Oripään kirjasto muutti kaupan kaveriksi – Uudet tilat avautuvat maanantaina

0
Mari Kujanpää asettelee aineistotarjontaa esille kirjaston ”näyteikkunoihin”, jotka antavat tilalle valoisuutta.

ORIPÄÄ. Oripään kirjasto avaa ovensa uusissa tiloissa uuden K-kaupan rakennuksessa Rasinkujalla maanantaina. Neliöitä on hieman vähemmän kuin vanhassa paikassa, mutta uusia tiloja leimaa isojen ikkunoiden suoma valoisuus.

–Valoisuus on tosi kiva asia. Lisäksi kirjasto on nyt esteetön. Tänne pystyy tulemaan helposti rollaattorilla, pyörätuolilla tai lastenvaunujen kanssa, kirjastonjohtaja Mari Kujanpää toteaa.

Käyttömukavuutta lisää ajanmukainen talotekniikka muun muassa sisätilan kaukosäädettävine ilmalämpöpumppuineen.

Kujanpään korviin kantautuneiden kommenttien perusteella oripääläiset ovat tyytyväisiä kirjaston uuteen sijaintiin. Kauppareissulla on helppo poiketa tankkaamassa myös hengen ravintoa.

Tilaa kirjaston käytössä on tällä hetkellä reilu 200 neliötä, kun vanhassa kirjastossa neliöitä oli vähän alle 340.

Kirjaston vanhaan tyyssijaan on kaavailtu nuorisotiloja, kunhan kunnanviraston tiloihin vireillä oleva sisäilmaremontti aikanaan valmistuu.

–Kirjaston toiveena on saada myöhemmin käyttöön myös seinän toisella puolella oleva huoneisto, jossa nyt on kunnan teknisen toimen väistötila, Kujanpää sanoo.

Oripään uuden kirjaston mukavin paikka on kirjastonjohtaja Mari Kujanpään mukaan nuorelle käyttäjäkunnalle suunniteltu yläkerran leikkitila.

Lapset pääsevät parvelle

Uuden kirjaston mukavimpana soppena Kujanpää pitää huoneiston parvelle, ”piippuhyllylle”, rakennettua leikkitilaa, josta avautuu näkymä kirjahyllyjen yli aina Shellin pihalle ja kantatien risteykseen asti. Tila kelpaa varmasti nuorisollekin.

–Sarjakuvat ja vitsikirjat tulevat yläkertaan. Siellä voi pitää myös satutunteja ja sisustaa sitä kulloisenkin teeman mukaan. Ainoa miinus on se, että tila on vähän matala. Pitemmän ihmisen pitää varoa, ettei kopsauta päätään kattoon.

Uusia kalusteita kirjastoon on hankittu maltillisesti. Kirjastotiski on uutta tekoa, samoin lasten kirjahyllyt.

–Ennen muuttoa tehtiin aineiston osalta kunnon suursiivous. 25 000 kirjan valikoimasta poistettiin 3 000 kirjaa, esimerkiksi vanhoja sienikirjoja, joissa oli jo vanhentunutta tietoa.

Hyllyiltä on nyt lainattavissa 22 000 teosta sekä koko joukko erilaisia elokuvia ja äänikirjoja.

–Muutto oli aikamoinen operaatio, sillä kirjoja pakatessa oli aakkosjärjestys pidettävä mielessä Samalla tuli testatuksi, mitkä pahvilaatikot kestävät kirjojen painon.

Kirjastossa on asiakkaiden käytössä tietokone tulostimineen sekä kaksi WC:tä.
Varsinaista avajaistapahtumaa ei vielä maanantaina ole luvassa. Sen aika koittaa myöhemmin kesällä.