Auranmaan ravintolayrittäjillä suuri huoli tulevasta

0
Kuokantalolla on pakattu salaatteja lähtökuntoon. –Ollaan toimitettu ruokaa myös pakastettuna, kertoo Jari Auramo. Kuva: Jari Auramo

AURANMAA. Suomen ruokaravintolat määrättiin asiakaspaikkojen osalta suljettavaksi hallituksen toimesta huhtikuun alussa ja samalla anniskelu käytännössä loppui, sillä alkoholin vähittäismyyntioikeuksia ei ravintoloilla yleisesti ottaen ole. Ruokaa on ollut mahdollisuus myydä kuitenkin mukaan ja niin moni ravintola on tehnytkin.

Auranmaalla noutoruokaa eli take away -annoksia ovat tarjonneet muun muassa Hullu Poni Aurassa, Bar Karma Kyrössä, Kuokantalo Marttilassa ja Ravintola Kara Koskella.

–Take away oli alkuun menestys ja ruokamyynti lähti jopa nousuun normaalista, vaikka anniskelu menetettiinkin. Pääsiäisen jälkeen ihmisten karanteeni-into alkoi selvästi lopahtaa ja kaupassa alettiin käydä rohkeammin, vaikka koronatilanne ei ollut mihinkään muuttunut. Se vähensi noutoruuan suosiota, analysoi Pauliina Vine Hullusta Ponista.

Kuokantalolla noutolounasasiakkaita on ollut noin puolet vakituisten asiakkaiden määrästä. Päivässä lähtee parikymmentä lounasta asiakkaille.

–Aloitettiin ruuan kotiinkuljetuspalvelu ikäihmisiä ajatellen jo ennen ravintoloiden sulkeutumista. Palvelu oli ikäihmisille ilmaista ja päätettiin sitten jatkaa samalla linjalla myös muiden tilaajien kanssa, kertoo Jari Auramo Kuokantalolta.

Myös säät vaikuttavat menekkiin.

–Lounasta menee todella vaihtelevasti. Riippuu paljon myytävästä ruuasta, päivän säästä ja ties mistä, kertoo Tanja Leino Ravintola Karasta.

Bar Karmassa anniskelu on tuonut suuren osan tuotosta.

–Noutoruokaa menee sen verran, että se kattaa raaka-aineet, kertoo Hanna-Maija Haaksi.

Pitopalvelut törmäsivät seinään

Sekä Tanja Leinon että Kuokantalon pitopalvelukalenterit pyyhkiytyivät täysin tyhjäksi koronaviruksen vuoksi.

–Tähän aikaan kesä on yleensä täysin loppuunmyyty. Kesän pitopalvelukeikat yleensä paikkaavat alkuvuoden tappiollisia kuukausia. Kyllä tässä kieltämättä vähän itku kurkussa ollaan välillä, mutta viikonloppuisin on vapaata, jos jotain positiivista pitää hakemalla hakea, Leino tunnustaa.

–Käytännössä nuo alle kymmenen hengenkin kokoontumiset loppuivat, kun suuri osa on ollut iäkkäämpien ihmisten, muun muassa Eläkeliiton kokoontumisia. Meillähän on iso vanha seurantalon sali käytössä ja mietittiinkin, että pitäisikö tarjota esimerkiksi perhejuhliin mahdollisuutta laittaa pöydät viiden metrin välein toisistaan, Auramo pohtii.

Uusia ajatuksia

Take awayn lisääntyminen on tullut ehkä jäädäkseen, vaikka monet haluavatkin syödä ravintolassa.

–Olemme tiedottaneet muun muassa sosiaalisessa mediassa. Kommenteissa ihmiset ovat heittäneet ideoita ja niitä on toteutettu. Esimerkiksi hernesopan myyminen omiin astioihin jatkui asiakkaiden ideasta lohi- ja lihakeittona. Erilaiset teemat ovat toimineet. Äitienpäivälounas noutona oli suosittu. Ruokaa on viety koteihin myös pakasteena. Näin on voitu löytää myös ihan uusia asiakkaita, Auramo listaa Kuokantalon uusia tuulia.

–Nyt on ollut aikaa keskittyä entistä enemmän ruuan ulkonäköön. Olen myös taas yksin tässä eli tämä on kuin paluu yrityksen alkujuurille. Samalla tavalla talous kolkuttaa mielessä koko ajan, Leino paljastaa.

