Puhelin ja sosiaalinen media nyt papin tärkeimmät työkalut

0
Tarvasjoen kappalainen Outi Niiniaho kertoo, että vaikka seurakuntalaisia ei voi tavata, työ ei ole hävinnyt, vaan muuttanut muotoaan. Puhelin ja sosiaalinen media ovat nyt tärkeitä työvälineitä. Pappikin tekee nyt suuren osan töistään etänä. Kuva Niiniahon kotikaupungin Paimion kirkolta.

LIETO/Tarvasjoki. Myös seurakuntien elämä on mennyt koronaviruksen vuoksi monella tapaa uusiksi. Kokoontumiskielto on lopettanut monia toimintoja, osa on siirtynyt sähköisiksi. Ihmisten hätä ja yksinäisyys ovat lisääntyneet. Seurakunta on nimensä mukaisesti seurakunta, jonka toiminnan ytimessä on yhteen kokoontuminen. Nyt kokoontua ei voi, mutta yhdessä voi olla monella muulla tapaa.

–Tässä on tullut minullekin pakollinen digiloikka. Laitan joka ilta Facebookiin iltahartauden raamattupiirin avustuksella ja tarvasjokelaiset musiikki-ihmiset ovat laittaneet minulle siihen musiikkiesityksiä mukaan liitettäväksi. Ajatus on, että voimme yhdessä kokoontua Facebookiin illalla puoli seitsemältä, kertoo Tarvasjoen kappeliseurakunnan kappalainen Outi Niiniaho.

Hartaudella on tykkääjiä kuutisensataa. Uusi käytäntö on tuonut kirkon piiriin ihmisiä, joita ei ennen ole seurakunnan toiminnassa niinkään näkynyt.

Jumalanpalvelukset Youtubeen

Jumalanpalveluksia Tarvasjoen kirkossa ei tällä hetkellä pidetä.

–Jumalanpalvelukset pidetään Liedon kirkossa ilman seurakuntalaisia. Ne näkyvät Youtubessa suorana ja tallennettuna. Nekin keräävät satoja katselukertoja. Kaikkia seurakuntia on rohkaistu lähettämään jumalanpalveluksia suorana nettiin. Ajatuksena on, että ihmiset voisivat kokoontua sen ääreen samanaikaisesti vaikka eivät fyysisesti yhdessä olekaan, Niiniaho kertoo.

Ideoita siitä, mitä nykyisessä tilanteessa voitaisiin tehdä, on tullut myös seurakuntalaisilta.

–Pääsiäinen eli kristikunnan suurin juhla on tulossa, mutta kokoontua ei voi. Heräsi ajatus, että Tarvasradioon tehdään pääsiäiseksi hartaushetket kiirastorstaille, pitkäperjantaille ja pääsiäispäivälle, Niiniaho kertoo.

Niiniahon mukaan yksi kokoontumiskiellon ikävimmistä puolista on, ettei pääse tapaamaan seurakuntalaisia.

–Seurakunta on kuin perhe. On orpo olo, kun ei pääse kokoontumaan kirkonmäellä, hän tunnustaa.

Toimituksia peruttu

Monia kirkollisia toimituksia on peruttu tai pidetty toisin kuin yleensä.

–Vihkimiset on lähes kaikki siirretty, koska hääjuhlia ei voi järjestää. Myös kasteita on siirretty paljon, koska enempää kymmentä henkilöä ei voi samaan aikaan olla koolla.

Hautaan siunaamiset pidetään, mutta ohje on, että arkkuhautauksessa siunaus tapahtuu haudalla, vain polttohautauksessa kirkossa sisällä.

–Siinä tulee ihmisille ikään kuin kaksinkertainen suru, koska ei voida kokoontua yhdessä suremaan, mihin meillä on vahva kulttuuri.

Monissa tapauksissa on sovittu, että muistotilaisuus pidetään myöhemmin.

–Ohje on, että siunaustilaisuuteen ei tulisi enempää kuin kymmenen ihmistä, mutta määrä voitarvittaessa olla isompikin, Niiniaho kertoo.

Rippikoululaisille on annettu tehtäviä sähköisesti. Tarvasjoen rippileirin pitäisi olla kesäkuun alussa. Nuorisotyö pohtii parhaillaan, mitä tehdään, jos sitä ei voida pitää perinteiseen tapaan. Rippikoulu on tosi suosittu ja on sääli, jos nuoret jäävät ilman rippileirin yhteisöllistä kokemusta, Niiniaho miettii.

Kiva kun soitit

Eristyneisyys koskee eniten ikäihmisiä, joita on ohjeistettu pysymään kotona. Liedon seurakunnassa on tehty linjaus, että kaikille yli 80-vuotiaille soitetaan.

–Noin 15 puhelua olen jo ehtinyt ottaa ja ihmiset ovat olleet soitosta iloisia. Monet ovat olleet jo ennestään yksinäisiä ja nyt se vain korostuu. On myös sellaisia tapauksia, missä ikäihmisen omaiset asuvat Uudellamaalla eivätkä nyt pääse käymään.

Yli 70-vuotiaitten kotikarenteenin helpottamiseksi Tarvasjoella on tarjolla vapaaehtoisapua. Viisitoista seurakuntalaista on ilmoittautunut vapaaehtoisiksi asiointiapuun.

Outi Niiniaho korostaa, että pappiin voi ottaa yhteyttä kaikenlaisissa asioissa ja kynnys onkin madaltunut. Puhelin on nyt tärkeä työväline, sosiaalinen media on tärkeä, mutta ei tavoita kaikkia. Pappi soittaa ja hänelle soitetaan paljon.

–Ei minulla ole valmiita vastauksia, miksi tähän tilanteeseen on jouduttu, mutta sitä voidaan yhdessä pohtia. On hämmentävää, miten nopeasti maailma voi muuttua. Nyt pitää hiljentää tahtia ja tukea niitä, joille tilanne aiheuttaa ongelmia, Niiniaho kertoo.