Sirkkajauhe rauhoitti Kafka-koiran vatsan – Iku-Tarvas Oy jalostaa hyönteiselintarvikkeita

0
Marko Reinin 16-vuotias Kafka-koira on yli puoli vuotta saanut sirkkajauhetta lisäravinteena. Reinin mukaan sirkkajauheella on ollut positiivisia vaikutuksia Kafkan ruuansulatukseen, mutta hän ei halua leikkiä noitatohtoria vaan hakee rahoitusta viralliseen tutkimukseen.

LIETO/Tarvasjoki. Hyönteiselintarvikkeita jalostava Iku-Tarvas Oy hakee Mesenaatti-yhteisörahoituspalvelussa rahoitusta tutkimusprojektiin, jossa tutkitaan yhdessä Luonnonvarakeskuksen kanssa sirkkajauheen käyttöä osana koirien ruokavaliota.

–Tarkoitus on tehdä lisäravinne, josta on hyötyä lemmikin hyvinvoinnille. Kohdennus on ensin ikääntyneillä koirille, joilla on ongelmia ruuansulatuksen kanssa, yrittäjä Marko Reini kertoo.

–Jos tutkimuksesta todetaan löytyvän oikeaa helpotusta lemmikin hyvinvoinnille, otamme tutkimukseen mukaan muutkin hyönteiset kotisirkan lisäksi.

Reini kiinnostui hyönteisten ruuansulatuksellisista vaikutuksista luettuaan Otto Seleniuksen pro gradun hyönteisravinnon ravitsemuksellisesta merkityksestä ja vaikutuksesta suolistobakteerien kasvuun. Hyönteisravintoa on aiemmin nostettu esiin eettisenä ja ekologisena proteiinin ja B12-vitamiinin lähteenä, mutta hyönteisravinnosta saatavan kitiinin ja sen hajoamistuotteiden uskotaan myös toimivan ravintokuidun tavoin.

Seleniuksen tutkimuksessa todettiin kitiinin hajoamistuotteiden edistävän hyödyllisten maitohappobakteerien kasvua ja ehkäisevän haitallisten kolibakteerin kasvua. Kitiinin Selenius sitä vastoin totesi estävän molempien bakteerien kasvua. Hänen loppupäätelmänsä olikin, että hyönteisruoasta saatavan kitiinin terveyttä edistävät vaikutukset riippuvat siitä, miten hyvin kitiiniä pystytään ruoansulatuksessa hajottamaan.

–Hyönteisten ulkoisen tukirangan kitiini on myös antiseptinen aine, Reini lisää.

Tarve tutkitulle tiedolle

Reinillä on positiivisia kokemuksia hyönteisravinnon ruuansulatuksellisista hyödyistä lemmikille. Hän on yli puolen vuoden ajan syöttänyt lemmikkikoiralleen lisäravinteena piimään sekoitettua sirkkajauhetta, ja todennut löysävatsaisuuteen taipuvaisen koiran vatsan toiminnan rauhoittuneen. Reiniltä on kuitenkin jäänyt ulostekirjanpito tekemättä, minkä lisäksi hän ei pidä useita eri lääkkeitä eri vaivoihin syövää Kafka-koiraansa stabiilina ”koe-eläimenä”.

–Haluamme puhua tutkitusta tiedosta, emme arvailla, Reini perustelee käynnistämäänsä tutkimusprojektia.

Reinin mukaan Luken on tarkoitus tehdä tutkimus työkoirilla ja tutkia samalla myös B12-vitamiinin vaikutuksia ja mahdollisia haittavaikutuksia.

–Hyönteisravinnossa on allergisoivia ainesosia, Reini huomauttaa.

Rahoitustarve itse tutkimukseen on 15 000 euroa. Tuotekehitykseen Iku-Tarvas hakee 10 000–20 000 euron ja myyntiin sekä markkinointiin 10 000–30 000 euron rahoitusta.

–Tästä tutkimuksesta on myös hyötyä ihmisten elintarvikkeiden ja tuotantoeläinrehun puolella. Yhdestä tutkimuksesta voi siis seurata useita eri sovelluksia, joista on laaja hyöty koko elintarvikealalle, Reini uskoo.