Pöytyällä poimitaan nyt mansikkaa aiempaa enemmän kotimaisin voimin

0
Merja Ojanen teki come backin mansikanpoimintahommiin. –Olin täällä vuonna -87 ja nyt tein neljä vuotta sitten paluun tänne. Pidän tästä. Kolme ensimmäistä päivää oli paikat jumissa, mutta ei sitten enää, Ojanen paljastaa.

PÖYTYÄ. Mansikan pääsatokausi on nyt käynnissä ja jatkuu kovimmillaan ensi viikolla. Pelloilla ahkeroi tänä vuonna huomattavasti enemmän suomalaisia kausityöntekijöitä, mutta myös ulkomaista työvoimaa on marjatiloille saatu. Koronapandemien aiheuttamien matkustusrajoitteiden ja karanteenien vuoksi ulkomaisen kausityövoiman tilanne vaikutti hyvin haasteelliselta.

–Paljon tehtiin silloin paperitöitä ja epävarmuutta oli ilmassa. Lopulta sitten työvoimaa kuitenkin saatiin Ukrainasta, kertoo Kirsi Hirvensalo Myllykosken Marjatilalta.

Ulkomaiset työntekijät saapuivat paikalle kuitenkin normaalia myöhemmin.

–Keväällä venytettiin omia päiviä aika paljon pidemmäksi ja perheen kesken tehtiin paljon töitä, jotta kevättyöt saatiin tehtyä ajoissa. Lopulta tässä kävi kuitenkin hyvin, Hirvensalo huokaisee.

Ukrainalaisia työskentelee myös Raikon Marjatilalla, mutta määrä on heillä normaalia pienempi. Myllykosken Marjatilalla työskentelee alle sata ja Raikon tilalla tällä hetkellä viisi ukrainalaista.

–Tänä vuonna rekrytointi ulkomailta oli aika epävarmaa. Ukrainalaiset työntekijät ovat olleet meillä jo monta vuotta ja osaavat hommansa todella hyvin, Marianne Raiko selventää.

Ulkomainen työvoima on yleensä hyvin motivoitunutta työn tekemiseen.

–Palkkataso Ukrainassa on niin alhainen, he haluavat tulla tänne tienatakseen perheelleen ja suvulleen parempaa elintasoa. Yksi ukrainalainen perhe on rakentanut kodin perheelleen mansikkamaalta saaduilla rahoilla. Puolan elintaso on noussut niin paljon, että Puolasta ei meillä enää ole työntekijöitä, Raiko kertoo.

Mansikkapaikka Marttilan koko perhe on valjastettu kesäksi töihin. Tilalla työskentelee mansikkaperhettä kolmessa polvessa. Mansikoita punnitsevat Terho ja Severi Marttila ja poikien isoisä Timo Marttila tarkkailee työn laatua. Rami Marttilan puhelin soi tiheään.

Marttilalla vain kotimaista työvoimaa

Mansikkapaikka Marttila seurasi keväällä ulkomaisen työvoiman tilannetta pitkään ja teki lopulta päätöksen, ettei ulkomailta tänä vuonna oteta työvoimaa.

–Siinä tuli vähän sellainen pelko, että onko sitten työvoimaa ollenkaan, jos sieltä ulkomailta ei töihin pääsisikään. Jos olisi otettu varmuuden vuoksi suomalaisia ja ulkomailta olisi päässytkin, niin olisi ollut liikaa työvoimaa. Päätettiin mennä kokonaan suomalaisella työvoimalla. Aikaisempina vuosina meillä on ollut noin 15–20 ulkomaalaista kausityöntekijää, mutta nyt kaikki ovat Loimaa–Auranmaa–Turku-akselilta, kertoo Rami Marttila.

–Aika harmillinen tilanne tämä on sen takia, että esimerkiksi bulgarialaiset työntekijät ovat tulleet hyvin tutuiksi ja olemme myös vierailleet heidän luonaan Bulgariassa. Enemmän he ovat ystäviä kuin työntekijöitä, Marttila paljastaa.

Mansikkapaikka Marttilaan työhakemuksia tuli noin kaksisataa. Kotimainen työvoima koostuu pääosin 18–20-vuotiaista.

–Tämä on kovaa työtä. Kyllä vähän kestävyyttä täytyy olla. Monikaan ei ole tällaista hommaa tehnyt, joten kyllä tämä opettelua vaatii. Ei tämä rakettitiedettä ole ja uudet työntekijät saavat meiltä luonnollisesti koulutuksen. Opetellaan muun muassa miten mansikka kannattaa poimia, että pysyy mahdollisimman hyvänä. Huonot pois ja kypsää ei saa jäädä puskaan, Marttila naurahtaa.

Myös Raikon Marjatila on palkannut ja palkkaa suhteessa enemmän kotimaista työvoimaa täksi kesäksi.

–Meillä on rekry toiminut vähän puskaradion kautta eli kiinnostuneet ovat ottaneet yhteyttä. Nuorilta työntekijöiltä ei saa vaatia liikoja ja siksi emme esimerkiksi viime viikon hellepaahteeseen ottaneet vielä nuoria työntekijöitä, Raiko selvittää.

Tarkka karanteeni

Raikon Marjatila ja Myllykosken Marjatila ovat olleet tarkkoja omaehtoisen kahden viikon karanteenin kanssa.

–Uusi ulkomainen työvoima on kaksi viikkoa omissa tiloissaan ja tekevät työtä omalla porukalla, Hirvensalo selventää.

–Täällä he ovat olleet keskellä metsää ja mihinkään ei ole saanut poistua. Kun on autolla jouduttu liikkumaan, on pidetty hengityssuojia, Raiko kertoo.
Tuomas Honkasalo