Alle viidennes oppilaista jäi kotiin

0
Marttilan koulun kuudesluokkalaisista torstaiaamulla oli paikalla noin puolet. Jakotunnin vuoksi osa oppilaista oli tulossa kouluun vasta myöhemmin ja muutamalle oli anottu lomaa lukuvuoden loppuun. Tavallisesti luokassa istutaan pareittain.

AURANMAA. Kunnasta ja koulusta riippuen noin 8–20 prosenttia Auranmaan koululaisista jäi anotulle lomalle kotiin, eikä palannut eilen kouluun lähiopetukseen. Hanakammin kotiin jäätiin Marttilassa, jossa rehtori Satu Virtasen laskelmien mukaan 19,6 prosenttia oppilaista anoi lomaa. Aurassa lomaa anoi noin 17 prosenttia oppilaista. Elisenvaaran ja Riihikosken yhtenäiskouluissa loma-anomuksen tehneiden osuus näytti alkuviikosta jäävän noin 8–10 prosenttiin ja muissa kouluissa kotiin jääneiden osuus oli noin 12–15 prosenttia.

Koulujen tekemät järjestelyt turvallisuuden takaamiseksi ovat eri kouluissa samansuuntaisia. Muun muassa ruokailuja on porrastettu ja siirretty ruokalasta luokkatiloihin. Myös välitunteja on porrastettu ja luokille on osoitettu omia välituntialueita. Luokkatiloissa pyritään pitämään etäisyyttä ja yhteiskäytössä olevien työvälineiden käyttöä pyritään välttämään. Hygienista huolehditaan tehostetusti.

Muun muassa Yläneen yhtenäiskoululla on otettu väljän liikkumisen mahdollistamiseksi lisää ulko-ovia käyttöön ja Kosken seudun yläasteella on pyritty huolehtimaan siitä, ettei käytävillä kuljeskele monia opetusryhmiä yhtä aikaa varsinkaan toisiaan vastaan.

–Haasteellinen paketti, mutta pyrimme malttiin, rauhallisuuteen ja vastuullisuuteen. Kaikkein tärkeimpänä pidän yhteisöllistä vastuuta, Kosken rehtori Jouni Karvonen sanoo ja toteaa luottavansa koulun nuoriin.

–Ohjeistukset on käyty huolellisesti läpi. Meille lisähaastetta tuo se, että täällä on remontti menossa, Riihikosken yhtenäiskoulun rehtori Minna Savo puolestaan kertoo.

Koulun 1990-luvulla rakennetussa osassa on käynnissä sisäilmakorjaus. Riihikoskella Kisariihi onkin valjastettu opetuskäyttöön.

Myös Yläneellä avuksi on otettu lisätiloja palloiluhallista, juhlasalista ja Luontokapinetista. Talolan koulu Koskella ei käytä yläasteen ja lukion tiloja, vaan pysyy omissa tiloissaan hyödyntäen koulun hallitilan. Tarvasjoella saatetaan tarvittaessa ottaa nuorisotila koulukäyttöön.

–Tärkeintä on, että kukaan ei tule kipeänä kouluun, Tarvasjoen koulun rehtori Outi Nieminen muistuttaa.

Nieminen suhtautuu kouluun paluuseen myönteisellä mielellä.

–Ajattelen, että harjoittelemme nyt syksyn tilannetta varten, hän sanoo arvellen, että poikkeustilanne jatkuu vielä elokuussa.

–Ehkä on siis hyvä nyt palata lähiopetukseen.

Kuljetuksista haastetta

Haasteellisinta kouluille on ollut kuljetusten järjestäminen. Tilannetta hieman helpottaa tavallista pienempi oppilasmäärä sekä se, että osa vanhemmista on ilmoittanut kyyditsevänsä lapsensa itse. Oripäässä pohditaan, josko kunta maksaisi näille vanhemmille kuljetusavustusta.

Aurassa kuljetuskapasiteettia on lisätty ja samaa pohditaan Riihikoskella. Savo toteaa ohjeistusten olleen kuljetusten suhteen ympäripyöreitä. Yläneen yhtenäiskoulun rehtori Jaakko Heikkilä harmittelee myös ohjeistusten ylimalkaisuutta.

–Mikä on riittävää, hän kysyy ja toteaa vastuun mahdollisista sairastumisesta kaatuvan annetuilla ohjeilla koulun harteille.

–Parhaamme yritämme, mutta varmaan joku ansa jossain on, Heikkilä tiivistää varmastikin monen rehtorin ajatuksia tilanteesta yleisesti.

Kaikesta huolimatta Heikkiläkin pyrkii suhtautumaan tilanteeseen positiivisesti. Hän toteaa monen oppilaankin jo todenneen, että kouluun on kiva palata.