Kolme kohdetta kerralla – kaikki on Yläneen kotiseutumuseolla

0
Koskelaisen Savipaja Eevamaijan suloiset kettukupit löytyvät Helyjä ja heinäseipäitä -näyttelystä.

PÖYTYÄ/Yläne. Yläneen kotiseutumuseolla on avautunut kolme näyttelyä: Korvan kasvitarhan perustamisesta kertova näyttely, Älä luovuta – taidetta ja kätten töitä koronan aikaan -näyttely sekä perinteinen Helyjä ja heinäseipäitä -myyntinäyttely.

Käsityöläiset ovat jälleen antaneet luovuuden kukkia, ja Helyjä ja heinäseipäitä -myyntinäyttelystä löytyy kaikkea mahdollista kynttilöistä koiran kaulapantaan ja tyynynliinoista ongen säilytyspussiin. Helyjä ja heinäseipäitä -myyntinäyttely on avoinna 2.8. saakka päivittäin klo 11–17 Yläneen kotiseutumuseon Teinilässä.

Yläneläisen Susanna Vehasen taulut syntyvät hiljaisuudessa. Hänen neljän taulun näyttelyssään kuvataan niin vuoristoa kuin aasialaistyyppistä maisemaakin.

Kotiseutumuseon Yli-Jokelan talossa saa puolestaan lepuuttaa katsettaan kahden perin erilaisen harrastajataiteilijan teoksissa. Kun 81-vuotias Annikka Haavio-Tapaninen on keskittynyt tauluissaan kuvaamaan hyvin realistisesti kevään tuloa Yläneen Pyhäjärven jokisuulla sijaitsevalla mökillään, vasta 15-vuotias Susanna Vehanen on ammentanut inspiraationsa sielunsa syvyyksistä kuvaten vuoristo- ja aasialaistyylisiä maisemia.

Korvan kasvitarhan näyttelystä löytyy mielenkiintoisia vanhoja kuvia. Anselm Laakson ottamassa kuvassa ovat Rannanmäessä asustaneet Heikkilät, jotka kasvattivat puutarhassaan muun muassa nykyisin jo harvinaiseksi käynyttä ryvässipulia (oikeassa etureunassa näkyvät tupsut). Vasemmanpuoleisen miehen edessä näkyy puolestaan punajuuren lehtiä ja takana palturin tupakkaa.

Yli-Jokelan talossa on esillä myös 10 vuotta täyttävästä Korvan kasvitarhasta kertova näyttely. Runsaasti kuvia sisältävässä näyttelyssä kävijä pääsee sukeltamaan niin kasvitarhan perustamisen vaiheisiin kuin entisajan puutarhoihinkin.
Kasvitarha perustettiin Yläneen kotiseutumuseolle aikanaan, jotta vanhoja puutarhakasveja saataisiin säilytettyä. Nimensä se sai yläneläisen, itseoppineen kasvitutkijan Anton Korvan mukaan.

Yläneen kotiseutumuseon Yli-Jokelan talon näyttelyt ovat avoinna 16.8. saakka tiistaisin, keskiviikkoisin, torstaisin ja perjantaisin kello 12–17 sekä lauantaisin ja sunnuntaisin kello 12–15.

 

Lue lisää 26.06.2020 lehdestä