Museokortilla myös Yrjö Liipolan taidemuseoon – Museon 50-vuotisjuhlallisuudet siirtyivät syksyyn

0
Minna Ylieskolan esittelemä museokortti saadaan Yrjö Liipolan taidemuseossa käyttöön heinäkuun alussa. Museo täyttää tänä vuonna 50 vuotta.

KOSKI. Yrjö Liipolan taidemuseo täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Keväälle suunniteltuja juhlallisuuksia on jouduttu koronatilanteen vuoksi siirtämään syksyyn, mutta jo kesän aikana museossa päästään nauttimaan juhlavuoden tuomista uudistuksista.

Museoiden ystävien iloksi Liipolan taidemuseo liitetään museokorttijärjestelmään. Museo-opas Minna Ylieskola arvioi, että museokortti saadaan käyttöön heinäkuun alussa.

Museokorttijärjestelmässä on mukana noin 300 museota ympäri Suomen. Yhdellä hinnalla pääsee vuoden aikana käymään niin monessa museossa ja niin monta kertaa kuin vain ehtii. Lähialueen museoista mukana ovat Turun museoiden lisäksi mun muassa Alpo Jaakolan patsaspuisto, Suomen maatalousmuseo Sarka, Liedon Vanhalinna, Härkälän kartano Somerolla ja Käsityömuseo Miila Paimiossa.

–Toivottavasti ihmiset tulisivat kauempaakin ja useammin kuin kerran, Ylieskola sanoo ja toteaa, että aloite järjestelmään liittymisestä tuli nimenomaan kävijöiltä.

Ylieskolan mukaan Liipolan taidemuseossa on vuosittain päästy reilusti yli tuhannen kävijän. Pääsääntöisesti museo on ollut avoinna kesäaikaan. Alkanut kesä on kävijämäärän suhteen vielä arvoitus, sillä koronaepidemia on perunut matkanjärjestäjien museoretket. Rajoitetut aukioloajatkin saattaa vaikuttaa.

–Liipolan museo on ollut selvästi matkailukohde, Ylieskola toteaa ja kertoo, että varta vasten Liipolan museota varten on tultu koko Suomeen ulkomailtakin.

Hurmerinnalle ja Vainiolle pysyväisnäyttely

Aikanaan museon perustaminen oli kivinen prosessi. Liipolan kunnalle lahjoittamat yli 150 patsasta ennättivät seistä nykyisessä Kahviaitassa 14 vuotta ennen kuin ne saivat arvoisensa paikan.

–Moni oli sitä mieltä, ettei sellaista turhaketta tarvita, Ylieskola toteaa museosta.

Raisiolaisen arkkitehdin Eero Ponkalan suunnittelema ja taidesäätiön ylläpitämä museorakennus on Ylieskolan mukaan palvellut hyvin.

–Rakennus on arkkitehtonisestikin mielenkiintoinen, mutta se tuo myös hyvin taidetta esiin.

Vuonna 2008 valmistuneessa lisäosassa ollaan pystytty esittelemään vaihtuvissa näyttelyissä myös muiden kuin Liipolan taidetta. Nyt museoon on Liipolan patsaiden rinnalle tuotu pysyväisnäyttelyyn koskelaissyntyisen Olavi Hurmerinnan ja koskelaisen Martti Vainion töitä. Hurmerinnalta on esille laitettu töitä, jotka tuovat esiin taiteilijan monipuolisuutta. Esillä on muotokuvia, naivistisia töitä, modernia taidetta sekä pilapiirustuksia, joita tulee vielä lisääkin, kun koronaepidemian väistyttyä esille voidaan laittaa selattavia aineistoja.

Sekä Hurmerinnan että koskimiljöön kuvaajana tunnetun Vainion työt ovat kunnan omista kokoelmista.

–Vainio oli keskeinen tekijä museon alkuperäisen kokoelman järjestelyissä. Hän oli myös Liipolan oppilas, Ylieskola kertoo Vainion ja Liipolan keskinäisistä yhteyksistä.

Omatoimimatkailijoita varten museoon on Ylieskolan mukaan tulossa informatiivisia tauluja, joissa avataan museon teosten taustoja. Näidenkin tekemistä korona on viivästyttänyt.

–Syksyllä museon nettisivuille tulee Liipolan vuoden 1904 päiväkirja digitalisoituna, Ylieskola jatkaa juhlavuoden uudistuksista.

Museon kokoelma on myös kasvanut kolmella uudella patsaalla. Yksityiseltä lahjoittajalta saadut Liipolan vanhempia ja setää esittävät patsaat ovat Liipolan varhaisteoksia vuodelta 1900 ja siten museon vanhimpia taideteoksia.

Liipolan Vaasaan tekemästä Suomen vapaudenpatsaasta on parhaillaan tekeillä tutkimus. Vaasalaisen Aimo Nybergin tutkimuksen tuloksista kuullaan myöhemmin.

Naisfiguureita, ryijyjä ja sabluunoita

Yrjö Liipolan taidemuseossa on totuttu kesän aikana näkemään vaihtuvia näyttelyitä, mutta tänä vuonna gallerian puolelle on nostettu esiin museon omista kokoelmista Liipolan naisfiguureita. Esillä on myös muutamia ryijyjä. Esillä on Akseli Gallen-Kallelan suunnittelema Liekki-ryijy, Liipolan syntymäpäivälahjaksi saama Porin tienoot -ryijy sekä pari Liipolan sukulaisnaisten tekemää ryijyä. Liekki-ryijyn yhteydessä esillä on myös pari Gallen-Kallelan taulua.

Heinäkuun puolivälin tienoilla alkavassa erikoisnäyttelyssä esitellään maalarimestari Kaarlo Tähtisen maalaussabluunoita 1800-luvun lopulta ja 1900-luvun alusta.

Yrjö Liipolan taidemuseo avoinna 9.8. asti keskiviikosta lauantaihin kello 10–16 ja sunnuntaisin 12–16. Juhannuksena suljettu. (Huom: Auranmaan Viikkolehden Kesälehteen oli päätynyt virheellistä tietoa aukioloajoista.)