Orvokki pitää pintansa suosituimpana kevätkukkana

0
Orvokit odottavat jo kovasti äitienpäiväsesonkia, jonka jälkeen orvokkikauppa alkaa pikkuhiljaa rauhoittua.

PÖYTYÄ/Karinainen. Kevätkukkasesonki on kovimmillaan äitienpäivän tietämillä. Orvokki jatkaa edelleen suosituimpana kevätkukkana, sillä se on ominaisuuksiltaan niin mainio Suomen ailahtelevaiseen kevääseen. Katjan Taimipihan Katja Hirvensalon mukaan syykin on selvä: orvokki kestää pientä pakkasta ja myös hieman kuivumistakin.

–Nyppiä sitä pitää, jos haluaa, että se menestyy pidemmän aikaa. Haudoille ostetut orvokit yleensä vaihdetaan juhannuksena tai sitten viimeistään heinäkuussa. Eihän siellä juurikaan niitä kuolleita kukintoja käydä nyppimässä. Eri asia sitten on, jos haluaa sen siementävän. Sitten kannattaa jättää nyppimiset sikseen. Orvokkihan on yksivuotinen, mutta siemenestä saattaa kasvaa uutta seuraavana keväänä. Mutta monet näistä kukka-asioista eivät ole kovin yksiselitteisiä, Hirvensalo selventää.

Liian lämmin ilma ei sovi orvokille kovinkaan hyvin. Se venähtää helposti liikaa ja menee huonoksi.

–Joulunpunaista orvokkia ei ole, mutta muuten värikirjo on laaja ja lajikkeita on paljon. Itse pidän Cool Wave -lajikkeesta. Se sopii amppeliin ja maahan. Maahan istutettuna se peittää helposti ison alueen, sillä se leviää hyvin, Hirvensalo kertoo.

Katjan Taimipihalta löytyy orvokkeja liki kaikenlaisilla väreillä varustettuna.

Orvokkitrendejä ei juuri ole.

–Nyt on eniten mennyt värikkäitä ja kaksivärisiä orvokkeja. Pienikukkainen orvokki on nostanut suosiotaan viime vuosina. Orvokista on tullut myös nuorten aikuisten kukka, Hirvensalo tietää kertoa.

Trendikästä tai ei, orvokkiin kannattaa laittaa hieman lannoitetta istutusmultaan, jotta se jaksaa kukkia.

Petuniasta on moneksi: on pientä, isoa ja monenväristä.

 

Kesäkukat taitotason mukaan

Kesäkukat kannattaa valita oman puutarhuritasonsa mukaan. Katjan Taimipihalla on kasvamassa varmaan sataa erilaista lajiketta. Pelargonit, erilaiset petuniat, rautayrtit, vihreät lisukekasvot, lobeliat, samettiruusut, lumihiutaleet, hortensiat ja monet muut ovat hyvin perinteisiä kesäkukkia.

–Jos tosi helpon kesäkukan haluaa, niin kannattaa melkein valita miljoonakello, sillä se on kasvina aika vaatimaton eli pärjää pienellä hoidolla. Se ei vaadi nyppimistä, mutta kastella sitä täytyy ja lannoittaa. Kastelu on juuri se tärkein kesäkukkien hoito. Kastelutarpeeseen vaikuttaa kasvin sijainti, lämpö, valo ja varjo, tuuli ja monet muut asiat. Mutta litramääräohjetta en pysty kasvattajalle antamaan, Hirvensalo naurahtaa.

–Kokemuksella on aikamoinen merkitys. Kannattaa puhua mahdollisista edellisen kesän kuolleista kesäkukista ja saada sitten vinkkiä, mikä meni vikaan. Onhan sitä saattanut ottaa liian vaikean kasvin kasvatettavakseen. Kukkien tappaja oppii varmasti tekemistään virheistä. Tämä on taitolaji ja monesti opitaan kantapään kautta, Hirvensalo virnistää.

Kaikki kukat eivät nauti auringosta. Verenpisara ja lumihiutale pitävät varjoisemmasta paikasta.

–Verenpisara kukkii ihan syvässäkin varjossa. Olennaista on, että valitsee oikean kukan oikeaan paikkaan, Hirvensalo vinkkaa.

Jos haluaa, että kukka kukoistaa, niin niitä pitää lannoittaa jollain ravinteella. Kasvien ostopaikalla on myös hyvin paljon merkitystä.

–Jos haluaa ostaa tosi halvalla, saa varmasti myös tosi halvalla ja halvoilla aineksilla tuotettuja kasveja, joissa on usein huono multa eikä mitään lannoitteita. Itse laitan aina hitaasti liukenevia lannoitteita tekemiini kukkiin, jotta ne menestyisivät mahdollisimman hyvin. Niitä ei silloin tarvitse edes välttämättä lannoittaa, Hirvensalo paljastaa.
Tuomas Honkasalo

Lumihiutaleet menestyvät sekä amppelissa että ruukussa ja myös maahan istutettuna.

 

TOP3 + TOP3

Näin saat kukkasi menestymään:
1) Valitse oikea kasvi oikeaan paikkaan.
2) Älä kastele liikaa tai liian vähän.
3) Käytä hyvää multaa ja vaihda se vuosittain.

Näin tapat kesäkukkasi:
1) Liikakastelu tappaa kukat
2) Älä osta kesäkukkia liian aikaisin – huomioi yöpakkaset.
3) Oman onnensa nojaan jätetyt kukat kuolevat.