Marttilassa on hyvä yrittää – pienistä kunnista vain Kärsämäki oli Suomen Yrittäjien kuntabarometrissa hieman parempi

0
Pitkän yrittäjäuran Marttilassa tehnyt yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja Anna-Maija Virtanen on yllättynyt mutta ylpeä Marttilan menestyksestä Suomen Yrittäjien kuntabarometrissa.

MARTTILA. Marttila on maan pienistä kunnista toiseksi paras kunta yrittää. Suomen Yrittäjien järjestämässä kuntabarometrissa marttilalaiset yrittäjät arvioivat, että Marttilassa on kaikilla mittareilla mitattuna hyvä yrittää. Kunta sai elinkeinopolitiikastaan asteikolla 1–5 kokonaisarvosanan 4,09. Alle 10 000 asukkaan kuntien joukosta vain Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva Kärsämäki oli niukasti parempi keskiarvolla 4,10.

Marttilassa saatiin ensimmäistä kertaa kyselyyn niin paljon vastauksia, että kunnan sijoitus huomioitiin valtakunnallisessa vertailussa. Jo runsas vastausmäärä ilahdutti.

–Tämä on upea tunnustus yrittäjiltä tekemäämme työtä kohtaan, kunnanjohtaja Carita Maisila iloitsee ja kiittelee yrittäjiä kyselyyn vastaamisesta, hyvästä yhteistyöstä sekä myönteisestä tuloksesta kuntabarometrissa.

Hän toteaa, että Marttilassa on tehty pitkäjänteisesti työtä yritysyhteistyön kehittämiseksi.

–Sitä ei tehdä isolla rahalla, vaan kohtaamalla, keskustelemalla, kysymällä ja kuuntelemalla. Marttilassa kuntastrategiaan kirjattu välitön yrittäjäyhteistyö elää käytännössä. Ihmiset ovat tässäkin asiassa keskiössä.

Hyvästä ja mutkattomasta yhteistyöstä Maisila kiittelee erityisesti Marttilan yrittäjäyhdistyksen puheenjohtajaa Anna-Maija Virtasta, joka toimii yrittäjien tarpeiden sanansaattajana kaikissa tilanteissa. Myös elinkeinoasiantuntija Anna-Mari Alkio ja rakennustarkastaja Jarkko Vihtonen saavat Maisilalta kehuja. Alkiota Maisila kehuu yritysten tsemppaamisesta, aktiivisesta viestinnästä sekä innostavuudesta.

–Teknisen toimen osalta yrittäjäyhteistyötä on tiivistetty viime vuosina merkittävästi. Erityiskiitos on osoitettava Vihtoselle, joka on avannut uusia yhteistyön muotoja ja myös tiivistänyt yritysten välistä yhteistyötä.

Virtaselta kiitokset lähtevät puolestaan yrittäjäystävälliselle ja myönteiselle kunnanjohtajalle sekä ihmisläheiselle rakennustarkastajalle, joka tarvittaessa neuvoo ja vastailee yrittäjien kysymyksiin.

–Olemme yllättyneitä ja ylpeitä, Virtanen kommentoi Marttilan hienoa sijoitusta kuntabarometrissa.

Virtasella on 27 vuoden kokemus yrittäjyydestä. Hänen mukaan kunnan ja yrittäjäyhteisön yhteistyö on aiemmin ollut haasteellisempaa. Myös yrityselämä on Virtasen yrittäjäuran aikana Marttilassa muuttunut. Kaupan alan palveluja on karsiutunut paljon pois, mutta tilalle on tullut muunlaista yritystoimintaa. Virtasen arvion mukaan Marttilassa on yrityksiä noin 120, joista moni on toiminimiä.

Myös maakunnassa toiseksi paras

Varsinaissuomalaiset kunnat menestyivät kyselyssä kaikkinensa hyvin. Alueen kuntien yritysmyönteisyyden keskiarvo 3,07 on selvästi maan keskiarvon 2,97 yläpuolella. Liedon kunta on Varsinais-Suomen kunnista ja maan keskisuurista kunnista yrittäjämyönteisin. Marttila sijoittui maakunnan kuntien joukossa Liedon jälkeen toiseksi parhaaksi.

–Vaikka alueellemme tuli hyviä sijoituksia, ei kunnissa ole syytä tuudittautua tilanteeseen. On tärkeää muistaa, ettei Yrittäjien Kuntabarometri ole vain kuntakilpailu, vaan ennen kaikkea erinomainen elinkeinopolitiikan työkalu kuntien päätöksentekoon ja elinkeino-ohjelmien valmisteluun tuleviksi vuosiksi. Kuntatalous on yleisesti tolalla, jossa elinvoimaisten yritysten merkitys ja yritysmyönteinen toimintakulttuuri kunnissa ja kaupungeissa korostuu entisestään, Varsinais-Suomen Yrittäjien elinkeinoasioiden päällikkö Lassi Rosala sanoo.

Auranmaan kunnista myös Aura ylsi vertailussa keskiarvoja selvästi parempaan tulokseen. Aura sai kokonaisarvosanan 3,65. Koski sai arvosanan 2,92 ja Pöytyä 2,39.