Lumiukot hurauttivat jo kesälomalle

0
Lumi Kallio ja Maisa Koho innostuivat keräämään miltei kaiken mahdollisen lumen Maisan kotipihasta ja tekivät hevospatsaan ympärille vähän kaikenlaista. Alkuperäinen seitsemän pallon lumiukko levisi ennen valmistumistaan. (kuva: Tuomas Honkasalo)

PÖYTYÄ. Kun tiistaiaamu valkeni valkoisena kuin Lapin talvimaisema, kuului monesta kodista ärräpäitä ja manaamista. Kesärenkaat oli juuri vaihdettu alle ja lumikolat oli raijattu talon vintille. Riihikosken yhtenäiskoulun 6a päätti ottaa marisemisen sijaan hommasta ilon irti.

Aamulla annettu liikunnan tehtävä erilaisten hyppyjen tekemisestä ja kuvaamisesta vaihtuikin lennossa lumitaidekilpailuun ja oppilaat ottivat tiedon riemulla vastaan. Aamun etäyhteyden jälkeen oppilaat ryntäsivät pihoillensa ottamaan kaiken irti todennäköisesti viimeisistä lumista, jota tämä kevät tarjoilee.

Hetken päästä hanskat ja housut olivat litimärkinä, oman ja vähän naapurinkin talojen pihat olivat lumettomat ja lumiteokset valmiina. Pihoja koristivat muun muassa lohikäärmeet, hevoset, ukot ja akat, yksisarviset, lumituolit ja lumikissat.

Tekla Valkeapää , 12, oli lähtenyt etsimään ideoita oikein googlen avulla ja Pinterestinkin hän oli kahlannut nopeasti läpi. Lopulta syntyi idea lomalle lähtevistä lumiukoista. Punaisen potkukelkan kyydissä matkasi lumiakka ja lumiukko potki vauhtia. Molemmilla oli jo selkeästi tähtäin kohti kesälaitumia, sillä kesähatut ja aurinkolasit oli laitettu päähän ennen matkaan lähtöä.

–Äidin kanssa mietittiin, mitä minä voisin tehdä ja sitten vaan tuli idea tuosta potkukelkkailevasta lumiukkokaksikosta. Äiti auttoi hieman käsien kanssa, mutta muuten tein itse, kertoi Tekla innoissaan. Kesä taisi hieman muutenkin olla jo Teklan mielen päällä, mutta lumesta oli kiva nauttia.

Lumi Kallio , 13, pisti pyöräilykypärän päähänsä ja polkaisi lähellä asuvan Maisa Kohon , 12, luokse toteuttamaan yhdessä lumitaidetta.

–Ensin me koitettiin tehdä seitsemänpalloinen lumiukko ja olinkin jo Maisan olkapäillä heilumassa, mutta lopulta se sitten kaatui. Siis se lumiukko. Päädyttiin tekemään tällainen porukka tähän hevospatsaan ympärille ja vuorattiin tuo patsas lumella, Lumi kertoi avoimesti, jottei todella upean lumihevosen salaisuus jäänyt paljastumatta.

–Kerättiin melkein kaikki lumi ihan vaan käsin tästä pihasta, jotta saatiin tämä tehtyä. Todellakin meni liikuntatunnista, Maisa hymyili. Ainoa ongelma oli se, että teos alkoi kovaa vauhtia jo sulamaan, kun kuvaaja ehti paikalle vasta keskipäivän jälkeen. Teoksen nopea tuho ei tyttöjä haitannut, sillä käsillä puuhaaminen toi etäkoulupäivään mukavaa vaihtelua.