Ravintola Karan, Hullun Ponin ja Bar Karman vuokranantajat ovat tulleet yrittäjiä vastaan vuokrakuluissa. Kuokantalo toimii omassa kiinteistössään, joten vuokra ei ole ongelma.

–Kyllä tässä on koitettu karsia kuluista niin paljon kuin mahdollista. Pitopalvelun auto on seisonnassa ja remontit on laitettu jäihin, Auramo kertoo.

Pauliina Vine ojentaa Hullun Ponin työpaikkaruokailuannoksia pöytään. Juho Järvinen ottaa omansa ja siirtyy eristettyyn ruokailutilaan.

Säännösten purkaminen mietityttää ravintoloita

Yhteiskunnalta saadut tuet eivät ole päässeet vielä kunnolla vaikuttamaan Auranmaan ravintolabisnekseen.

–Kunnalta saatu 2000 euroa oli hieno juttu, mutta kun tappiot ovat kymmeniä tuhansia, niin tärkeintä olisi saada vakautettua liiketoiminta takaisin normaaliksi – ja silloinkaan se ei ole mikään kultakaivos, Kuokantalon Jari Auramo selventää.

Pauliina Vine Hullusta Ponista on hakenut ELY-keskukselta koronatukea, mutta käsittelyajat ovat todella pitkiä.

–Tuki on kiva juttu. Monet tuista ovat kuitenkin lainaa ja lainarahalla ei ole tervettä tehdä bisnestä pidemmän päälle, Vine toteaa.

–Pahin pelko tässä on se, että nyt saadaan aukaistua ravintola kesäksi ja uusi korona-aalto tulee syksyllä. Kesä ei kuitenkaan tule olemaan samanlainen kuin aikaisemmat. Toisaalta esimerkiksi Hullun Ponin festareita mietitään yhtenä tienaamismahdollisuutena. En tiedä, miten se vaikuttaa, kun isoja festareita ei nykytilanteessa voikaan järjestää. Vetäisikö pienet alle 500 ihmisen festivaalit väkeä, Vine miettii.

Hallitus suunnittelee ravintoloiden rajoitteiden purkamista kesäkuun alussa, mutta sekava tiedotus aiheuttaa harmaita hiuksia yrittäjille.

–Aiemmin keväällä asioita puitiin mediassa ennen kuin virallistettuja päätöksiä oli kunnolla tehty. Siinä menetettiin asiakkaita, jotka luulivat, että ravintola on kiinni, kertoo Pauliina Vine Hullusta Ponista.

Hullussa Ponissa on jouduttu lomauttamaan henkilökuntaa ja toukokuun osalta pohdittiin jo ravintolan sulkemista.

–Jos rajoitukset poistuvat kesäkuussa, niin meillä kyllä riittävät tilat turvalliseen ruokailuun. Virallisia päätöksiä ei ole vielä tullut. Jos anniskelu alkaa, niin ravintolan tilanne muuttuu varmasti positiivisemmaksi, Vine toteaa.

Toisaalta anniskelu on pahassa tilanteessa rajoitusten kanssa.

–Tilan koosta riippumatta anniskeluravintolassa 50 henkeä on riski, jos jotain turvavälejä määrätään. Kaikkihan tietävät miten läheisiksi humalaiset heittäytyvät, selkeyttää Hanna-Maija Haaksi Bar Karmasta.

Ravintola Karassa Koskella ja Kuokantalolla Marttilassa tilat riittävät hyvin turvaetäisyyksien kanssa ruokailuun, jos ravintolat saavat aueta kesäkuun alussa.

–Terassille mahtuu tosi hyvin porukkaa. Eniten tässä mietityttää, että lähtevätkö ihmiset sitten ravintolaan, jos rajoituksia poistetaan, Ravintola Karan Tanja Leino pohtii.

–Jos osa ihmisistä ei laita lapsiaan kouluun tai hoitoon tässä kohtaa, niin eivät he varmasti tule myöskään syömään ravintolaan, pohtii Kuokantalon Jari Auramo.

Positiivisiakin pilkahduksia on tilanteesta poikinut: Hullusta Ponista on tullut Auraosa Oy:n henkilöstöravintola.

–Auraosan henkilökunta on käyttänyt Auran palveluita. Kun ravintolat menivät kiinni, päädyttiin tekemään heidän kanssaan sopimus henkilöstöravintolasta, Vine kertoo.
Tuomas Honkasalo