PÖYTYÄ. Pöytyä käynnistää Kesäkoti 2020 -kampanjan, jolla se houkuttelee ihmisiä muuttamaan kuukaudeksi Pöytyälle tutustumaan maaseutuun. Haku alkaa Pöytyän kunnan nettisivuilla tänään maanantaina ja päättyy keskiviikkona 10. kesäkuuta.

Kampanjan idea on, että Pöytyän kunta tarjoaa kuntaan kuukaudeksi muuttaville asunnon 200 eurolla kuukaudessa. Kyseessä voi olla perhe, yksinasuva tai vaikka kaveriporukka.

Heinäkuussa ja elokuussa asuntoja riittää 27 henkilölle, syyskuussa 17 henkilölle. Käytössä on rivi- ja kerrostalohuoneistoja kunnan kaikissa taajamissa. Noin puolet asunnoista on kunnan omia, toinen puoli on vuokrattu yksityisiltä.

Miljoona haaveilee

Kampanjan budjetti on muutamia tuhansia euroja. Kuluja syntyy paitsi markkinoinnista myös siitä, kun kunta vuokraa asuntoja kampanjan käyttöön kalliimmalla kuin mitä se perii niistä vuokraa.

Kaikki kesäkodit on kalustettuja ja niissä on kodin perustarvikkeet. Asunnot on sisustanut kunnan työllistämispalvelu.

–Tarjoamme mahdollisuuden viettää erilainen kesäkuukausi lomaillen, opiskellen tai etätöitä tehden. Tutkimusten mukaan noin miljoona suomalaista haaveilee maallemuutosta, nyt sitä on mahdollisuus kokeilla edullisesti, kunnanjohtaja Anu Helin kertoo.

Kesäkotikampanjaan valittu sitoutuu kertomaan kokemuksistaan kunnan kotisivuilla julkaistavassa blogissa ja somekanavissa. Päivitykset tehdään viikoittain. Kampanjassa on mukana myös 25 paikallista yritystä konepajasta maitotilaan. Kesäasukas vierailee kolmessa valitsemassaan paikkakunnan yrityksessä.

Mukaan kampanjaan voi hakea kuka tahansa, kunhan ei ole jo ennestään pöytyäläinen. Jos halukkaita on enemmän kuin paikkoja, valinta tehdään sen perusteella, kuinka hyvin hakija on perustellut toiveensa muuttaa kuukaudeksi Pöytyälle hakemuksen vapaa sana -osiossa.
Lammaspaimenten jalanjäljillä

Kampanjan idea takautuu Metsähallituksen kampanjaan, jolla se haki lammaspaimenia. Halukkaita ilmoittautui yli 15 000.

–Kulunut kevät on vain vahvistanut maaseudun potentiaalia. Yhä useampi haaveilee maalle muutosta ja etätyö on lisääntynyt. Myös maatalouden työvoiman tarve on kasvussa ja kotimaan matkailussa paljon kasvupotentiaalia. Mielikuva maaseudusta on koronakeväänä selvästi rikastunut, Helin painottaa.

Vaikka väki pakkautuu kasvukeskuksiin, maaseudun vetovoima koskettaa monia. Maaseudun Tulevaisuuden tekemässä tutkimuksessa 41 prosenttia suomalaisista suunnittelee muuttoa maalle tai ainakin halusi muuttaa.

Tilastoissa näkyy huonosti se, että monilla on kaksi kotia: maalla ja kaupungissa. Kesämökeistä on tullut toisia koteja.