Museoralli kannustaa tutustumaan kulttuuriperintöön Koskella ja Marttilassa

0
Museorallissa pääsee tutustumaan muun muassa Marttilan kirkon 1300-luvulta peräisin olevaan krusifiksiin, joka konservoitiin vastikään.

MARTTILA, KOSKI. Kulttuuriperinnön vaalimiseen kannustavia Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä vietetään Marttilassa ja Koskella ensi viikolla Museorallin merkeissä. Varaslähtö ralliin otetaan jo sunnuntaina Marttilan kirkon 255-vuotisjuhlamessussa.

Museoralli järjestetään Marttilan seurakuntamestari Tanja Savosen aloitteesta. Teemaviikon bongannut Savonen kiittelee eri tahojen lähteneen hyvin mukaan järjestelyihin. Mukana ovat Martinkosken seurakunnan lisäksi Marttilan kotiseutumuseo, Yrjö Liipolan taidemuseo, Kosken Tl maaseutunaiset, Marttila-seura ja Sley:n Marttilan osasto.

Martinkosken seurakunta esittelee Museorallissa Marttilan kirkon ja hautausmaan sekä Kosken kappelin.

–Kosken kirkko ei ole niin vanha, eikä siellä ole niin vanhaa esineistöä, Savonen perustelee, miksi Kosken kirkko ei ole mukana rallissa.

Vuonna 1935 käyttöön vihitty Kosken kirkko onkin Auranmaan kirkoista nuorin. Vuonna 1777 valmistunut ja vuonna 1947 kellotapulista kappeliksi muutettu Kosken kappeli sen sijaan ei ole kuin 12 vuotta Auranmaan nykyisistä kirkoista vanhinta, 255-vuotisjuhlaansa viettävää Marttilan kirkkoa nuorempi.

–Kappelissa on esillä kuvia esimerkiksi Kosken edellisestä puretusta kirkosta, Savonen kertoo.

Kiinnostava krusifiksi

Marttilan kirkossa vanhaa esineistöä on melko paljonkin. Kirkossa on muun muassa 1300-luvulta peräisin oleva krusifiksi, joka juuri kesällä konservoitiin. Savonen kertoo konservoinnin herättäneen mielenkiintoa. Krusifiksia tultiinkin tutkijoiden toimesta kuvaamaan ja tutkimaan Helsingistä asti. Se on myös mukana Turun yliopistolla parhaillaan tekeillä olevassa, keskiaikaisia veistoksia tutkivassa väitöskirjassa.

Krusifiksi ei ole ainoa Marttilan kirkon 1300-luvulta asti peräisin olevista esineistä. Pyhä piispa -teos on esillä yhdessä muutaman muun katolisen ajan veistoksen kanssa kirkkomuseossa. Kirkon parvella sijaitseva museo on saattanut monilta jäädä näkemättä, mutta museorallin aikana se on avoinna. Museossa voi veistosten lisäksi nähdä myös Marttilan ensimmäisen kirjaston.

 

Kierrä kaikis!

* Marttilan kirkon 255-vuotisjuhlamessu 6.9. kello 18.

* Marttilan kirkko ja kirkkomuseo avoinna 7.–9.9. klo 13–15, eteisessä valokuvanäyttely. Hautausmaakierros klo 15.

* Marttilan kotiseutumuseo avoinna 7.–9.9. klo 14–16.

* Vättilän rukoushuone (Härkätie 418, Marttila) avoinna 7.–9.9. klo 13–15, kahvila lähetyksen hyväksi ja historian esittelyä.

* Yrjö Liipolan taidemuseo avoinna 7.–9.9. klo 12–15. Yrjö Liipolan ja Olavi Hurmerinnan näyttelyt, pääsymaksu.

* Kahviaitta (Hämeentie 45, Koski) avoinna 7.–9.9. klo 12–15, kahvila ja museoaitta.

* Kosken kappeli avoinna 7.–9.9. klo 12–15, näyttely vanhoista kuvista.

* Katso kaikki Euroopan kulttuuriympäristöpäivien tapahtumat: www.kulttuuriymparistopaivat.fi/tapahtumat. Voit myös osallistua osallistumalla valtakunnalliseen kuvakampanjaan sosiaalisessa mediassa.