Vanha Palikka tarjoaa nostalgiaretken Legojen maailmaan

0
Velmeri Männikön kokoamasta Lego-näyttelystä löytyy paljon hauskoja yksityiskohtia.

PÖYTYÄ/Kyrö. Elisenvaaran yhtenäiskoulun kahdeksatta luokkaa käyvää Velmeri Männikköä voi hyvällä syyllä sanoa pitkän linjan Lego-keräilijäksi, sillä Legot ovat olleet hänen intohimonsa jo niin kauan kuin hän vain muistaa.

Yliopiston professoriksi tähtäävä nuori mies huolii kokoelmaansa lähinnä vain vanhoja Legoja, joista iäkkäimmät ovat peräti 50–luvulta saakka.

–Valmis setti ei ole niin kiva, koska sen tekee liian nopeasti. Kivointa on ostaa irtoläjiä, koska niistä ei koskaan tiedä, mitä tulee. Siinä on juuri se haaste, Velmeri valottaa ja sanoo läjistä löytyvän joskus myös aarteita, jotka maksavat paljon enemmän kuin koko iso kasa yhteensä.

Legoja Velmeriltä löytyy niin paljon, että kotona niiden säilyttämiseen ja rakenteluun on varattu peräti kaksi kokonaista huonetta. Palikat eivät suinkaan loju hujan hajan pitkin lattioita, vaan ne on järjestelty siististi joko setin, värin tai muodon mukaan. Tähän hommaan Männiköillä on erikoistunut erityisesti Merja-äiti, joka myöntää nauttivansa Legojen lajittelusta. Velmeri puolestaan kertoo parasta olevan rakentelu.

Yleensä Velmeri ei ole kiinnostunut Legon lanseeraamista uusista seteistä, mutta tämän aitoa muistuttavan Bugatin hän halusi välttämättä. Sen rakentamiseen hänellä meni vain kuutisen tuntia.

Idea näyttelystä ja kahvilasta

Velmerin Lego-rakennelmia on aiemmin voinut ihailla muun muassa Kurkisalissa järjestetyissä näyttelyissä, mutta tällä kertaa hän halusi saada hieman toiminnallisemman kokonaisuuden.

–Avaan Vanha Palikka -nimisen Lego-näyttelyn ja lautapelikahvilan kesäkuun alussa, tuore 4H-yrittäjä kertoo uudesta aluevaltauksestaan ja sanoo saaneensa idean edellisistä näyttelyistä, joista oli tullut hyvää palautetta.

Kyrön koulun vanhassa puukoulussa toimivaan näyttelyyn ja kahvilaan voi kesäkuun alusta piipahtaa joko katselemaan Velmerin rakentamia töitä tai vaihtoehtoisista siellä pääsee rakentelemaan myös itse.

–Olen tuonut tänne irtopalikoita, joista voi tehdä ohjeiden mukaan tai sitten keksiä omasta päästä jotain, hän kertoo.

Kesäkuun alussa keskiviikkoaamupäivisin avoinna oleva kahvila tarjoaa viihdykettä myös lautapelien muodossa, sillä kahvikupposen tai limsatölkin ääressä voi ottaa erän tai parin vaikkapa Afrikan tähteä.

Kahvilapalvelut starttaavat täysipainoisesti kesäkuun aikana jossain vaiheessa, sillä hygieniapassin saaminen viivästyi koronan takia.

–Kävimme kevään aikana kansalaisopiston koulutuksen, jonka saimmekin jo valmiiksi, mutta emme ehtineet saada varsinaisia passeja koronan vuoksi, Merja Männikkö pahoittelee, mutta lupaa, että kahvilasta saa kuitenkin ostaa virvokkeita ja muuta pientä suuhun pantavaa, mitkä eivät vaadi hygienialupaa.

Mukava kesätyö yrittäjänä

Härkätien 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Tuovi Löytynoja sanoo 4H-yrittäjyyden olevan mukava tapa työllistää itsensä vaikkapa kesän ajaksi.

–Nyt varsinkin, kun kesätyöt voivat olla tiukassa, tällä tavalla saa edes jotain tuloa ja tekemistä itselleen, hän kannustaa ja kertoo esimerkiksi Pöytyän, Auran ja Marttilan kuntien tukevan uusia 4H-yrittäjiä 200 eurolla, jos nuori ei saa kesätyöpaikkaa kunnan kautta tai työllistymiseensä muuta kunnan tukea.

Merja Männikö sanoo, että Velmerin kohdalla ajatuksena oli juuri saada jotain tekemistä kesäksi.

–4H:n kautta oli helppo aloittaa tämä, ja yritys perustettiin helmikuun alussa, hän taustoittaa.

Tiloja etsittiin jonkun aikaa, ja lopulta ne löytyivät onnekkaasti parin kilometrin päästä kotoa.

–Tähän on Velmerinkin helppo tulla pyörällä, äiti kiittelee.

Kyrön koulun vanhassa puukoulussa toimiva Vanha Palikka -lautapelikahvila ja Lego-näyttely ovat avoinna toukokuussa tilauksesta ja kesäkuussa keskiviikkoisin kello 9–12. Loppukesän aukioloaikoja voi seurata Facebook-sivuilta.