Auran ja Liedon seurakunnat yhteen – Seurakuntaliitos vuodenvaihteessa

0
Auran seurakunta lakkautetaan 31.12.2020 ja liitetään Liedon seurakuntaan 1.1.2021.

AURA, LIETO. Auran seurakunta lakkautetaan ja liitetään Liedon seurakuntaan vuodenvaihteessa. Tiistaina kokoontunut kirkkohallitus päätti seurakuntaliitoksesta tuomiokapitulin esityksen mukaisesti. Liedon seurakunta oli liitokselle varauksellisen myönteinen, mutta Auran kirkkovaltuuston niukka enemmistö vastusti liitosta.

Liedon kirkkovaltuuston puheenjohtajan Seppo Mikkosen mukaan päätös oli odotetunlainen. Vaikka Liedon seurakunnassa seurakuntaliitos herättikin huolta seurakunnan taloudesta, Mikkonen suhtautuu luottavaisesti tulevaan.

–Uskon, että tästä hyvä seurakunta saadaan, hän sanoo ja toivoo, että auralaisetkin lähtevät mukaan rakentamaan yhteistä seurakuntaa.

Auran kirkkovaltuuston puheenjohtaja Outi Leino on tyytyväinen, että päätös on nyt tehty.

–Eteenpäin lähdetään yhteistyössä kehittämään seurakunnan toimintaa, Leino sanoo.

Hän suhtautuu tulevaan rauhallisesti, vaikka arveleekin liitoksen tuovan paljon uutta tullessaan.

Myös Liedon kirkkoherra Risto Leppänen suhtautuu liitospäätökseen rauhallisesti.

–Liedon seurakunta haluaa kantaa vastuunsa seurakuntaelämästä Aurassa, hän sanoo ja toteaa, että haasteet voitetaan yhdessä.

Leppäsen mukaan nyt tarvitaan harkitsevaa ja sydämellistä mieltä.

–Toivotan Auran kristityt lämpimästi tervetulleeksi seurakuntaan.

Järkipäätös

Auran kirkkoherralle Torsten Sandbergille seurakuntaliitos on helpotus. Hän katsoo liitosta taloudelliselta kannalta ja pitää sitä järkipäätöksenä.

–Nyt ei ainakaan tehdä sellaista syntiä, että tuhlattaisiin resursseja ja rahaa, hän sanoo.

Sandbergin mukaan Auran ja Liedon seurakuntaliitos viitoittaa tulevaa suuntaa. Koronakriisin myötä myös seurakuntien verotulot ovat tippuneet. Sandberg arvioikin, että seurakuntaliitokset tulevat monelle seurakunnalle ajankohtaiseksi jo syksyllä. Hän katsoo Auran seurakunnan olevan siitä onnellisessa asemassa, että liitos päästään tekemään vielä suhteellisen hyvässä tilanteessa.

–Meidän ei tarvitse tänä vuonna miettiä lomautuksia, Sandberg sanoo ja toteaa, että seurakuntaliitos turvaa ammattitaitoisen henkilöstön sekä työntekijöiden hyvinvoinnin.

Myös Mikkonen uskoo, että työntekijöiden lisääntyessä asioita on helpompi organisoida. Hän huomauttaa laajenevalla seurakunnalla olevan puitteetkin sikäli kunnossa, ettei toiminnan järjestämisessä tarvitse nähdä niin paljon vaivaa. Liitoksen myötä auralaiset pääsevät hyödyntämään esimerkiksi Liedon seurakunnan leirikeskusta.

–Tulevina vuosina isommatkin seurakunnat voivat joutua vaikeuksiin, miettii Mikkonen, joka sinällään ei säiky isompia ympyröitä.

Hän kuitenkin toivoo, ettei päätöksenteko etäänny kovin etäälle.

–Meille tulee vielä nämä veroasiat mietittäväksi, hän varoittelee.

Auralaisten kirkollisveroprosentti tulee ainakin aluksi laskemaan, mutta Mikkonen ennakoi Liedon seurakunnan veroprosentin nostoa.

Uutisesta poistettu 12.6. kello 9.57 virheellinen tieto Auran seurakunnan verotuloista.