Ensimmäiset kesäkotiasukkaat tulivat Pöytyälle

0
Pikkaraisten perheen vanhempi lapsi Nea, 12, tutustui Pöytyällä ensimmäistä kertaa frisbeegolfiin. Kuva: Veeti Nurminen

PÖYTYÄ. Pöytyän ensimmäiset kesäkotiasukkaat alkoivat asettua kodiksi viime keskiviikkona heidän saatuaan avaimet uusiin kesäasuntoihinsa. Heti torstaina Pöytyän kunta järjesti tuoreille muuttajille infotilaisuuden Kumilan pesäpallokentällä, jossa kesäasukkaille kerrottiin, mitä kaikkea laajasta kunnasta löytyy. Paitsi kunnan virkamiehet myös uudet asukkaat puhkuivat intoa.

Kumilan pesäpallokentän katsomo täyttyi torstai-iltapäivällä uusista kesäasukkaista ja Pöytyän luottamushenkilöistä. Kuva: Veeti Nurminen

–Että joku keksii näin huippuidean ja kutsuu kenet tahansa tänne ja tarjoaa kesäkodin. Tämä ei voi olla totta, tämä täytyy nähdä, tuore kesäasukas Tuula Stenberg hehkutti.

Turkulainen Stenberg sai tietää kesäkotikampanjasta ystävältään ja innostui ideasta heti. Takana oli tukahduttava koronakevät, jolloin Stenberg tunsi kadottaneensa naurun. Niinpä hän päätti kutsua lappeenrantalaisen ystävänsä Tuija Maaret Pykäläisen (Tuitu) kaveriksi Pöytyälle.

–Ajattelin, että jos tulisimme Tuitun kanssa Pöytyälle kuukaudeksi nauramaan, niin selviäisimme paremmin painavasta korona-ajan menneisyydestä. Mielestäni nauraminen on parasta, mitä ihmisellä voi olla, Tuula Stenberg toteaa.

Lappeenrantalainen Tuija Maaret Pykäläinen ei ollut koskaan kuullutkaan Pöytyästä, joten ensi töiksi hänen oli otettava kartta käteensä ja selvitettävä, missä uusi kesäkoti oikein sijaitsee. Kyrössä sijaitseva täysin remontoitu kesäasunto ja koko kampanja saavat ystävyksiltä vuolaasti kehuja.

–Nukuin viime yön keittiön ikkuna auki, eikä yksikään itikka syönyt minua. Kotona en voisi ikkunaa pitää auki ilman verkkoa, Pykäläinen nauraa.

Pöytyän kunnanjohtaja Anu Helin toteaa, että monessa kesäkotihakemuksessa korostui juuri halu vaihteluun koronakevään jälkeen. Näin totesi myös helsinkiläisessä kerrostalossa asuva Netta Keski-levijoki, joka yllätti lempääläisen Anton Pulkkisen järjestämällä heille kesäkodin Pöytyältä.

–Minulla on sellainen asenne, että aina voi kokeilla kerran, Anton Pulkkinen totesi Netta Keski-levijoen yllätyksestä.

Marita Rantasen lapset Aava, 5, Tinja, 8, ja Enni, 2, haluavat kesän aikana tutustua pöytyäläisiin eläintiloihin. Kuva: Veeti Nurminen

Kesäasuminen houkutteli Pöytyälle myös Marita Rantasen ja hänen lapsensa Ennin, Aavan, Tinjan ja Saanan. Mies ja kolme vanhempaa lasta jäivät turkulaisperheen kotiin, mutta äiti halusi lähteä nuorempien lasten kanssa pakoon remonttia.

–Olin aikanaan Riihikosken kirjastossa tet-harjoittelussa, ja ystäväni on asunut vastapäätä pankin taloa, jossa me nyt olemme. Mekin olemme etsimässä väljempää tonttia, niin kuulostelen silläkin korvalla, että mitä täällä puhutaan, Rantanen kertoo.

Kesäkotikampanjaan kuuluu vähintään kolme yritysvierailua pöytyäläisissä firmoissa. Rantasen perhettä kiinnostavat ainakin tutustumiset lammas- ja vuohitiloihin.
–Eilen kävimme kiertämässä maisemapolkua. Lapset olivat aivan ihastuksissaan siitä, Rantanen kehuu.

Kunnanjohtaja Anu Helin on iloinen, kun spontaanisti huhtikuun lopulla ideoitu kampanja on nyt konkretisoitunut. Vastaavanlaista konseptia kesäkodista ei ole missään päin Suomea, joten muut kunnat todennäköisesti seuraavat Pöytyän kokemuksia herkällä korvalla.

–Ehkä yritysten ja asukkaiden työvoimatarpeet voivat kohdata. Jotkut voivat innostua pysyvämmin muuttamaan Pöytyälle tai hankkimaan kesäpaikan, Helin suunnittelee.

Yhtä ihanaa kuin Tanskassa

Espoolaisen Pikkaraisen perheen muutto heinäkuuksi Pöytyälle oli hetken mielijohteesta lähtenyt idea. Perheenäiti Saara Pikkarainen nauraa ehdottaneensa muuttoa puoli vakavissaan, kun korona oli perunut kaikki kevään ja kesän tapahtumat. Juhannuksen jälkeen nelihenkinen perhe sai ilokseen kuulla, että heille oli järjestynyt viisikymmentäneliöinen rivitalokaksio Yläneen Kaidanojan Kartanon pihapiiristä.

–Asunto on todella hyvin varusteltu. Kaikki löytyy kahvimitasta pyykinpesukoneeseen, Saara Pikkarainen kehuu.

Perhe on jo parin ensimmäisen yön jälkeen ihastunut maaseudun rauhaan ja takapihalta aukeavaan metsämaisemaan. Eikä tekemisestäkään ole puutetta, sillä Pikkaraiset ovat jo kokeilleet geokätköilyä ja frisbeegolfia, ja suunnitelmissa on käydä tutustumassa Kurjenrahkan kansallispuistoon. Sana Pöytyän kesäkotikampanjasta on kiirinyt myös Pikkaraisen perheen tuttaville, jotka ovat piakkoin tulossa vierailulle uuteen kesäkotiin.

–Ekana yönä puolet porukasta ei nukkunut, kun oli niin hiljaista ja puolet porukasta taas nukkui paremmin kuin koskaan. Kotona kuuluu koko ajan liikenteen ja ohikulkijoiden ääntä. Täällä ei kuulu kuin puiden huminaa ja linnunlaulua, Saara Pikkarainen naurahtaa.

Vanhemmat Saara ja Tapani Pikkarainen kertovat arvostavansa kaupungin tarjoamia työmahdollisuuksia ja palveluita, mutta he ovat alkaneet haaveilla kesäkodista maalla. Maaseudulla tuntuvat viihtyvän myös perheen lapset Arttu, 9 ja Nea, 12.

–Viime kesänä kävimme Tanskassa, ja lapset olivat jo muuttamassa sinne. Ennen kuin pääsimme tänne perille, he totesivat, että täällä on aivan yhtä ihanaa, Saara Pikkarainen iloitsee.
Veeti Nurminen