Avoimet kylät -päivä esittelee kyliä tänä vuonna verkossa

0
Haverin kyläyhdistyksen videolla esitellään kylän kaksi tornia. Kuva: Antti Tuppurainen

AURANMAA. Perinteisesti kesäkuun alkupuolella pidetty Avoimet kylät -päivä on tänä vuonna saanut uudenlaisen muodon koronaviruksen vuoksi. Koska suuria tapahtumia ei voida nyt järjestää, kylät ovat päässeet ideoimaan esittelyvideoita ja kuvakollaaseja, jotka julkaistaan kylien omilla verkko- ja Facebook-sivuilla.
Teemana on tänä vuonna ulkoilu- ja liikuntapaikat, sillä Avoimet kylät -järjestäjät uskovat tulevan kesän olevan varsinainen lähimatkailun kultakesä.
–Verkkomateriaali ohjaa ihmisiä vierailemaan kylien upeissa kohteissa omatoimisesti kesän aikana, Avoimet kylät -organisaatiosta tiedotetaan.
Varsinais-Suomesta on aiemmin lähtenyt mukaan noin 50 kylää, tänä vuonna mukanaolijoita on 15 ja Auranmaalta viisi.
–Kyllä tämä verkkoversio on ollut hiukan haastavampi, joten kyliä on sen vuoksi vähemmän mukana, Varsinais-Suomen kyläasiamies Tauno Linkoranta toteaa.

Suppailua Aurajoessa ja patikointia luontopolulla

Mustanojan kyläyhdistys on perinteisesti osallistunut Avoimien kylien -päivään Kirppisrallin ja Mustanojan taivaan alla -illallisen merkeissä. Puheenjohtaja Annukka Tolkki sanoo, että tänä vuonna kyläläiset aikovat esitellä Aurajoen erilaisia käyttömahdollisuuksia.
–Haluamme hyödyntää ihanaa Aurajokea, ja koostammekin Facebook-sivuillemme melonta- ja suppailuvideota, hän kertoo.
Myös Kyrössä on mahdollisuus päästä vesille, sillä Kyrön Seudun Kyläyhdistyksen ylläpitämä maauimala aiotaan avata Avoimien kylien -päivänä. Facebook-sivuille tulevassa videossa esitellään muitakin kyröläisiä ulkoilupaikkoja, joita on tarjolla runsaasti.
– Esimerkiksi maauimalan vieressä on paljon käytetty rantalentopallokenttä. Lisäksi täällä on mukavasti leikkipuistoja, kuvailee yhdistyksen sihteeri Ari Heino.
Marttilan Ollilassa puolestaan keskitytään Hirvasojan luontopolkuun.
– Laitamme Facebookiin kuvia ja tietoa Hirvasojan luontopolusta sekä Hirvaksen kylästä, joka paloi samana vuonna Turun suurpalon kanssa, kertoo Ollilan Seudun Kylätoimikunnan Tapani Yli-Mattila ja kertoo, että sivuille tulee myös kartta.

Kirkkopolulta näkötorniin

Tourula-Keihäskosken Kyläyhdistys päätti lähteä tänäkin vuonna mukaan Avoimien kylien -päivään juuri luontoteeman vuoksi.
–Koska luontomatkailu on tänä vuonna niin tapetilla, halusimme lähteä esittelemään kunnostamaamme kirkkopolkua, koska sinne mahtuu enemmänkin väkeä vaeltamaan, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Seppo Mattila.
Kyseessä on polku, jota pitkin on kuljettu kirkkoon jo 1800-luvulla. Kun kyläyhdistys lähti kunnostamaan sitä hankerahalla 90-luvun alkupuolella, se oli ehtinyt kasvaa pahasti jo umpeen.
–Nyt se on hyvin merkitty, ja koko ajan uudistamme sitä lisää. Viime vuonnakin teimme muutaman uuden sillan ja pitkospuita suolle, Mattila toteaa.
Kunnostettua osuutta löytyy tällä hetkellä kuusi kilometriä ja matkan aikana pääsee laavulle levähtämään ja keittelemään vaikkapa nokipannukahvit.
Haverin kyläyhdistys esittelee puolestaan videolla kahta tornia, joista toinen on yleisessä käytössä edelleen.
–Videoita on kaksi, joissa toisessa on otettu drone-kuvaa näkötornista ja toisessa haastatellaan Pekka Keloniemeä. Hän on ollut aktiivisena sekä ideoimassa että rakentamassa näitä kahta tornia, sanoo videon toteuttanut Antti Tuppurainen.
Haverin Varkaanvuorella sijaitseva tähtitorni on rakennettu noin 30 vuotta sitten paikallisten kyläaktiivien sekä Haverin koulun rehtori Erkki Veijalaisen toimesta. Torni olikin aikanaan paljon mukana opetustoiminnassa, mutta nykyään se on yksityisellä maalla ja yksityisessä omistuksessa, eikä näin enää yleisessä käytössä.
Sen sijaan Kärilänmäellä sijaitsevalla näkötornilla voi Tuppuraisen mukaan käydä ihailemassa maisemia ja bongailemassa radiomastoja.
–Torni on Haverin korkeimmalla kohdalla, 114 metriä meren pinnan yläpuolella. Siellä on myös geokätköjä ja Poke-stoppeja, Tuppurainen vinkkaa.

Avoimet kylät -päivä järjestetään lauantaina 13.6. Linkit kylien esittelyihin löytyvät www.avoimetkylat.fi -sivustolta. Auranmaalta mukana ovat Haverin kyläyhdistys, Kyrön Seudun Kyläyhdistys, Mustanojan kyläyhdistys, Ollilan Seudun Kylätoimikunta sekä Tourula-Keihäskosken Kyläyhdistys.