Työttömyys kääntyi hienoiseen laskuun

0

AURANMAA. Pahimman lomautussuman mentyä työttömyys kääntyi toukokuussa pikkiriikkiseen laskuun. Auranmaan työttömyysaste laski huhtikuun 12,1 prosentista 11,6 prosenttiin, mikä tarkoittaa, että työttömiä työnhakijoita on alueella kaiken kaikkiaan 42 vähemmän kuin huhtikuussa. Työttömyyslukemat pienenivätkin kuukauden kuluessa kaikissa Auranmaan kunnissa, mutta jokaisessa kutistumista tapahtui vain 0,2–0,9 prosenttiyksikön verran.

Kun Auranmaan työttömyyslukuja vertaa vuoden takaiseen tilanteeseen, on koronapandemian aiheuttamien lomautusten vaikutus ollut hurjaa: vuosi sitten Auranmaan työttömyysaste oli 6,2 prosenttia ja työttömiä oli yhteensä 509. Nyt vastaavat lukemat ovat 11,6 prosenttia ja 944 henkeä.

Suhteellisesti suurinta työttömyyden kasvu oli Koskella ja Oripäässä, joissa työttömien lukumäärä enemmän kuin kaksinkertaistui: Kosken työttömyysaste kasvoi vuodessa 5,8 prosentista 12,4:ään ja Oripään 4,6:sta 10,5:een.

Lomautukset ovat koetelleet naisia huomattavasti miehiä enemmän. Aiemmin Auranmaalla miesten osuus työttömistä on ollut hieman naisten osuutta suurempi. Nyt työttömistä 503 on naisia ja loput 441 miehiä.

Myös nuorten työttömyys on kasvanut kaikissa Auranmaan kunnissa. Koskella, Marttilassa ja Pöytyällä alle 25-vuotiaiden työttömyys on likipitäen kaksinkertaistunut vuoden aikana. Kaiken kaikkiaan heidän määränsä kasvoi vuodessa koko Auranmaan alueella 52:sta 95:een.

Auranmaan 11,6 prosentin työttömyysaste jää kuitenkin selvästi alle maakunnan ja valtakunnan lukemien: Varsinais-Suomen työttömyysaste oli toukokuun lopussa 15,4 ja koko maan 16,5 prosenttia.
Varsinais-Suomen korkein työttömyysaste, 19,3 prosenttia, on Turussa. Sauvon 7,6 prosenttia on puolestaan maakunnan matalin.