Vuonankaalia kauppoihin koskelais-pöytyäläisenä yhteistyönä

0
Hanna Helenius ja Piltin puutarha tekevät kiinteää yhteistyötä koskelaisen Harjutarhojen kanssa vuonankaalin kasvatuksessa.

PÖYTYÄ/Riihikoski, KOSKI. Kaupoissa on jo muutaman vuoden ajan näkynyt Piltin puutarhan tuotemerkillä myytävää vuonankaalia, joka ei oikeastaan ole kaalia lainkaan.

–Vuonankaali on salaattikasvi. Siinä on vähän pähkinäinen maku, maistuva mutta ei voimakas. Ravintoarvo on hyvä, esimerkiksi c-vitamiinia on enemmän kuin tavallisessa salaatissa, kertoo Piltin puutarhan toimitusjohtaja Hanna Helenius.

Vuonankaali pakataan ja markkinoidaan Piltillä, mutta se kasvaa Koskella Harjutarhojen kasvihuoneilla Hevonlinnassa.

Yhteistyöllä riski pienemmäksi

–Yhteistyö alkoi kolmisen vuotta sitten. Olin jo pitkään miettinyt, että vuonankaali olisi kiva kasvi ja sille varmasti riittäisi kysyntää. Meillä on ollut sitä joskus itselläkin, mutta meidän oma pinta-ala on nyt kaikki pinaatilla, Helenius kertoo.

Samaan aikaan Harjutarhat etsi uusia suuntia, kun vuonna 2015 aloittanut yritys ei saanut tomaattien vesiviljelyä kannattamaan.

–Aloimme kasvattaa vuonankaalia yhteistyössä. Se oli paljon riskittömämpi vaihtoehto kuin uuden kasvihuoneen rakentaminen, Helenius kertoo.

Työnjako on selkeä. Harjutarhat kasvattaa, Piltti pakkaa ja markkinoi.

–Alkuvaiheessa oli eniten töitä, että saimme keskusliikkeet kiinnostumaan, mutta nyt vuonankaalin myynti menee siinä samassa kuin pinaattienkin. Myynti perustuu keskusliikkeiden järjestelmiin. Tärkeintä on toimitusvarmuus. Pitää pystyä toimittamaan se, minkä keskusliikkeet haluavat Helenius kertoo.

Koska vuonankaali myydään Piltin brändin alla, Piltin ja Harjutarhojen yhteydenpito on vilkasta.

Kasvuvaraa on

Harjutarhojen toimitusjohtaja Petri Haapasalo on hänkin tyytyväinen yhteistyöhön. Vuonankaali vie noin puolet pinta-alasta, toinen puoli kasvaa muita salaatteja, jotka nekin markkinoidaan yhteistyökumppaneiden kautta.

–Vuonankaalilla on hyvin vähän muuta kotimaista tuotantoa, joten kasvupotentiaalia varmasti on. Euroopassa vuonankaalin käyttö on paljon yleisempää kuin meillä, Haapasalo kertoo.

Vielä kilomäärät ovat suhteellisen maltillisia. Piltille tulee pakattavaksi 600 kiloa vuonankaalia viikossa. Piltin omista kasvihuoneista tulevaa pinaattia pakataan noin 2000 kiloa viikossa.

Pakattu tuote kiinnostaa nyt

Koronatilanne ei ole vuonankaalin menekkiin vaikuttanut. Tuote myydään valmiiksi pakattuna ja markkinoidaan keskusliikkeiden kautta. Asiakkaat ovat päivittäistavarakauppoja eivätkä esimerkiksi ravintoloita, jotka nyt ovat kiinni.

Helenius näkee kaikesta huolimatta koronatilanteessa myös positiivia seurauksia.

–Yrittäjyyden arvostus on noussut, kun ihmiset ovat huomanneet miten monenlaisia yrityksiä Suomessa oikein onkaan. Myös kotimaisen ruuan arvostus on kriisin myötä noussut, Helenius sanoo.

Piltin ja Harjutarhojen yhteistyön kaltainen toiminta ei ole Suomessa ainutlaatuista, mutta ei kovin yleistäkään.

–Yhteistyötä voisi varmasti olla enemmänkin. Yleensä kuvio on samankaltainen eli toisella on kontaktit ja toisella vapaata tilaa, Helenius kertoo.

 

FAKTA:

* Vuonankaalia viljeltiin jo antiikin Roomassa. Nimestään huolimatta vuonankaali kuuluu salaattikasveihin. Sen lehdet on pienehköt ja lusikkamaiset. Vuonankaali ei muodosta kerää vaan pieniä lehtiruusukkeita. Maku on mieto ja pähkinämäinen.

* Käy tuoresalaatiksi sellaisenaan tai muihin salaattilajeihin sekoitettuna. Sopii myös ruuan koristeeksi.

* Säilytetään kylmässä +2 – +5 asteessa, muovipussin sisällä.

* Sisältää kolme kertaa enemmän C-vitamiinia kuin perinteinen lehtisalaatti ja lisäksi muun muassa beetakaroteenia, foolihappoa, omega-3-rasvahappoja ja B-ryhmän vitamiineja.

Lähde: Kotimaiset kasvikset