Pöytyän terveyskeskuksen toiminta normalisoituu – viimeisin koronatapaus kolme viikkoa sitten

0

AURANMAA. Koronaepidemiatilanne on ollut Pöytyän kansanterveystyön kuntayhtymän alueella koko kevään rauhallinen. Kaikkiaan todettuja tartuntoja on ollut alle kymmenen, näistä kuusi Aurassa. Viimeisin todettu tautitapaus on kolmen viikon takaa. Terveyskeskuksessa epidemian vuoksi tehtyjä järjestelyjä ei kuitenkaan olla aikeissa vielä purkaa, koska epidemiatilanne ei ole vielä ohi.

–Kaikki hengitystie-infektiopotilaat on ohjattu infektio-osastolle, joten siellä ei ole ollut tyhjäkäyntiä, vastaava sairaanhoitaja Suvi Hakala kertoo.

Hakala ja vs. johtava hoitaja Marja Alila muistuttavat, että terveyskeskuksen muidenkin asiakkaiden on edelleen syytä noudattaa varotoimia. Muun muassa turvavälit ja hyvä käsihygienia on edelleen hyvä muistaa. Vastaanotolle ei myöskään kannata tulla liian ajoissa, vaan mieluummin täsmällisesti. Ilmoittautumisen jälkeen voi vaikkapa odotella vastaanoton ulkopuolella näin kesäaikana. Vastaanotoille suositellaan tulemaan yksin, saattaja voi olla mukana vain lapsipotilailla sekä liikuntarajoitteisilla.

–Edelleen toivotaan yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimella. Myös apuvälinelainaukset hoidetaan vain ajanvarauksella, ettei täällä jonotettaisi.

Hakala ja Alila näkevät, että koronaan liittyvät järjestelyt ovat muuttaneet joitakin toimintapoja, joita olisi hyvä noudattaa uudella tavalla muulloinkin kuin infektiotilanteessa.

–Varmaan tästä jää hyviä käytäntöjä myöhemmäksi, Alila miettii.

Alilan mukaan terveyskeskuksen toiminta on vähitellen normalisoitunut tai normalisoitumassa. Hän muistuttaa, että tässäkin tilanteessa pitkäaikaissairaiden on tärkeää hoitaa sairauttaan ja rohkaistua vastaanotolle.

–Terveyskeskuksen chattipalvelukin toimii normaalisti, Alila ja Hakala kertovat.

Chattipalvelun videoyhteys tosin ei ole enää vuodenvaihteen jälkeen ollut käytössä. Säästösyistä videopalvelua ei enää ilmaisen kokeilujakson jälkeen jatkettu. Alila toteaa, että videopalvelu olisi ollut hyödyllinen koronatilanteen ollessa kiivaimmillaan.

Härkätiellä ja Loimaalla todetuista tartunnoista yli kuukausi

Härkätien terveyspalveluissa viimeisin positiivinen koronatesti tehtiin toukokuun alkupuolella, Loimaalla noin kuusi viikkoa sitten.Todettuja tapauksia on ollut Koskella kuusi, Liedossa viisi ja Loimaalla 23.

–Koronäytteitä otetaan 60–80 henkilöltä viikossa, yhteensä on otettu yli 500, Härkätien johtava ylilääkäri Veli-Matti Leinonen kertoo.

Liedossa toimivan infektiovastaanoton toimintaa supistetaan hieman kesän aikana.

–Siellä tutkitaan kaikkia mahdollisia infektioita, ei pelkästään koronaepäilyjä, Leinonen kertoo.

Tarvasjoen terveysasema on auki koko kesän palvellen myös Marttilan ja Kosken asukkaita, joilla on muita kuin infektion-oireita. Marttilan ja Kosken asukkaita palvelee koko kesän myös mobiiliyksikkö, jossa puhelimitse saa yhteyden sairaanhoitajaan tai lääkäriin. Tilanteen vaatiessa he tekevät kotikäynnin.