Oripoikien laidunkausi alkoi riehakkaasti Kylämäen hevostilalla

0
Suomenhevoset Höstvisa ja Katallin Hermes ottavat toisistaan mittaa. Höstvisa eli Hessu ei oikein tunnu pitävän Hermeksen ahdisteluista. Kuva: Tuomas Honkasalo.

MARTTILA. Pitkän tallikauden jälkeen Kylämäen hevostilan hevoset ovat päässeet taas kesäksi laitumelle. Oripoikien kevätrieha onkin hauskaa katseltavaa. Hevosen omistajalle tosin hauskuus ei liene oikea sana, sillä omistaja on aina hieman huolestunut siitä, miten oma suojatti otetaan laumaan mukaan.

Viihdyttävän ja hurjan näköiset orien takajaloille nousut saattavat aiheuttaa myös vammoja. Yleensä villi meno kuitenkin rauhoittuu viikossa tai kahdessa. Joskus laumaan sopimaton hevonen tosin täytyy sijoittaa toiselle laitumelle.

Koronatilanteen vuoksi kevätlaidunnuksen aloittamiset tehtiin tänä keväänä ilman yleisöä myös Kylämäen hevostilalla Marttilassa.

Kylämäen hevostila tuplaa hevostensa määrän kesällä, sillä normaali reilun 50 hevosen määrä nousee sataan hevoseen, kun kesälaidunvuokraajat tuovat hevosensa kehutuille laitumille.

Hevoset laitetaan laitumille tarkasti määritellen.

–Kaksi-kolmevuotiailla oripojilla on yhteensä viisi laidunlohkoa käytössä. Kun ne yhden syövät tyhjäksi, niin sitten siirretään seuraavalle, kertoi Elina Kylämäki lauantaina seuraten samalla hevosten laumaantumista laitumella.

–Hevoset siirretään ihan jalan taluttamalla seuraavalle laitumelle ja juuri tuon laumakäytöksen takia kaikki pitää siirtää yhtä aikaa. Osa tulee lauman perässä ilman talutusta, mutta kyllä siinä vähän villi meininki on. Lauman johtajat ovat ainakin talutuksessa ja muut seuraavat, Kylämäki kuvaili.

Isoin homma hevosen kesälaiduntamisessa on vesihuolto. Kylämäessä se on hoidettu niin, että laitumilla kulkee puroja.

–Osalle hevosista laitumet ovat jo tuttuja ja ne opettavat muutkin löytämään puron. Ensimmäistä kesää laitumella oleville juomapaikka täytyy opettaa, Kylämäki selvitti.

Pekka Lehtonen Hinnerjoelta toi kesälaitumelle Kilahduksen ja Tiksrellin, jotka näyttivät nopeasti katsoen aivan identtisiltä kaksosilta. –Täytyy täällä muutaman kerran käydä kurkkaamassa, että tunnistaa hepat sitten syksyllä, kun haetaan pois elokuun lopussa. Kuva: Tuomas Honkasalo.

Vuokraajia ympäri maakuntaa

Kylämäen maisemissa tuntui lauantaina olevan hevostrailerien kokoontumisajot, sillä vuokraajat toivat hevosia jatkuvalla syötöllä laitumille. Laitumille tuli hevosia muun muassa Kaarinasta, Hinnerjoelta, Nousiaisista ja Loimaalta. Laidunpaikka maksaa seitsemän euroa päivässä.

–Minulla on ollut täällä hevosia aikaisemminkin ja täällä homma toimii. On isot laitumet ja riittävästi tilaa, kertoi Tanja Helenius Kaarinasta.

Helenius seurasi silmä tarkkana, kun toinen hevonen ajoi hänen hevostaan aktiivisesti pois laumasta. Lopulta hänen hevosensa siirrettiin toiselle laitumelle ja homma alkoi sujua.
Tuomas Honkasalo