Elisenvaarasta katoamassa viimeisetkin rippeet – Uuden koulurakennuksen maanrakennustyöt jo käynnissä

0
Lähes kaikki tässä vaiheessa Elisenvaarasta purettavat osat on nyt purettu. Jäljelle jääneen "nopan" kellarissa sijaitsee Pasi Kirveennummen mukaan lämmönjakohuone sekä sähkökeskus, joita tarvitaan toistaiseksi vielä käytössä olevaa ruokalaa varten.

PÖYTYÄ/Kyrö. Tämän viikon aikana viimeistenkin rippeiden Elisenvaaran koulurakennuksesta tässä vaiheessa purattavista osista pitäisi kadota maisemasta. Viime perjantaina varsinaista purettavaa oli enää varsin vähän jäljellä. Uuden koulurakennuksen pääurakoitsijana toimivan Hartelan vastaava työnjohtaja Pasi Kirveennummi arvioi, että tälle viikolle saattaa jäädä vielä jotain perustuksien poistoja.

Työt ovat Kirveennummen mukaan edenneet aikataulussa.

–Yllätyksiä ei ole tullut. Rakenteet olivat suurin piirtein sellaiset kuin arvioitiinkin, hän toteaa purkutöistä.

Työmaalla on myös alkanut jo maanrakennustyöt, ja tällä viikolla tontilla päästään louhimaan. Ensi viikolla käynnistyy porapaalutus. Paalutuksesta tulee väistämättä meteliä, mutta Kirveennummi uskoo, ettei meteli yllä viipalekouluille asti liian häiritsevänä. Koulut alkavat Pöytyällä ensi viikon tiistaina. Porapaalutukset kestävät noin kolme ensimmäistä kouluviikkoa.

Jotta koulunkäynti sujuisi työmaan läheisyydessä turvallisesti, koululle laadittiin jo keväällä turvallisuuskartoitus yhteistyössä rehtoreiden kanssa.

–Kokonaisuuden kannalta koululaisten kulkeminen on olennaisinta. Tähän liittyy myös kirjastoon menevien kulku ja mahdolliset parkkipaikat, Kirveennummi toteaa ja kertoo, että turvallisuuskartoitusta täsmennetään tämän viikon aikana.

Huomioitavana on muun muassa työmaaliikenne. Kirveennummi myös muistuttaa, että työmaa elää koko ajan, joten turvallisuuskartoitusta joudutaan päivittämään jatkossakin.

–Varsinaisen uuden rakennuksen runko alkaa nousta lokakuussa, hän kertoo.

Koulu lämmöksi kaukolämmön kattiloissa

Purkutyöt ovat Kirveennummen mukaan herättäneet ihmisten mielenkiintoa, mutta ei häiriöksi asti. Entisen koulurakennuksen katoamista on käyty valokuvaamassa turvallisen välimatkan päästä.

Jotain puretusta koulurakennuksesta jää ikään kuin juuriksi uudelle. Puretun rakennuksen betoni- ja tiili- sekä muut kiviainekset murskataan naapuritontilla ja käytetään hyödyksi uuden pohjarakentamisessa. Puutavara puolestaan lämmittää ensi talvena kyröläisiä ja palaa Kyrön Kaukolämpö Oy:n kattiloissa.

–Aika pitkälle talvea mennään, Juha Salko arvioi, miten pitkälle talvea entisellä koululla pystytään kyröläisiä koteja lämmittämään.

Hän muistuttaa puutavaran olevan jo vanhaa, joten lämpöarvoaan se on menettänyt siinä määrin, että kylmillä keleillä joukossa joudutaan polttamaan tuoreempaa tavaraa.

–Mutta rospuuttoaikaan tämä riittää.