Oripäässä pohditaan kunnanviraston kohtaloa

0
Oripään tiili-/betonirunkoinen kunnanvirasto on valmistunut vuonna 1961.

ORIPÄÄ. Kunnanjohtaja Timo Tolppasen mukaan kaikki vaihtoehdot ovat vielä avoinna, kun Oripäässä ryhdytään pohtimaan, mitä sisäilmaongelmista kärsineen kunnanviraston kanssa tehdään.

–Tilaratkaisun suunnittelu aloitetaan elokuussa, Tolppanen toteaa.

Tarjolla olevat vaihtoehdot tarkoittavat käytännössä kunnanviraston sisäilmaremonttia, uudisrakentamista tai korvaavien tilojen hankkimista.

Kunnanviraston henkilöstö toimii tällä hetkellä hajautetusti väistötiloissa uudessa liiketalossa ja Oripään Osuuspankin kiinteistön yläkerrassa. Kirjasto muutti kunnanviraston katon alta liiketaloon pysyvästi.

Kunnanjohtaja, tekninen osasto ja hallintosihteeri työskentelevät kirjaston vieressä olevissa tiloissa liiketalossa.

Mikrobivaurioita ja vuotoja


Insinööritoimisto Levola Oy:n syksyllä tekemän kunnanviraston kuntotutkimuksen mukaan rakennuksen sisäilmaa heikentävät alapohjarakenteiden mikrobivauriot, ilmavuodot vaurioituneista rakenteista ja puutteellinen ilmanvaihto.

Jos taloa ryhdytään peruskorjaamaan, vaurioituneet alapohjarakenteet pitää kunnostaa ja ilmanvaihto on rakennettava uudelleen, konsulttiyhtiö esittää.

Raportissa todetaan, että kellarikerroksen tiloissa ja 1. kerroksen luokkahuoneessa ilmenee öljyperäistä hajua. Ryömintätilassa on lahoavia muottilautoja, joiden tuottamat hajut kulkeutuvat ilmavuotojen kautta sisätiloihin.

–Alkuperäiset ikkunat ovat osin huonokuntoiset ja niihin kohdistuu välitön korjaustarve tai uusiminen, kuntotutkimuksen yhteenvedossa todetaan.

Peruskorjauksessa suositellaan koko rakennuksen kattavaa koneellista tulo- ja poistoilmanvaihtojärjestelmää sekä ulkopuolisia kuivatusjärjestelmiä.

–Lattiapinnoitteet ovat teknisen käyttöikänsä päässä ja ne tulevat sen perusteella uusittaviksi.

Raportissa todetaan rakennuksessa olevan rakenteita, joissa saattaa esiintyä PAH-yhdisteitä ja naftaleenia. Sellaisia sisältyy muun muassa alkuperäisen lattiapinnoitteen kiinnitysliimaan, lämmöneristeiden ilmasulkupapereihin sekä vedeneristeenä käytettyihin bitumisivelyihin.

–Korjauksen lopullinen laajuus selvää purkutöiden yhteydessä. Korjaussuunnitelman yhteydessä tai viimeistään ennen purkutöihin ryhtymistä tulee tehdä haitta-ainekartoitus, tutkimusraportissa evästetään.

Oripään kunnanvirasto on valmistunut vuonna 1961. Rakennusta on vuosien saatossa remontoitu ainakin kolmeen otteeseen.

Vankka rakennus


Oripään kunnanviraston tiloissa työhuonetta pitävä Varsinais-Suomen vesihuolto-osuuskunnan suunnittelija Juhani Ansonen toteaa, että kunnanvirasto on lähtökohtaisesti vankka kivirakennus, josta ei kevein perustein kannata luopua.

Sisäilmaongelmien korjaus ei Ansosen mukaan edellytä suurta ja ylihintaista remonttia.

–Talon perusasiat ovat kunnossa kivijalkaa myöten. Homevaurioitakaan ei ole ilmennyt.

Ansosella on rakennusalalta vuosikymmenten monipuolinen kokemus. Hän on työskennellyt kunnallisella puolella sekä rakennustarkastajana että teknisenä johtajana.

–Ikkunoiden vaihtaminen on turhaa, kun puitteet eivät ole lahot. Vaihdosta tulee rakennukselle enemmän vahinkoa kuin hyötyä. Jos energiataloutta halutaan parantaa, niin ikkunoihin voidaan helposti lisätä kolmas lasi joko sisä- tai ulkopuolelle. Ikkunoiden eristystä voidaan kohentaa vaahdolla.

–Jos tällainen rakennus korvataan jollain kevytrakenteisilla tiloilla, niin huonompaan suuntaan mennään, mutta se on muiden asia päättää, miten toimitaan, Ansonen korostaa.