään, miten paikata yrityksen sukeltanutta liikevaihtoa.

–Pitopalvelupuoli kattaa liikevaihdostamme ehkä kaksi kolmannesta ja se on täysin pysähdyksissä. Lounasruokailusta on pudonnut ehkä nelisenkymmentä prosenttia, vaikka Marttilan alueella meillä on maksuton kotiinkuljetus, Jari Auramo kertoo.

Tykit käyttöön

Yksi uusi toimintamuoto löytyi Kuokantalon pihalta, missä on yleensä lähinnä kesän tapahtumissa käytettävät kaksi soppatykkiä.

–Normaalisti kierrämme kesällä tapahtumia kuten Turun keskiaikamarkkinoita. Ensi kesällekin oli varattuna kolmetoista tapahtumaa ennen kriisiä. Ajattelimme kokeilla, miten soppa tekisi kauppansa nyt, Jari Auramo kertoo.

Ensimmäisen kerran hernesoppa laitettiin tulille huhtikuun ensimmäisenä lauantaina.

–Keitimme varovaisesti 60 litraa ja se myytiin puolessa tunnissa loppuun. Koska moni jäi ilman, tempaus uusittiin viime lauantaina. Koko sadan litran satsi meni kaupaksi, Auramo kertoo.

Moni kokkaamiseen kyllästynyt oli edullisesta noutoruuasta mielissään ja turvavälitkin muistettiin soppajonossa kiitettävästi.

–Homman jatkoa mietitään, josko se jatkuisi koko poikkeustilan ajan.

Vaihtelu virkistää

Vaihtelun vuoksi huomenna lauantaina tulille tosin laitetaan lihakeittoa.

Kuokantalolla kokeiltiin pääsiäismaanantaina myös pop up -pitseriaa.

–Kysyntää tuntui pääsiäispyhien päätteeksi olevan, Auramo kertoo.

Myös pop up -pitserian jatko on mietinnässä.

Marttilassa on luvassa myös hyväntekeväisyystempaus, joka toteutetaan yhteistyössä kunnan sosiaalitoimen kanssa.

–Entinen työkaverini Uudeltamaalta keräsi ystävineen rahapotin, jolla tullaan tekemään ruokaa, joka jaetaan yhteistyössä kunnan sosiaalitoimen kanssa vaikeassa asemassa oleville marttilalaisille.

Sitä, kuinka kauan ravintola-alan yritykset kestävät poikkeustilaa, on Auramon mukaan vaikea arvioida.

–Paljon riippuu kuluista. Meillä on onneksi oma kiinteistö eikä ole vakituisia ulkopuolisia työntekijöitä, joten kulurakennekin on kohtuullinen.