Kummallinen kevätlukukausi myös päättyy erilailla: kevätjuhlatkin menivät verkkoon

0
Lähestyvä kesä näkyi Auran Kirkonkulman koulun pihalla muun muassa hienoina voikukkaseppeleinä. Kuva: Tuomas Honkasalo.

AURANMAA. Auranmaan kouluissa juhlitaan tämän kevään päätöstä hyvin poikkeuksellisissa oloissa. Monessa koulussa on luvassa virtuaalista juhlintaa.

Marttilassa ollaan vain oman luokan kesken ja jaetaan todistukset sekä tärkeässä roolissa olevat jäätelöt.

–Vähän laimeaksi tämä kevään päätös nyt jää. Koko kevät on ollut niin poikkeuksellista aikaa kaikin puolin, että loma on tervetullut niin oppilaille kuin opettajillekin, linjaa Marttilan koulun rehtori Satu Virtanen.

Jonkinnäköinen virtuaalinen kevätjuhla järjestetään Yläneellä, Koskella, Riihikoskella ja Kyrössä.

Osa tekee videon ja osa lähettää muun muassa Teamsin kautta puheita ja nauhoitettuja osuuksia. Kaikilla on suunnitelmissa liittää virtuaalijuhlaan musiikkiesityksiä tai yhteislaulua. Osa kevätjuhlavideoista on nähtävissä myös huoltajille hieman myöhemmin.

–Meillä Oripäässä luodaan uutta pitämällä yhteinen kevätpäätös pihalla. Sen jälkeen käydään luokissa pokkaamassa todistukset ja jäätelöt. Harmi on tietenkin, että vanhemmilla ei ole tilaisuuteen asiaa, kertoo Oripään koulun rehtori Mika Virtanen.

Tarvasjoen koulussa lauletaan pihalla Suvivirsi turvavälit huomioiden.

Ylioppilaita muistetaan Koskella erityisesti, sillä kyseessä on kuitenkin normaaliolosuhteissa iso juhla.

–Ylioppilaat tulevat pienissä ryhmissä koululle perjantaina hakemaan todistus- ja stipendikansiot ja ylioppilasruusut. Jos sää sallii, maljat nostetaan ulkona. Tärkeää on, että jokainen ylioppilas voisi kokea tänä erikoisena keväänäkin iloisen juhlahetken, jota myöhemminkin muistella. Kyllä nämä nuoret niin ansaitsisivat juhlansa, harmittelee Kosken lukion rehtori Mirja Rautavuori-Lehtinen.

Enni Jusi, 8, ja Oona Pasu, 7, olivat innoissaan, kun koulussa sai nähdä taas kavereita. Kioskileikkiä oli myös kaivattu etäkoulun aikana. Kuva: Tuomas Honkasalo.

Lähiopetuksessa on ollut kivaa

Auran Kirkonkulman koululla on ollut mielenkiintoinen kouluvuosi. Mittava vesivahinko ei ollutkaan ainoa yllätys koulun väelle, vaan sitten saapui korona ja etäkoulu. Etäkoulusta palattiin vielä hetkeksi koulutyöhön ennen kesälaitumille kirmaamista.

Kuudesluokkalainen Erika Ahlgren, 12, kakkosluokkalainen Enni Jusi, 8, ja kolmosluokkalainen Elias Pasu, 10, saapuivat hyvin mielellään takaisin lähiopetukseen, vaikka koulua olikin jäljellä vain reilut kaksi viikkoa.

–Etäkoulussa oli aluksi aika outoa olla, kun ei ollut opettaja vieressä sanomassa, mitä pitäisi tehdä ja kun kaikki tuli netin välityksellä. Se sujui kyllä sitten hyvin ja opinkin jotain, Erika kertoo.

–Mulla etäkoulu oli tosi tylsää, kun ei ollut luokkaa, jossa on kaverit. Meillä oli kyllä Meet-etäyhteys kaksi kertaa viikossa, että siinä vähän näki kavereita, mutta ei se ole sama asia, Enni harmittelee.

–Olin innoissani, kun pääsi kouluun, hehkuttaa Elias, joka myös harmittelee, ettei ollut juuri päässyt tapaamaan kavereita.

–Opettajiakin oli kiva nähdä, muistuttaa Erika.

Palloilua kesälomalla

Koulun pihamaalla kirmaa siellä täällä lapsia leikkimässä kaikenlaista. On majaa metsässä ja kioskileikkiä rakennetussa kioskissa. Lapset selvästi nauttivat olostaan ja koulun pihalla on tilaa pitää yllä myös turvavälejä.

–Meillä oli matikan koe ja nyt on äikän koe. On katsottu yhdessä vähän kappaleita, että on tässä ihan kouluakin käyty, vaikka paljon on ollut myös sitä yhdessä oloa, Erika luettelee.

Ykköskakkoset ovat olleet niin paljon pihalla kuin mahdollista.

–Kesälomalla aion olla varmaan kotona. Taas vaihteeksi, Elias virnistää.

–Treenailen varmaan jalkapallon pelaamista, kun minulla on oma maali, Elias suunnittelee.
Erikakin aikoo potkia palloa.

–Oon varmaan kotona ja puuhaillaan perheen kanssa, Erika pohdiskelee.

Enni aikoo pyöräillä ja pelata ulkopelejä. Kaikilla kolmella on tietyt kaverit, kenen kanssa saa puuhata yhdessä.
Tuomas Honkasalo