Pöytyän kesäkotiasukkaasta tuli asukas – Antti Salinia viehättää paikkakunnan rauha

0
Antti Salinilla alkaa olla muutto maalle loppusuoralla. Keskiviikkona hän asetteli verhoja paikalleen uudessa asunnossaan Riihikoskella. Salin vietti syyskuun Pöytyällä kesäkotiasukkaana ja viehättyi paikkakunnan rauhasta.

PÖYTYÄ/Riihikoski. Pöytyän kesäkotiasukkaista ensimmäinen on asettunut pysyvästi Pöytyälle asumaan. Syyskuussa Pöytyällä asumista kokeillut Antti Salin tekee parhaillaan muuttoa kolmen asunnon välillä. Osa tavaroista on vielä edellisessä kodissa Kaarinassa ja osa kesäkotiasunnossa Riihikoskella. Kesäkotiasunnosta tavaroita on ollut helppo muuttaa, sillä uusi vuokra-asunto löytyi samasta rivitalosta. Pääosin senioreiden asuttaman rivitalon päätyasunto on kolmekymppiselle miehelle mieleinen, sillä hän on jo jonkin aikaa etsiskellyt omaa asuntoa rauhallisesta paikasta.

–Olin katsellut asuinkaupunkini Kaarinan sijasta myös Paimiota, Lietoa ja Auraa sekä muita Turun seutukuntia. Pöytyä onnistui kampanjallaan, sillä muutoin en olisi tätä paikkakuntaa osannut ajatella vaihtoehdoksi, Salin kertoo ja toteaa tienneensä heti Pöytyälle saavuttuaan löytäneensä kotiin.

–Paimiosta olin jo ostamassa kerrostaloasuntoa, mutta onneksi en ostanut, toistaiseksi vuokra-asuntoon tyytyvä mutta tulevaisuudessa omasta pienestä omakotitalosta haaveileva mies jatkaa.

Salinin mukaan tärkeimpiä syistä Pöytyälle muuttoon on paikkakunnan rauha ja viihtyisyys sekä hyvät kulkuyhteydet Turkuun, jossa hän käy töissä.

–Työmatka on ajallisesti sama kuin Kaarinasta, Salin sanoo ja toteaa liikennevalojen hidastavan työmatkaa Kaarinasta töihin kulkiessa.

Kesäkotiasukkaana Salin otti aktiivisesti osaa kesäkotiasukkaille järjestettyihin tapahtumiin sekä yritysvierailuihin. Kalenterin hiljentyminen ei miestä huoleta, vaan päinvastoin hän jo odottaa, että oikeasti pääsee nauttimaan paikkakunnan rauhasta. Syyskuun aikana hän ehti tutustua lähes koko kuntaan Valasrannan tansseista Kyrön toriin. Parhaimman vaikutuksen häneen teki Yläneen idyllinen keskusta sekä Kalikan rantasauna.

Salin on jo ennättänyt hankkia kirjastokortin sekä omatoimisesti käydä tutustumassa Pöytyän VPK:hon Riihikoskella. Vapaapalokuntaan liittyminenkin voisi häntä tavallaan kiinnostaa, mutta vapaaehtoistyön sitovuus arveluttaa.

Syyskuun kesäasukkaiden jakso Pöytyällä päättyy tähän viikkoon. Salin on kertoo porukalla olleen käytössä oma WhatsApp-ryhmä, jossa yhteydenpito on ollut tiivistä. Hän uskookin kesäkotiasukkaista löytyneen pidempiaikaisia ystäviä.

Kesäkotikampanja osoitti uudenlaisen markkinoinnin tarpeen

Mahdollisuus kokeilla maalla asumista herätti laajaa kiinnostusta. Pöytyän kesäkotikampanjaan tuli hakuajan puitteissa kaikkiaan 136 hakemusta ja koejaksoon ilmoittautui 254 henkilöä. Kesän aikana asumista Pöytyällä kävi kokeilemassa yhteensä 58 henkilöä ja ensimmäinen heistä on muuttanut Pöytyälle.

–Moni hakija kertoi hakemuksessaan kaivanneensa irtiottoa, vaihtelua korona-arjen keskelle sekä tarttuneensa mahdollisuuteen toteuttaa haaveensa maalla asumisesta. Hakemuksista suurin osa saapui suurista kaupungeista ja muutama hakemus saapui ulkomailta, kunnanjohtaja Anu Helin ja vt. elinvoimajohtaja Jussi Heinonen kertovat tiedotteessaan.

Kampanjassa tarjottiin mahdollisuutta muuttaa maalle edullisesti yhden kuukauden ajaksi heinä–syyskuun välisenä aikana. Yksinasuvilta saapui hakemuksia 67, perheiltä 35, pariskunnilta 31 ja kaveriporukoilta kolme kappaletta. Kuukausista suosituin oli heinäkuu. Hakijoista 62:lla maalle olisi muuttamassa myös lemmikkejä.

Osana kampanjaa hakijoiden oli mahdollisuus tutustua kolmeen pöytyäläiseen yritykseen. Kampanjassa on ollut mukana 25 paikallista yritystä, joista jokaiseen haluttiin päästä tutustumaan. Kesäkotiasukkaiden kokemuksista pääsee lukemaan osoitteessa https://www.poytya.fi/kesakoti/

–Kunnassa olemme uskoneet, että uudenlaiselle idealle maaseutuasumisen markkinoinnissa on kysyntää. Kampanja on osoittanut tämän käytännössä. Maaseutuasumisen markkinointikonsepti on monistettavissa mihin tahansa kuntaan, Helin ja Heinonen sanovat.

–Kesäkotikampanja 2020 päättymisen jälkeen teemme kyselytutkimuksen kesäkotiasukkaille, jonka tuloksista tulemme kertomaan syksyn aikana.