Lippulaiva sai ansaitsemansa tunnustuksen – Kosken lukio on vuoden 2020 oppilaitos

0
Kevään tuoreet ylioppilaat Simo Tamminen, Lauri Salo ja Pekka Kaukonen sekä rehtori Mirja Rautavuori-Lehtinen ovat iloisen ylpeitä Kosken lukion saamasta tunnustuksesta. Pojat allekirjoittavat palkintoperusteet, joissa Kosken lukiota kehutaan erityisesti hyvästä yhteishengestä.

KOSKI. Seutukunnan laatulukio, lippulaiva, helmi, syömähammas ja edellä kulkija. Viimeistään nyt koskelaisten ylpeydenaiheen erinomaisuus tiedetään ympäri Suomen, sillä OAJ on valinnut Kosken lukion vuoden 2020 oppilaitokseksi. Vuoden koulu, oppilaitos tai päiväkoti 2020 -kilpailun voittajasta todetaan muun muassa, että sillä on tärkeä merkitys koko alueen elinvoimaisuudelle. Kosken lukiota pidetään erinomaisena esimerkkinä yli kuntarajojen toimivasta oppilaitoksesta.

Palkintoperusteluissa kiitetään Kosken lukion hyvää ilmapiiriä, opiskelijoiden ryhmähenkeä sekä opiskelijoiden, opettajien ja rehtorin hyvää vuorovaikutusta. Kevään tuoreet ylioppilaat melliläläiset Lauri Salo ja Pekka Kaukonen sekä koskelainen Simo Tamminen vahvistavat kehut todeksi.

–Opettajat ovat tosi sitoutuneita ja koulussa on tosi hyvä ryhmähenki, huomionosoituksesta ylpeä Salo toteaa.

Myös koulun opiskelijahuolto saa palkintoperusteluissa kehuja. Lisäksi lukion elinvoimaisuuden eteen tehdylle työlle annettiin arvoa.

–Meidän opiskelijat ovat olleet parhaita rekrytoija, kun he ovat kehuneet ja kiittäneet kouluamme, rehtori Mirja Rautavuori-Lehtinen iloitsee ja toteaa koulukuljetusten järjestämisen olleen avainasemassa oppilasmäärien kasvattamisessa.

Tällä hetkellä Kosken lukion opiskelijoiden määrä, noin 130–140, on suurempi kuin koskaan aiemmin. Ennen määrätietoisen opiskelijarekrytoinnin aloittamista oppilasmäärä oli jo pitkään alle sadan. Nykyisellään lukion koko mahdollistaa sen, että kurssitarjotin pystytään räätälöimään opiskelijoiden toiveiden ja tarpeiden mukaan. Koulun kokoon nähden runsas kurssitarjonta olikin yksi palkintoperusteista.

–Aina on kaikki onnistunut, Kaukonen sanoo ja Tamminen kiittelee, että erityisesti taideaineissa on päässyt tekemään niitä kursseja, joita on halunnut.

Yhdeksän ainetta kirjoittanut Salo puolestaan kertoo saaneensa suoritettua laajan kurssivalikoiman ilman, että kursseja olisi mennyt paljon päällekkäin.

–Kosken lukiossa opiskelu voi olla extremeä tai rentoa, Kaukonen toteaa.

–Duunia ei ole tarvinnut tehdä hiki hatussa, vaan pelkästään täällä käymällä on saanut opiskelijana ja ihmisenä hyvät eväät elämään, Tamminen miettii.

Tammisen viihtymisestä koulussa kertoo sekin, että koulupäivien päätteeksi hän saattoi jäädä koululle musisoimaan tai muuten vaan hengailemaan ja odottamaan kavereiden tuntien päättymistä.

–Opettajia tulee ikävä. Tämä on ollut kuin toinen koti, Tamminen sanoo.

Juhlat elokuussa

Kosken lukion erinonomaiset tulokset ylioppilaskirjoituksissa ja hyvät resurssit tukiopetukseen eivät myöskään jääneet palkintoperusteluissa huomioimatta. Yksi menestyksen kannalta merkittävä tekijä on opettajakunnan pysyvyys.

–Opettajat tulevat Koskelle useiden kymmenien kilometrien päästä. Moni sanoo, että haluaa matkasta huolimatta tulla Koskelle sen hyvän ilmapiirin ja loistavien resurssien vuoksi, kunnanjohtaja Jukka Matilainen kiittelee.

Rautavuori-Lehtinen toteaa olevansa iloisesti ylpeä koulun saamasta tunnustuksesta ja laskee palkinnon koko koulun henkilöstön ja opiskelijoiden ansioksi.

–Täällä kaikilla on hyvä olla, hän toteaa ja kertoo saaneensa jo useita viestejä, joissa moni on todennut koulun ansaitsevan tunnustuksensa.

Yhteisöllisyyttä Kosken lukiossa ovat lisänneet muun muassa yhteiset musiikkitilaisuudet, tapakulttuuripäivät, ulkomaanmatkakurssit sekä tietysti joka keväinen perinteinen vesisota, jota tänä vuonna jää koronatilanteen vuoksi väliin. Vuoden oppilaitos -titteliä päästään näillä näkymin juhlistamaan elokuussa samalla, kun järjestetään lakkiaisjuhla.

OAJ:n tunnustuksia kouluille on jaettu vuodesta 1991. Varsinais-Suomeen tunnustus on edellisen kerran tullut vuonna 2015 jolloin palkittiin Taalintehtaan koulu Kemiönsaarella.