Kulttuuriralli avaa Aurajoen maisematienvarren nähtävyyksien ovet elokuun lopussa

0
Aurajoen matkailutien varteen osuu monia kiinnostavia pysähdyspaikkoja, kuten kuvassa näkyvä Auran Koskipirtin alue. Kuva: Veeti Nurminen

AURA, PÖYTYÄ, ORIPÄÄ. Ars Auranmaa ry ja Auranmaa-säätiö järjestävät elokuun viimeisenä sunnuntaina Aurajokilaakson Kulttuurirallin, jolloin kaikki tienvarren kulttuurikohteet ovat auki ja yksityiset henkilöt ja yhdistykset voivat avata kotinsa tai maatilansa ovet, järjestää näyttelyjä, konsertteja ja pop up -ravintoloita. Yhteisenä nimittäjänä tapahtumalle on kohteiden sijainti Varkaantien (RKY) eli tulevan Aurajoen Matkailutien varressa.

Kulttuurirallista toivotaan kirppisrallien kaltaista yhteisöllistä tapahtumaa, joka vetäisi väkeä myös kauempaa tutustumaan näyttelyihin, museoihin ja yksityisiin aarreaittoihin.

Auranmaa-säätiö on ollut vahvasti mukana auttamassa alkuun Aurajoen Matkailutie -hanketta ja idea kulttuurirallista on luontevaa jatkumoa sille. Myös Ars Auranmaassa innostuttiin heti kulttuurirallin järjestämisestä juuri tämän tien varressa, joka on listattu koko pituudeltaan valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi (RKY). Kulttuuriralliprojekti käynnistettiin vasta kesäkuun alussa, mutta mukana on jo nyt yli 20 kohdetta Liedosta Oripäähän näyttelyistä ja museoista yksityisiin koteihin.

–Aurajokilaakso on pullollaan ihan huikean hienoja kulttuurikohteita, jotka voisivat olla kokonaisuutena jopa kansainvälisesti kiinnostavia vierailukohteita. Silti moni meistä ei ole käynyt edes oman kunnan kotiseutumuseossa. Täytyy tunnustaa, että minäkään en tiennyt Riihikoskella sijaitsevasta kulkutautisairaala-museosta ja Haverin sudenkuopallakin kävin tänä keväänä ensimmäistä kertaa. Nähtävää riittäisi useammaksi päiväksi, jokainen voi poimia kohteista ne itseään eniten kiinnostavat. Minua kiehtovat tien varressa olevat vanhat maatilat, kertoo Auranmaa-säätiön puheenjohtaja Anna Rauhansuu.

–Toivomme mukaan mahdollisimman paljon myös yksityisiä koteja ja maatiloja sekä tien varressa sijaitsevia yhdistyksiä ja yrityksiä. Emme halua asettaa tarkkoja rajoja sille, mitä kohteesta löytyy vaan nyt voidaan antaa luovuuden kukkia. On mahdollista järjestää oma näyttely, pitää konsertti, avata talon tai vaikka aitan ovet. Myyminen ei ole kiellettyä, emmekä ole tyrmäämässä kenenkään ideoita, hehkuttaa Ars Auranmaan puheenjohtaja Susanna Joki.

Mukaan toivotaan myös niin yksityisten kuin yhdistysten järjestämiä pop up -ravintoloita ja onpa ilmaan heitetty jopa idea pop up -majatalosta sekä tansseista.

Tapahtumasta tehdään kirppisrallien tapaan kartta. Valtaosa kohteista sijaitsee tien varressa, mutta reitiltä voi poiketa jokusen kilometrin.

 

Ilmoittautumisia Kulttuurirallitapahtumaan toivotaan viimeistään 7. elokuuta mennessä Susanna Joelle: susanna.joki@luukku.com tai 040 556 5467. Tarvittavat tiedot: kohteen nimi, osoite ja mitä kohteessa tapahtuu.

Tapahtuma järjestetään Varkaantien varrella sunnuntaina 30.8. kello 11–16.